29 Μαρτίου 2024 / 7:22 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 7:22 πμ

Με συμφωνία Αθήνας-Δανειστών σε όλα τελείωσε το Eurogroup

από fimotro

Συμφωνία σε όλα επιτεύχθηκε στο Eurogroup που τελείωσε περίπου στις 9,45 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup όπου συζητήθηκε το ελληνικό χρέος, όπως επίσης και η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία για το χρέος, αλλά και το ύψος της δόσης η οποία θα ανέλθει στα  8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συζήτηση για την Ελλάδα ξεκίνησε περί τις 20:00, καθώς ήταν το πέμπτο θέμα στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το protothema.gr, στο προοίμιο της συμφωνίας οι Ευρωπαίοι πιστωτές καλωσορίζουν την υιοθέτηση όλων των μέτρων που είχαν ζητήσει από τη Βουλή των Ελλήνων.

Με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ανακοινώσουν την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. για την αποπληρωμή ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγουν τον Ιούλιο. Τα συγκεκριμένα «κουπόνια» ανέρχονται σε περίπου 7,4 δισ. ευρώ, οπότε οι Ευρωπαίοι θα δώσουν περίπου ένα δισ. επιπλέον για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά, οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη διατύπωση ότι τα μέτρα θα συζητηθούν μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και θα ενεργοποιηθούν «αν χρειαστεί».

Η διατύπωση αυτή δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από τη γραμμή ότι τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα ληφθούν αν κριθεί απαραίτητο.

Στη φόρμουλα λύσης, το Eurogroup αναμένεται να περιγράφει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα δεχθούν επέκταση της περιόδου ωρίμανσης των ομολόγων με τα οποία έχουν δανείσει την Ελλάδα μέχρι και για 15 χρόνια, χωρίς να προσδιορίζεται αν η περίοδος θα είναι 15ετία ή θα μπορεί να φτάσει τα 15 χρόνια υπό προϋποθέσεις.

Με την επικείμενη συμφωνία, οι δανειστές «δένουν» την ελληνική οικονομία με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% μέχρι το 2022. Αλλά δεν αρκούνται σε αυτό. Θέλουν να αποσπάσουν την συναίνεση της κυβέρνησης Τσίπρα ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα επιτυγχάνουν πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 ό,τι κι αν συμβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα