28 Μαρτίου 2024 / 5:37 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 5:37 μμ

Με επίθεση στα ΜΜΕ γιόρτασε ο Τραμπ τις 100 ημέρες στο Λευκό Οίκο

από fimotro

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γιόρτασε την 100ή του ημέρα στην εξουσία μιλώντας ενώπιον των υποστηρικτών του στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβάνια, παινεύοντας την «πολύ παραγωγική» μέχρι τώρα θητεία του και διαμηνύοντας πως προετοιμάζεται για τις «μεγάλες μάχες που έρχονται».

«Οι πρώτες μου εκατό ημέρες ήταν πολύ συναρπαστικές, πολύ παραγωγικές», υποστήριξε ο Τραμπ. Τώρα «ετοιμαζόμαστε για καθεμιά από τις μεγάλες, μεγάλες μάχες που έρχονται», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ επιτέθηκε επανειλημμένα στα «ανίκανα» και «ανέντιμα» μέσα ενημέρωσης τα οποία, όπως υποστήριξε, αποσιωπούν τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του.

«Αν η δουλειά των μέσων ενημέρωσης είναι να είναι έντιμα και να λένε την αλήθεια, τα μέσα ενημέρωσης παίρνουν πολύ κακό βαθμό» δήλωσε.

Κατονόμασε δε τους New York Times και τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και MSNBC.

Η συγκέντρωση έγινε την ίδια ημέρα με μια ογκώδη κινητοποίηση στην αμερικανική πρωτεύουσα για το κλίμα, κατά τη διάρκεια της οποίας χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το κτίριο της αμερικανικής προεδρίας, αλλά και με το δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, στο οποίο ο Τραμπ και τα στελέχη της κυβέρνησής του είχαν προαναγγείλει πως δεν θα πήγαιναν λόγω της άδικης, όπως λένε, αντιμετώπισής τους από τα ΜΜΕ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε στην ομιλία του ότι χαίρεται που είναι μακριά από τον «βάλτο της Ουάσινγκτον», επανερχόμενος σε μια φράση-σήμα κατατεθέν της προεκλογικής εκστρατείας του.

«Πολλοί ηθοποιοί του Χόλιγουντ και στελέχη των ΜΜΕ της Ουάσινγκτον παρηγορούν οι μεν τους δε σε μια αίθουσα ξενοδοχείου στην Ουάσινγκτον αυτή τη στιγμή», είπε ο Τραμπ, καθώς το πλήθος αποδοκίμαζε.

«Η κυβέρνησή μου κάνει έργο κάθε μέρα για τους σπουδαίους πολίτες της χώρας μας. Τηρούμε την μια υπόσχεση μετά την άλλη και ειλικρινά, ο κόσμος είναι αληθινά ευτυχής γι’ αυτό» είπε.

Ανάμεσα στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του που απαρίθμησε ο Τραμπ ήταν η έγκριση του διορισμού του Νιλ Γκόρσατς στο Ανώτατο Δικαστήριο, η κατάργηση περιορισμών για τις επιχειρήσεις που σχετίζονταν με την προστασία του περιβάλλοντος, η αποχώρηση των ΗΠΑ από μια συμφωνία για το εμπόριο με χώρες του Ειρηνικού, η έγκριση της κατασκευής των πετρελαιαγωγών Keystone XL και Dakota Access, αλλά και η επιβολή αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας που μείωσαν όπως είπε ραγδαία τις παράνομες διελεύσεις στα νότια σύνορα της χώρας του.

Ο Τραμπ απαξίωσε να ασχοληθεί με το ότι δεν έχει καταγράψει καμιά επιτυχία σε επίπεδο νομοθεσίας σε ό,τι αφορά βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του Obamacare, ή η οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Τα εκτελεστικά διατάγματα του με τα οποία απαγορεύθηκε η είσοδος σε πολίτες από κατά πλειονότητα μουσουλμανικά κράτη εξάλλου ανεστάλησαν από δικαστήρια. Κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για τις αποτυχίες του στο Κογκρέσο κι επέμεινε πως θα τηρήσει όλες τις υποσχέσεις του.

«Θα το χτίσουμε το τείχος, μην ανησυχείτε για αυτό», επανέλαβε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους που ταξίδεψαν μαζί του στην Πενσιλβάνια αν έχει κάτι να πει στους διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον που διαμαρτύρονταν για την πολιτική του όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ο Τραμπ απάντησε «απολαύστε την ημέρα, απολαύστε τον καιρό».

Δείπνο ανταποκριτών χωρίς τον πρόεδρο

Οι διαπιστευμένοι στον Λευκό Οίκο δημοσιογράφοι συγκεντώθηκαν για το επίσημο ετήσιο δείπνο τους, το οποίο διεξήχθη απουσία του Τραμπ -ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που το κάνει εδώ και 36 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου (WHCA) Τζεφ Μέισον υπερασπίσθηκε την ελευθερία του Τύπου, αν και παραδέχθηκε πως το φετινό δείπνο αφήνει μια διαφορετική αίσθηση, και τόνισε πως οι απόπειρες να υπονομευθούν τα μέσα ενημέρωσης είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία.

«Δεν είμαστε ψευδείς ειδήσεις, δεν είμαστε αποτυχημένοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί και δεν είμαστε ο εχθρός του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο Μέισον, ο οποίος είναι ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς.

Εδώ και χρόνια στο δείπνο αυτό οι πρόεδροι και από τα δύο κόμματα διατύπωναν σχολιά τους, όμως φέτος η εκδήλωση επέστρεψε στις παραδοσιακές ρίζες της, βραβεύοντας τη δουλειά ρεπόρτερ και χορηγώντας υποτροφίες, με τους διάσημους δημοσιογράφους Μπομπ Γούντγουαρντ και Καρλ Μπερνστάιν να απονέμουν βραβεία.

«Δεν είναι το στυλ του Ντόναλντ Τραμπ», είπε στο MSNBC η Άντρια Μίτσελ του NBC αναφερόμενη στο αυτοσαρκαστικό χιούμορ που έκαναν στο παρελθόν πρόεδροι παρά τις εντάσεις που μπορεί να υπήρχαν στις σχέσεις τους με τον Τύπο.

Τη χιουμοριστική πλευρά της εκδήλωσης ανέλαβε ο κωμικός Χάσαν Μινχάτζ.
«Καλωσήρθατε στο τέλος της σειράς των δείπνων των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου», είπε στους παρισταμένους ο Μινχάτζ, ο οποίος υποδύεται έναν ανταποκριτή στην εκπομπή The Daily Show του Comedy Central.

Αστειεύτηκε επίσης με τον Τραμπ, παρά την επιθυμία των οργανωτών, λέγοντας πως το κάνει για να τιμήσει την προστασία της ελευθερίας του λόγου από το αμερικανικό σύνταγμα: «Μόνο στην Αμερική μπορεί ένας μικρός Ινδοαμερικανός μουσουλμάνος πρώτης γενιάς να ανέβει στη σκηνή και να πει αστεία για τον πρόεδρο».

Σε βιντεοσκοπημένο μηνυμά του, ο ηθοποιός Άλεκ Μπόλντουιν, ο οποίος είχε υποδυθεί τον Τραμπ προκαλώντας την οργή του στην εκπομπή Saturday Night Live του NBC, ενθάρρυνε επίσης τους παρισταμένους.

Λίγες άλλες διασημότητες περπάτησαν στο κόκκινο χαλι, αν και έκαναν την εμφάνισή τους μερικές γνωστές προσωπικότητες της Ουάσινγκτον, όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και ο ρεπουμπλικανός βουλευτής της Καλιφόρνια Ντέιβιντ Ίσα.

Ο Τραμπ είχε παραστεί στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου το 2011, όταν ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε αστεία σε βάρος του νεοϋορκέζου μεγιστάνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα