28 Μαρτίου 2024 / 4:22 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 4:22 μμ

Με τσιμεντένια οδοφράγματα θωρακίζεται η Ιταλία -Φοβούνται τρομοκρατικό χτύπημα

από fimotro

Η Ιταλία δεν έχει ακόμη δεχθεί τρομοκρατικές επιθέσεις στα εδάφη της, αλλά το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» προειδοποίησε ότι η χώρα και το Βατικανό περιλαμβάνονται στη λίστα των στόχων του, απειλές που επανέλαβαν το Σαββατοκύριακο οι προπαγανδιστές της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με Ιταλικά ΜΜΕ μια δύναμη 50 αστυνομικών με φορητούς σαρωτές ανέλαβαν υπηρεσία στην πλατεία μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου κάθε Κυριακή συνωστίζονται χιλιάδες πιστοί για να ακούσουν το εβδομαδιαίο κήρυγμα του Πάπα Φραγκίσκου. Το Βατικανό επιχείρησε να υποβαθμίσει την είδηση. «Δεν γνωρίζουμε να εντάθηκαν τα μέτρα ασφαλείας. Σε ό,τι μας αφορά η επαγρύπνηση ήταν ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μετέφερε στους προσκυνητές τη θλίψη του για τα θύματα των πρόσφατων επιθέσεων. «Προσευχόμαστε για τους νεκρούς, τους τραυματίες και τον περίγυρό τους και παρακολούμε τον Κύριο του ελέους και της ειρήνης να απελευθερώσει τον κόσμο απ’ αυτή την απάνθρωπη βία», τόνισε.

Οι αρχές της Ρώμης ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας προληπτικά σε μεγάλους πεζόδρομους που θεωρούνται ευάλωτα σε επιθέσεις με οχήματα, όπως αυτές που έγιναν στη Βαρκελώνη, τη Νίκαια, τη Στοκχόλμη, το Βερολίνο και το Λονδίνο.

Πληροφορίες για τα μέτρα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η τοποθέτηση οδοφραγμάτων από ενισχυμένο σκυρόδεμα σε τμήματα της φημισμένης Via del Corso και στην περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς.

Οδοφράγματα από μπετόν έχουν ήδη τοποθετηθεί στη Via della Conciliazione, τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Τις τελευταίες ημέρες έκαναν την εμφάνισή τους νέα οδοφράγματα ικανά να αποτρέψουν την εισβολή οχημάτων σε πολυσύχναστους πεζόδρομους στο κέντρο του Μιλάνου, της Μπολόνια και του Τορίνου, ενώ ανάλογα μέτρα σχεδιάζονται και στο Παλέρμο.

Στη Μπολόνια ιδιαίτερα ενισχυμένα είναι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την τεράστια βασιλικής του Αγίου Πετρωνίου. Ο συγκεκριμένος ναός βρέθηκε στο παρελθόν στα σχέδια των τζιχαντιστών επειδή περιέχει μια νωπογραφία του Τζιοβάνι ντα Μόντενα του 15ου αιώνα, που αναπαριστά τον προφήτη Μωάμεθ να βασανίζεται στην κόλαση.

Η αντιτρομοκρατική στρατηγική των ιταλικών αρχών τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει την ανάπτυξη πλέον των 6.000 στρατιωτών σε πολυσύχναστα σημεία, την ενίσχυση της παρακολούθησης εξτρεμιστικών στοιχείων της μουσουλμανικής κοινότητας και τις απελάσεις ατόμων που θεωρούνται εν δυνάμει απειλή λόγω της συμπάθειας που έχουν εκδηλώσει για εξτρεμιστές. 202 άτομα απελάθηκαν από τις αρχές του 2015, άλλα τρία – δύο Μαροκινοί κι ένας Σύριος- το περασμένο Σάββατο.

Τρεις Ιταλοί περιλαμβάνονται στα 13 θύματα του μακελειού της Βαρκελώνης, ενώ συνολικά 43 είναι οι Ιταλοί που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις τζιχαντιστών σ’ ολόκληρο τον κόσμο μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας του 2003 στην Καζαμπλάνκα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα