25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Μισθοί και συλλογικές διαπραγματεύσεις μετά το τέλος του μνημονίου

από fimotro

Προβολή στην «επόμενη μεταμνημονιακή ημέρα» επιχειρεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αναδείξει τη σημασία της επιτάχυνσης των αξιολογήσεων και να τονώσει την ελπίδα για τις βελτιώσεις που ετοιμάζονται.

Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό του ΑΠΕ, δήλωσε: “Θα είμαστε εκτός μνημονίου τον Σεπτέμβριο του 2018. Και αυτό το οποίο είπε ο πρωθυπουργός νομίζω ότι είναι και στο επίκεντρο της στοχοθεσίας μας. Δηλαδή, με την έξοδο από την επιτροπεία να έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε δύο-τρεις κινήσεις, οι οποίες θα αφορούν, πρώτα και κύρια, τους εργαζόμενους. Δηλαδή και τους μισθούς των εργαζομένων, αλλά και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης (σ.σ. συλλογικές συμβάσεις). Νομίζω ότι αυτό θα κρίνει πάρα πολλά για την πολιτική πορεία αυτής της κυβέρνησης”.

Για τις τρέχουσες εξελίξεις, σημείωσε:

ΦΠΑ στο Β. Αιγαίο: «Τεχνικά και τυπικά δεν ανήκει στον SLA. Υπάρχει μια συζήτηση που τρέχει με τους θεσμούς. Δεν θέλω να προεξοφλήσω την εξέλιξή της».

ΔΕΗ : «Η συμφωνία, έτσι όπως την περιέγραψε και ο κ. Σταθάκης, είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Και γι’ αυτό θα πρέπει να το έχουμε αυτό στο μυαλό μας. Δεν είναι απλώς και μόνο ζήτημα μνημονίου η διαδικασία για την πώληση κάποιων εκ των λιγνιτικών μονάδων. Είναι υποχρέωση, η οποία απορρέει από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, αρκετά πολύπλοκο και αυτό και νομικά και πολιτικά, αλλά νομίζω ότι πήραμε το καλύτερο δυνατό με δεδομένες τις συνθήκες».

Δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι με το που θα ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο αρχίζει το τέταρτο: «Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τέταρτο μνημόνιο την πρώτη αξιολόγηση, χαρακτήρισε τέταρτο μνημόνιο τη δεύτερη αξιολόγηση, τώρα χαρακτηρίζει τέταρτο μνημόνιο την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Το μοναδικό τέταρτο μνημόνιο που υπάρχει είναι στο μυαλό και στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με σαφήνεια έχει τοποθετηθεί γι’ αυτά τα ζητήματα, λέγοντας ότι θα πρέπει να δώσει στους δανειστές μεταρρυθμίσεις για να πάρει τη ρύθμιση του χρέους. Τι μεταρρυθμίσεις εννοεί; Εννοεί απολύσεις, εννοεί μειώσεις μισθών, εννοεί έναν νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων, εννοεί περικοπές στο κοινωνικό κράτος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα