20 Απριλίου 2024 / 4:59 μμ
20 Απριλίου 2024 / 4:59 μμ

Με καισαρική τομή έξι στους δέκα τοκετούς

από fimotro

Νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη διενέργεια καισαρικών τομών προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, καθώς η χώρα μας κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καισαρικών παγκοσμίως. Σχεδόν έξι στους δέκα τοκετούς (ποσοστό 56,8%) στη χώρα μας γίνονται με καισαρική τομή, όταν το αποδεκτό όριο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι το 15% και ο μέσος όρος στην Ευρώπη κυμαίνεται περίπου στο 30%! Σύμφωνα με μελέτη, οι ιατροί επιλέγουν τις καισαρικές για οικονομικούς λόγους και για λόγους ευκολίας και μάλιστα οι «μη ιατρικοί παράγοντες ήταν σημαντικότεροι από τους ιατρικούς στη λήψη απόφασης για τοκετό με καισαρική τομή».
Τα στοιχεία για τον υπερβολικό αριθμό καισαρικών που γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Δημαρά.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο πόρισμα του γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα από τον οποίον είχε ζητήσει να διεξάγει έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα. Η έρευνα, είπε ο υπουργός, κατέδειξε πως «στο σύνολο των γεννήσεων το 56,8% γίνεται με καισαρική τομή, εκ των οποίων το 53,8% στο ΕΣΥ και το 58,7% γίνεται στον ιδιωτικό τομέα». Και σημείωσε: «Αυτή είναι μια εικόνα, η οποία εκθέτει την επιστημονική κοινότητα, εκθέτει τη χώρα μας, εκθέτει τις επίτοκες γυναίκες στους αυξημένους κινδύνους μιας χειρουργικής πράξης όπως είναι η καισαρική τομή. Επίσης, επιβαρύνει σαφέστατα το σύστημα υγείας, διότι υπολογίζεται ότι το κόστος της καισαρικής τομής, είναι περίπου 66% πάνω από τον φυσιολογικό τοκετό και φυσικά επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες».Ο υπουργός προανήγγειλε νέο κανονιστικό πλαίσιο με κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτόκολλα για τη διενέργεια καισαρικών τομών. Όπως εξήγησε, το νέο πλαίσιο θα προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αιτιολόγησης για τις περιπτώσεις των τμημάτων, των κλινικών (ιδιωτικών και δημόσιων), που έχουν ένα υπερβολικά αυξημένο ποσοστό καισαρικών.
«Πρέπει να τεκμηριώνεται επιστημονικά με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τα guidelines που ισχύουν σε όλες τις χώρες, η απόφαση διενέργειας καισαρικής τομής», σημείωσε και εξήγγειλε «περισσότερο έλεγχο και αντικίνητρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα