19 Απριλίου 2024 / 10:03 πμ
19 Απριλίου 2024 / 10:03 πμ

Με το σήμα των “Γκρίζων Λύκων” ο Ερντογάν…

από fimotro

Σχηματίζοντας το σήμα των “Γκρίζων Λύκων” με το δεξί του χέρι ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεσηκώνει τους Τούρκους και τους καλεί σε επιστράτευση για την Αφρίν. Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, ο Ερντογάν, χθες, κατά την ομιλία του στην πόλη Μυρσίνη, στο πλαίσιο συνεδρίου του κόμματος AKP, αναφέρθηκε εκ νέου σε γενική επιστράτευση και είπε: “Ένα έθνος, μία σημαία, ένα κράτος, μια πατρίδα”.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη σύστασή του προς τους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση και πάντα πρόθυμοι να ανταποκριθούν στην επιστράτευση. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε έτοιμος να καταταγεί σημειώνοντας: “Όταν γίνει η επιστράτευση, όταν σας καλέσουν στο καθήκον, τότε θα πάω μαζί σας πρώτος”.

Προ των πυλών της Αφρίν ο τουρκικός στρατός

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό σήμερα Κυριακή, ο τουρκικός στρατός και οργανώσεις Σύρων ανταρτών που πολεμούν στο πλευρό του έφθασαν το Σάββατο στα όρια της συριακής πόλης Αφρίν, προπυργίου της κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού YPG, που η Άγκυρα έχει σκοπό να εκδιώξει από την περιοχή των συνόρων Συρίας-Τουρκίας. Η Τουρκία έχει εξαπολύσει από την 20ή Ιανουαρίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον της YPG, οργάνωσης που χαρακτηρίζει “τρομοκρατική”, στον κουρδικό θύλακα Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία του Χαλεπιού.”Οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον στα όρια της πόλης της Αφρίν, αφού πήραν τον έλεγχο (σ.σ. του στρατοπέδου) της Ταξιαρχίας 135″, μιας εγκατάστασης όπου εκπαιδεύονται μέλη των YPG, σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κρεσέντο αλαζονείας

Ολα αυτά σημειώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία στο εσωτερικό της Τουρκίας καλλιεργείται προπαγανδιστικά η αίσθηση ότι η χώρα είναι περικυκλωμένη και απειλείται από τον «αμερικανικό ιμπεριαλισμό», το «όργανό» του, την Ελλάδα, και τους Κούρδους «τρομοκράτες», οι οποίοι επίσης βρίσκονται «στην υπηρεσία» των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, τα εσωτερικά προβλήματά της εξακολουθούν να είναι μεγάλα, ενώ η στρατιωτική εισβολή της -και οι απώλειές της- στην κουρδική περιοχή της Συρίας, Αφρίν, συνεχίζονται. Μέσα σε αυτήν την πολεμική ατμόσφαιρα, με την προοπτική, μάλιστα, να ανοίξει τον Μάιο ένα ακόμη πολεμικό μέτωπο, στο Βόρειο Ιράκ, ο Ερντογάν, έχοντας υψώσει τους εθνικιστικούς – νεοοθωμανικούς τόνους, προκειμένου να εξασφαλίσει τις ψήφους των εθνικιστών ψηφοφόρων, δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη γείτονα σε πρόωρες εκλογές εντός του έτους. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχει εξασφαλίσει την άνετη εκλογική επικράτησή του. Γι’ αυτό θεωρείται ότι προβαίνει σε ένα κρεσέντο αλαζονείας και προκλήσεων, δημιουργώντας σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις της, όχι μόνον με την Ελλάδα, αλλά και με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και σειρά άλλων δυτικών χωρών.

Παρά ταύτα, μέχρι στιγμής, η Αγκυρα δεν δείχνει να θέλει να κόψει οριστικά τις γέφυρες με την Ε.Ε., αφού προσδοκά οφέλη, εκτός των άλλων, από μια αναβαθμισμένη συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης. Κάτι που, σε σημαντικό βαθμό, θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες, εν όψει της συνάντησης της Βάρνας. Διάστημα το οποίο δεν αποκλείεται να αποδειχτεί σημαντικό και για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Ωστόσο, έντονος είναι ο προβληματισμός στην Ε.Ε. και βέβαια στην Ελλάδα, εάν τελικώς η Τουρκία θα επιλέξει την πρακτική της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με την Ε.Ε. ή θα ακολουθήσει τον ανατολίτικο δρόμο και τη μετατροπή της σε μια ασιατική περιφερειακή δύναμη.

Ως γνωστόν, ήδη στους κόλπους της Ευρώπης υπάρχουν χώρες, όπως η Αυστρία, που θέλουν να σταματήσουν οι ενταξιακές διεργασίες της Τουρκίας, ενώ άλλες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, κάνουν λόγο για «ειδική σχέση». Οπως και να ‘χει, την τελευταία διετία πυκνώνουν οι εκτιμήσεις ότι η Αγκυρα μάλλον θέλει να απομακρυνθεί από τον προθάλαμο της Ε.Ε., όπου βρίσκεται επί δεκαετίες, χωρίς, πάντως, να διαρρήξει τις σχέσεις της με την Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα