28 Μαρτίου 2024 / 4:20 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 4:20 μμ

Με αίμα «βάφτηκαν» οι εκλογές στη Βενεζουέλα

από fimotro

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο το τελευταίο 48ωρο στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με το BBC, όπου διεξήχθησαν την Κυριακή εκλογές με σκοπό να δοθεί στον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο η δικαιοδοσία αλλαγής του Συντάγματος.

Ενώ οι υποστηρικτές της κυβέρνησης έσπευδαν να ψηφίσουν την αλλαγή, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης γέμιζαν τους δρόμους των πόλεων δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην διαδικασία των εκλογών, για την οποία εκφράζονται διεθνώς φόβοι πως είναι «στημένη».

Ο στρατός διέλυσε τους διαδηλωτές που επιτέθηκαν σε εκλογικά τμήματα και έστησαν οδοφράγματα, προσπαθώντας να ακυρώσουν την διαδικασία εκλογής Συντακτικής Συνέλευσης.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των εισαγγελέων, εννέα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους την νύχτα, έως το πρωί της Κυριακής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών το τελευταίο τετράμηνο σε τουλάχιστον 120.

 

Μεταξύ των νεκρών ένας 39χρονος υποψήφιος, που δολοφονήθηκε όταν του επιτέθηκαν μέσα στο σπίτι του, ένας 13χρονος και ένας 17χρονος στην πόλη Ταχίρα και ένας 30χρονος, ηγέτης της νεολαίας κόμματος της αντιπολίτευσης.

Επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που είχαν ξεσπάσει με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια λεωφόρο της συνοικίας Αλταμίρα, όπου δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν κατά της διαδικασίας εκλογής της Συντακτικής Συνέλευσης.

Ανάλογες εικόνες βίας και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μαρακαΐμπο, αλλά και το Πουέρτο Ορντάζ, στα ανατολικά.

 

Μικρή συμμετοχή
Η προσέλευση στις αμφιλεγόμενες εκλογές της Βενεζουέλας για τη Συντακτική Συνέλευση έφτασε το 41,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής.Περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Η νέα Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας θα έχει την εξουσία να ξαναγράψει το Σύνταγμα και να παρακάμψει την δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο λέει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση της ειρήνης μετά τους πολλούς μήνες διαδηλώσεων και το πολιτικό αδιέξοδο.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και ότι «θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δυναμικά και ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στη Βενεζουέλα και κατά όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας»,

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι οι εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση είναι βήμα προς τη δικτατορία και πρόσθεσε ότι η χώρα της δεν θα δεχθεί μια παράνομη κυβέρνηση στο Καράκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα