20 Απριλίου 2024 / 12:08 πμ
20 Απριλίου 2024 / 12:08 πμ

Μητσοτάκης: Οι δεσμεύσεις στο ασφαλιστικό και την υγεία

από fimotro

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα του 3ου προσυνεδρίου της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ανέλυσε τα μέτρα τα οποία δεσμεύεται να προχωρήσει μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει τους φτωχούς φτωχότερους, σημείωσε, στηλιτεύοντας τη μείωση εισοδημάτων μέσω της αύξησης των φόρων. 

Στα νοσοκομεία δοκιμάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σημείωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι «αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός και τα νοσοκομεία ήταν στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα, θα απαιτούσα από τον αρμόδιο Υπουργό να βρει λύσεις. Όχι να βρίζει τους πολίτες στο διαδίκτυο. Αλλιώς θα τον έστελνα σπίτι του». 

Οπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, η αναίτια παράταση της οικονομικής κρίσης, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει φτωχοποιήσει τους Έλληνες και έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στην απελπισία. Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια αποτελεί τεράστια πληγή. Δεν έχουμε δικαίωμα να κλείσουμε τα μάτια σε αυτήν την πραγματικότητα. Στόχος μας είναι οι ανισότητες να μειωθούν. Όχι κατεβάζοντας όσους είναι ψηλότερα, αλλά ενισχύοντας τους φτωχότερους για να περιοριστούν δραστικά οι άδικες κοινωνικές ανισότητες, που προκαλεί η σημερινή κυβέρνηση.

Περιέγραψε δε κάποιες από προτάσεις – δεσμεύσεις της επόμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας:

Στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης

● Μια πολιτική αλληλεγγύης ξεκινά, πάνω από όλα, από τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Κανένα επίδομα δεν είναι αποτελεσματικό όσο μία καλή θέση εργασίας. Αυτός είναι ο κεντρικός μας στόχος. Να δημιουργήσουμε νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας μέσω του ιδιωτικού τομέα.

● Μία δίκαιη και αποτελεσματική επιδοματική πολιτική επιτυγχάνεται με ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων σε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Την πιο σύγχρονη και πιο αξιοπρεπή για το δικαιούχο μορφή κοινωνικής πολιτικής. Δεσμευόμαστε να γενικεύσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αξιοποιώντας πόρους και από το ΕΣΠΑ. Και επειδή πολλά ακούγονται γι’ αυτή μας τη δέσμευση, θέλω να θυμίσω πως όταν θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταψηφίσει.

● Η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ενοποιήσει τα επιμέρους επιδόματα και θα διαμορφώσει ένα μηχανισμό με εισοδηματικά κριτήρια, όχι για να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα, αλλά για να φτάσουν ακόμη περισσότερα σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται, έτσι ώστε να τους βοηθήσουμε να βγουν από τη φτώχεια και να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους με αξιοπρέπεια.

Στον τομέα της Υγείας

● Υλοποιούμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού τον οποίο θα επιλέγει ο κάθε πολίτης και θα είναι σε θέση να κάνει πρόληψη, να διαγνώσει εγκαίρως, να θεραπεύσει και να παραπέμπει εκείνος, όταν χρειάζεται, τους ασθενείς στα νοσοκομεία.

● Είναι ντροπή για ένα σύγχρονο Κράτος, ο πολίτης να στέκεται επί ώρες σε μία ουρά για να πάρει τα φάρμακά του. Θα εξαλείψουμε αυτήν την απαράδεκτη ταλαιπωρία. Καθιερώνουμε την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς και όλους τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από βαριές χρόνιες ασθένειες, καταργώντας τη ντροπιαστική ταλαιπωρία στην οποία τους έχει επιβάλει η Κυβέρνηση. Το οικονομικό κόστος είναι ελάχιστο το έχουμε εντάξει ήδη στο πρόγραμμά μας. Το ξαναλέω. Τα φάρμακα στους καρκινοπαθείς θα παραδίδονται στα σπίτια τους κι αυτό είναι προσωπική μου δέσμευση.

● Αξιοποιούμε τις υπηρεσίες Υγείας του ιδιωτικού τομέα σε κρίσιμους τομείς. Όπου οι υποδομές του Κράτους δεν επαρκούν, θα καταρτίζουμε συμφωνίες με ιδιώτες, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους πολίτες, οι οποίες θα διέπονται από αυστηρότατους ελέγχους και συγκεκριμένη στοχοθεσία. Δεν μπορώ να ανέχομαι να βλέπω συμπολίτες μου με καρκίνο να περιμένουν, πολλές φορές περισσότερο από τέσσερις μήνες, για να κάνουν μια ακτινοθεραπεία. Οι τέσσερις αυτοί μήνες μπορεί να είναι καθοριστικοί για τη ζωή τους. Δεν ανέχομαι να βλέπω διασωληνωμένους ανθρώπους στους διαδρόμους των νοσοκομείων να περιμένουν για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Δεν μπορώ να βλέπω αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους στα νοσοκομεία παλαιάς τεχνολογίας που δυσκολεύουν τη διάγνωση και αντιμετώπιση του πολίτη. Δεν μπορούμε να αφήνουμε ανθρώπους να πεθαίνουν επειδή κάποιοι βγάζουν σπυριά όταν ακούνε τη λέξη ιδιωτικό. Η ανθρώπινη ζωή έχει μεγαλύτερη αξία από τις ιδεοληψίες τους.

● Καθιερώνουμε ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίοι θα εξετάζονται με προτεραιότητα. Δεν μπορώ να βλέπω τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας ή άτομα από ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού να περιμένουν εβδομάδες ολόκληρες για ένα ραντεβού με γιατρό του συστήματος.

● Με το ίδιο ακριβώς στόχο θα προχωρήσουμε στην επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες για να μειώσουμε την αναίτια σήμερα ταλαιπωρία που τους έχει υποχρεώσει η Κυβέρνηση. Το ξεκινήσαμε το 2014, επεκτείνοντας την ισχύ της τρίμηνης συνταγής σε εξάμηνη. Θα επεκτείνουμε το μέτρο στους 12 μήνες. Γιατί απλούστατα είναι απαράδεκτο και εντελώς ακατανόητο να ταλαιπωρούνται χιλιάδες συνάνθρωποί μας μόνο και μόνο για να επιβεβαιώνουν κάθε τόσο το χρόνιο νόσημά τους στην απαράδεκτη γραφειοκρατία που υπάρχει σήμερα.

● Προχωρούμε σε προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών, αλλά και ιατρών, που θα καλύψουν τις μεγάλες σημερινές ελλείψεις, ώστε να έρθουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

● Τα λεφτά του φορολογούμενου για το Ε.Σ.Υ. θα πιάνουν τόπο. Τα νοσοκομεία θα διοικούνται από τους καλύτερους. Θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ στα νοσοκομεία, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, με δεσμευτικούς στόχους, με διαφάνεια και λογοδοσία, για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι αυτοσχεδιασμοί και η προχειρότητα. Επί των ημερών μας ούτε κομματικά στελέχη θα διορίζονται, ούτε ευνοούμενοι του συστήματος. Αυτές οι παθογένειες του παλιού πολιτικού συστήματος θα τελειώσουν. Υπάρχουν εξαιρετικά καταρτισμένα στελέχη πάνω στη διοίκηση Υγείας και θα τους αξιοποιήσουμε.

● Ενισχύουμε την παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρωτοβάθμιο επίπεδο παροχής υπηρεσιών, δηλ, στα Κέντρα Υγείας και τα πρώην γραφεία του Ι.Κ.Α. Το Υπουργείο Υγείας θα έχει ξεκάθαρο, αμιγώς επιτελικό και εποπτικό ρόλο. Την ευθύνη για την οργάνωση, διοίκηση και εύρυθμη λειτουργία του συστήματος αναλαμβάνουν οι 13, πλέον, Υγειονομικές Περιφέρειες που θα αναβαθμιστούν.

● Οι ασθενείς δεν θα ταλαιπωρούνται στις ουρές για τη θεώρηση μίας εξέτασης ή την ανανέωση ενός βιβλιαρίου. Όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα που αφορούν την υγεία θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως

Στον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης

● Μειώνουμε τις εισφορές για να διευκολύνουμε την οικονομία να πάρει μπρος και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος «υψηλές εισφορές – ύφεση – μικρότερα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία». Για να μειωθεί ακόμη περισσότερο η εισφοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία.

● Θεσπίζουμε ενιαίους κανόνες για τους μισθωτούς εξαιρώντας από αυτούς μόνο τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Πρέπει όλοι να αντιμετωπίζονται το ίδιο, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες σε βάρος της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

● Διορθώνουμε άμεσα όλες τις αδικίες που καταγράφονται σήμερα στις συντάξεις χηρείας.

● Καθιερώνουμε για όλους τους ασφαλισμένους την πλήρη βασική σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης. Ανταποδοτική σύνταξη ανάλογη με τις καταβαλλόμενες εισφορές και τα χρόνια εργασίας.

● Χορηγούμε φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση του πρώτου και δεύτερου παιδιού. Δέσμευσή μας: 1.000 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο παιδί, 2.000 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε επόμενο. Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για όλες τις οικογένειες, ενώ θα υιοθετήσουμε επιπλέον μέτρα στήριξης για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα