18 Απριλίου 2024 / 2:57 μμ
18 Απριλίου 2024 / 2:57 μμ

Με πόλεμο δασμών απειλεί το Μεξικό ο Τραμπ

από fimotro

Κλιμακώνεται η σύγκρουση του Ντόναλντ Τραμπ με το Μεξικό, ενώ οι σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει βουτήξει στο χάος, με αποτέλεσμα τα δύο μέρη να πλησιάζουν όλο και περισσότερο σε έναν εμπορικό πόλεμο που απειλεί να δώσει τέλος σε μια φιλία και οικονομική συνεργασία δεκαετιών.

Η διαμάχη εντάθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο ακύρωσε το ταξίδι τους στην Ουάσινγκτον, αφού ο Αμερικανός ομόλογός του πολλαπλασίασε τις δεσμεύσεις να τροποποιήσει την NAFTA και έδωσε εντολή στη γειτονική χώρα να χτίσει τείχος στα σύνορά τους.

Η διακυβέρνηση Τραμπ αντέδρασε στην ακύρωση της επίσκεψης του Μεξικανού προέδρου, «ρίχνοντας» την ιδέα της επιβολής δασμού 20% σε όλες τις εισαγωγές από τη χώρα.

«Αυτή είναι πολύ κακή μέρα για τις αμερικανομεξικανικές σχέσεις –η χειρότερη μέρα που θυμόμαστε», σχολίασε ο Michael Shifter, πρόεδρος του think tank Inter-American Dialogue, στην Ουάσινγκτον. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα πράγματα να βγουν εκτός ελέγχου», προειδοποίησε.

Στο μεταξύ, η σύγκρουση έχει οδηγήσει σε βουτιά για το μεξικανικό πέσο, ενώ περιορίζει και την άνοδο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, κυρίως λόγω αυξανόμενων ανησυχιών πως μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες του κόσμου οδεύει προς διαζύγιο.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, παρά τα παράπονα του νέου Αμερικανού προέδρου, οι δύο οικονομίες είναι βαθιά συνδεδεμένες, ιδιαίτερα στις πολιτείες κοντά στα σύνορα: είναι τόσο συνδεδεμένες που είναι σχεδόν απίθανο να διαχωριστούν χωρίς σοβαρές πολιτικές ή οικονομικές αναταραχές.

Αυτοκίνητα, εξαρτήματα αυτοκινήτων, αγροτικά προϊόντα, υφάσματα και τρόφιμα κυκλοφορούν ελεύθερα από τη μία οικονομία στην άλλη και οποιαδήποτε κίνηση οδηγήσει σε διακοπή αυτής της ελεύθερης κυκλοφορίας, θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές των συνόρων, περιλαμβανομένων και των βιομηχανικών πολιτειών της ζώνης Rust Belt, που οδήγησαν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Δεν είναι μόνο το εμπόριο, αλλά και η εθνική υπερηφάνεια που διακυβεύεται, και για τα δύο κράτη», σχολιάζει το πρακτορείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα