19 Απριλίου 2024 / 2:20 μμ
19 Απριλίου 2024 / 2:20 μμ

Μην εξευτελίζετε άλλο την ΕΡΤ – Όχι μείωση ανταποδοτικού τέλους, τι πληρώνουν σε χώρες της Ευρώπης!

από fimotro

Γράφει ο Κ.Π.

([email protected])

Ένας καλός συνάδελφος από την ΕΡΤ, είχε την καλοσύνη να μου στείλει μια απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου, που αφορούσε τον διορισμό 4μελούς επιτροπής για την επιλογή σεναρίων μυθοπλασίας με τα ονόματα των:

Μιχάλη Γρηγορίου μέλος ΔΣ, Ισαμπέλα Σασλόγλου γενική διευθύντρια προγράμματος και οι τηλεσκηνοθέτες Γεώργιος Σιούλας και Γραμμένος Δελιοτζάκης. Η απόφαση είναι επίσημη και έχει δημοσιοποιηθεί πρόσφατα. Εγώ βέβαια την αγνοούσα. Όταν διάβασα όμως τα ονόματα, αμέσως είπα: κύριε Ταγματάρχα, μην ξευτελίζετε άλλο την ΕΡΤ.

Με το φορέα έχω ασχοληθεί πολλές φορές και έχω ασκήσει σκληρή κριτική, αλλά έχω επαινέσει και ότι καλό μας έχει προσφέρει, όπως το «παρασκήνιο» το «Μονόγραμμα» κάποιες εκπομπές από το «Roads» «ειδικές αποστολές»-με το Φάνη Παπαθανασίου, χθες μάλιστα ακυρώθηκε η προγραμματισμένη μετάδοση χωρίς αιτιολογία-και αθλητικά! Δυστυχώς τα αρνητικά είναι πολύ περισσότερα από τα θετικά. Οι άστοχες επιλογές στον ενημερωτικό τομέα, η καθίζηση στις θεαματικότητες των κρατικών καναλιών δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς.

Η «αίθουσα σύνταξης» έγινε «Αίθουσα σύν(τ)αξης» και το κεντρικό δελτίο με το νέο παρουσιαστή δεν είχε καμία προσφορά, μάλλον έχασε τηλεθέαση. Αργότερα θα ασχοληθούμε με τον ενημερωτικό τομέα και το πρόγραμμα που μεταδίδει η ΕΡΤ μαζί με τα πρόσωπα της ενημέρωσης!

Κύριε Ταγματάρχα, αντί να κάνετε μια επιτροπή του κ…., θα ήταν πιο τίμιο, να είχατε το θάρρος και να πείτε ότι, εγώ αποφασίζω και δίνω 2-4 σειρές μυθοπλασίας και ψυχαγωγίας σε αυτά τα καταξιωμένα πρόσωπα που επιλέγω και τους έχω εμπιστοσύνη. Το να συγκροτείται μια άσχετη επιτροπή για να καλύψετε ρουσφετολογικές αναθέσεις είναι ντροπή!!!

Εσείς έχετε εμπειρία και είστε… έξυπνος άνθρωπος. Πιστεύετε ότι ένα μέλος του ΔΣ που ασκεί διοίκηση, όπως και η γενική διευθύντρια προγράμματος που είναι και εξ΄απορρήτων συνεγάτις σας έχουν αυτή την ικανότητα; Τους επιλέξατε να ασκούν διοίκηση η να διαβάζουν σενάρια; Μαζί τους βέβαια και δύο τηλε-σκηνοθέτες με γνώσεις τηλεσκηνοθεσίας ειδήσεων και ενημέρωσης. Όλοι μαζί και οι 4, είναι οι εμπνευσμένοι δημιουργοί και λογοτέχνες που έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τα καλύτερα έργα μυθοπλασίας; Μια λέξη μόνο ντροπή!!! Οι δυο τηλεσκηνοθέτες είναι πολύ καλά παιδιά και ξέρουν άριστα τον τομέα της ενημέρωσης. Μέχρι εκεί όμως! Όλη η επιτροπή από μυθοπλασία και ψυχαγωγία έχει «μαύρα» μεσάνυχτα!!!

Αν θέλατε μια αντικειμενική και αξιοκρατική επιλογή σεναρίων μυθοπλασίας, υπάρχουν άλλοι τρόποι επιλογής. Εκτός ΕΡΤ βρίσκονται καταξιωμένοι συγγραφείς και σεναριογράφοι που θα μπορούσαν να τους εμπιστευθείτε την επιλογή. Και εάν θέλετε μεγαλύτερη διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα μπορούσατε να αφαιρέσετε και τα ονόματα των σεναριογράφων για να μην υπάρχουν συμπάθειες προς γνωστούς η άγνωστους συγγραφείς όπως και στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Τέλος, επειδή πολλά γράφονται και λέγονται για το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ-κάθε μήνα-που πληρώνει μέσω της ΔΕΗ κάθε οικογένεια στην ΕΡΤ ότι θα μειωθεί η θα καταργηθεί, αυτό είναι αδιανόητο να το σκέφτονται κάποιοι. Ακόμη και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ιδιωτικοί και κρατικοί τηλεοπτικοί φορείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η τηλεόραση είναι ακριβώς είδος. Δεν μπορεί να επιβιώσει με τηλεπωλήσεις, χορηγίες και προσφορές εταιρειών με κρέμες και βιομηχανικά προϊόντα.

Οποιαδήποτε αφαίρεση εσόδων από την κρατική τηλεόραση θα είναι ο ενταφιασμός της. Διότι από τα 180 περίπου εκατ. ευρώ που εισπράττει η ΕΡΤ από το ανταποδοτικό τέλος και τις διαφημίσεις, αφού αφαιρεθούν οι φόροι, τα 93 εκατ. πάνε απ’ ευθείας στο χρέος μέσω ΥΠΟΙΚ. Εάν τα 3 ευρώ γίνουν 1,5 όπως λέει η αντιπολίτευση-αν είναι αληθές- τα 3 κανάλια, το δορυφορικό πρόγραμμα και η ραδιοφωνία, θα πρέπει να επιβιώσουν με 40-50 εκατ. Τέτοια επιβίωση δεν μπορεί να υπάρξει και να συντηρηθεί, ούτε περιθωριακό κανάλι μιας γειτονιάς!

Χωρίς χρήματα, η ΕΡΤ θα γίνει βορά στο στόμα των καναλαρχών. Εκείνο που χρειάζεται η δημόσια τηλεόραση, είναι μια ικανή διοίκηση και πλήρη ανεξαρτησία από ΔΕΚΟ και πολιτικές επιρροές, για να επιτελέσει το έργο για το οποίο την πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Και για να μην υπάρχει παρεξήγηση για τα 36 ευρώ που πληρώνει ο Έλληνας το χρόνο, από 48 που ήταν μέχρι το 2013 που έπεσε το «μαύρο», δείτε τον πίνακα 27 χωρών της Ευρώπης, τι πληρώνει κάθε χώρα στη δημόσια τηλεόραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα