23 Απριλίου 2024 / 9:21 μμ
23 Απριλίου 2024 / 9:21 μμ

Με νέες αποκαλύψεις απειλεί τα Folli-Follie η QCM

από fimotro

Αντιμέτωπος με βαρύτατες ποινικές κατηγορίες είναι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις αμερικανικού Fund για την FolliFollie! Οι  Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, όταν εχθές το πρωί το Quintessential Capital Management, πραγματοποίησε παρουσίαση για τα ψεύτικα στοιχεία, που δηλώνει η επιχείρηση, όπως χαρακτηρίστηκαν από τους ερευνητές που τα έφεραν στο φως. Το εν λόγο Fund, είχε αποκαλύψει και το σκάνδαλο της ελληνικής GLOBO, ενώ χαρακτήρισε την εταιρία τους νέα «Parmalat», μία ιταλική γαλακτοβιομηχανία που κατέρρευσε εξαιτίας κάλπικων λογιστικών εγγραφών. Με δεδομένο ότι η περιουσία της οικογένειας στην επιχείρηση αξίζει 200 εκατ. ευρώ, μόνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, έχασαν 108 εκατ. ευρώ.

«Γίγαντα με πήλινα πόδια» χαρακτηρίζει την γνωστή  Folli Follie το hedge fund Quintessential Capital Management σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη. Οι επενδυτές ανησύχησαν και η αγορά αντέδρασε άμεσα με τρόπο που δείχνει ότι πιστεύει τις αποκαλύψεις. Αυτό οδήγησε σε κατάρρευση της μετοχής της εταιρείας και limit down που χθες το πρωί κλείδωσε στο -29,99% και τα 10,74 ευρώ χάνοντας περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ, μόνο σε μία συνεδρίαση! Την ίδια στιγμή τα ομόλογα της εταιρείας δέχονταν ισχυρά χτυπήματα. Χαρακτηριστική είναι η διαμόρφωση του τίτλου που λήγει το 2019, ο οποίος γκρεμίστηκε, έχασε 36 σεντς για κάθε ευρώ και πέφτοντας στο 60%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.

Στις λογιστικές καταστάσεις του 2017, καταγράφηκαν αρνητικές ταμειακές ροές (συναλλαγματικές διαφορές 177 εκατ. ευρώ), η μετοχή αντιδρούσε αρνητικά, ωστόσο δεν είχαν σημειωθεί τόσο επιθετικές πωλήσεις.

Η καταστροφή για τους τίτλους της επιχείρησης, ήρθε από την  έκθεση του ξένου fund, όπου στις 77 σελίδες, που παρουσίασε ο Γκαμπριέλε Γκρέγκο, σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι ο αριθμός των πραγματικών καταστημάτων που παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση της Folli Follie είναι πλασματικός και στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερος.

Η έκθεση του ξένου fund, αμφισβητεί ευθέως την οικονομική βιωσιμότητα της Folli Follie, με τα πορίσματα της έρευνας να κάνουν λόγω για ένα «φουσκωμένο» δίκτυο πωλήσεων πάνω από 200%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αντί για 630 σημεία τοπικών πωλήσεων (POS) που αναφέρει η έκθεση της εταιρείας για το 2016, το QCM ισχυρίζεται ότι εντόπισε ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο μόλις 289, ενώ τα υπόλοιπα πλέον δεν υφίστανται.

Επίσης, εντοπίστηκαν μόνο δύο κινεζικές θυγατρικές της, τις Fu Li Fu Lei και Binlianyun, με μόλις 50 συνολικά ενεργά POS και έσοδα μόλις 40 εκατ. δολαρίων, ενώ η εταιρεία δηλώνει έσοδα 1 δις.

Το ξένο Fund, κάνει λόγο για ανύπαρκτα περιουσιακά στοιχεία και ισχυρίζεται ότι ύστερα από επιτόπιο έλεγχο σε πολλά POS σε βασικές στρατηγικές τοποθεσίες, όπως για παράδειγμα στη Νέα Υόρκη και το Τόκιο, επιβεβαίωσε ότι πολλά κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία που η εταιρεία εξακολουθεί να εμφανίζει στην ιστοσελίδα της, τα καταστήματα στο Soho ή στη Madison avenue (Νέα Υόρκη) όπου είναι κλειστά, ενώ μεγάλος αριθμός των σημείων πώλησης είναι αμελητέου μεγέθους ή υπό εκκαθάριση.

Το Fund θέτει υπό αμφισβήτηση και την επάρκεια των ελεγκτών. Ποιος ελέγχει την αλήθεια των επίσημων οικονομικών δεδομένων που δημοσιοποιεί η εταιρεία; Η QCM θέτει και εδώ ένα μεγάλο ερωτηματικό. Για αρκετά χρόνια η ελεγκτική εταιρεία ήταν η Baker Tilly, που όμως η εταιρεία αντικατέστησε πρόσφατα με τη σχετικά άγνωστη Ecovis. Επίσης, ελεγκτής των θυγατρικών της στην Ασία (συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων) φέρεται να είναι μια «σκοτεινή» εταιρεία με προσωπικό μόλις δύο ατόμων!

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι οποίες τρόμαξαν τους επενδυτές υπάρχουν  «φουσκωμένα» στοιχεία για το δίκτυο πωλήσεων, άρα και για τις ίδιες τις πωλήσεις και για τα οικονομικά αποτελέσματα συνολικά.

Όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση της QCM, τα επίσημα οικονομικά δεδομένα «ευημερούν», ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα «νοσούν βαρέως». Συγκεκριμένα, στην ανάλυση αναφέρεται ότι ενώ τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας παρουσιάζουν αύξηση των εσόδων και των κερδών, η τρέχουσα ταμειακή ροή παρουσιάζεται διαρκώς αρνητική. Το μεγαλύτερο μέρος της εξηγείται από το μεγάλο και αυξανόμενο κεφάλαιο κίνησης στις θυγατρικές της στην Ασία. Το ποσό των εισπρακτέων λογαριασμών και τα αποθέματα των θυγατρικών φαίνονται δυσανάλογα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Ιδιαίτερος χρόνος αφιερώθηκε στην αποκάλυψη της πλασματικής, ηλεκτρονικής παρουσίας της εταιρίας, όπου η QCM ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε εμπεριστατωμένο έλεγχο όσον αφορά την ψηφιακή παρουσία της Folli Follie, του οποίου τα ευρήματα αντιστοιχούν σε εταιρεία πολύ μικρότερης οικονομικής εμβέλειας σε σχέση με αυτήν που εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας.

Folli Follie: Ανυπόστατο και συκοφαντικό το δημοσίευμα

Από την πλευρά της, η Folli Follie σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για ανυπόστατο, ψευδές, συκοφαντικό και παραπλανητικό, δημοσίευμα, με άμεσο αποτέλεσμα τη ζημία των συμφερόντων της Εταιρείας και των μετόχων της.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: H «FOLLI-FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «FF GROUP» δια της παρούσης ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι το σημερινό δημοσίευμα της Quintessential Capital Management είναι ανυπόστατο, ψευδές, συκοφαντικό και παραπλανητικό με άμεσο αποτέλεσμα τη ζημία των συμφερόντων της Εταιρείας και των μετόχων της. Η Εταιρεία επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό με αναλυτικά στοιχεία διάψευσης των κατ’ ιδίαν ψευδών πληροφοριών και στοιχείων που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα. Η Εταιρεία έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να κινηθούν με οποιοδήποτε τρόπο κρίνουν σκόπιμο προκειμένου να προασπίσουν, σε αστικό και ποινικό επίπεδο, τα δικαιώματα της Εταιρείας, των μετόχων της και εν γένει του επενδυτικού κοινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα