17 Απριλίου 2024 / 12:54 πμ
17 Απριλίου 2024 / 12:54 πμ

Μεταφέρουν θανόντες από την Λαμία στη Αθήνα για νεκροτομές

από fimotro

Γυναίκες θύματα βιασμού που περιμένουν και τρεις ημέρες να εξεταστούν από ιατροδικαστή, δείγματα τοξικολογικών εξετάσεων που… ταξιδεύουν από τον Πειραιά στη Θεσσαλονίκη για να αναλυθούν και συγγενείς που πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για ταξίδι του εκλιπόντος ανθρώπου τους εκτός της περιοχής που διαμένουν ελλείψει ιατροδικαστή, συνθέτουν δυσλειτουργικές και γεμάτες προβλήματα ιατροδικαστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα, μέσα από καταγγελίες, μεταξύ των οποίων και βουλευτών, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, η οποία «παροπλίστηκε» από διοικητικό προσωπικό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντάξει ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Οπως αναφέρει ο προϊστάμενος Ιατροδικαστής της Υπηρεσίας, Ηλίας Μπογιόκας, από τις τέσσερις γραμματείς δεν έχει απομείνει καμία, ενώ μόλις τρεις ιατροδικαστές καλούνται να διαχειριστούν 800 νεκροτομές το χρόνο, πολλές εκ των οποίων έρχονται από την επαρχία. «Μας έρχονται περιστατικά από τη Λαμία που είναι υποστελεχωμένη. Δεν γίνεται να εξεταστούν εκεί και έρχονται Αθήνα ή Πειραιά, ταξιδεύοντας για πολλά χιλιόμετρα και με μεγάλο κόστος», αναφέρει ο κ. Μπογιόκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταφορά μιας σορού από ένα μέρος σε ένα άλλο μπορεί να κοστίσει ακόμη και όσο μια δεύτερη κηδεία!

Δεν μεταφέρονται όμως μόνοι οι σοροί, αλλά και τα δείγματα προς εξέταση. Οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει τα δείγματα προς τοξικολογική εξέταση που λαμβάνονται στον Πειραιά να στέλνονται για ανάλυση στη… Θεσσαλονίκη. «Με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της μεταφοράς τους αλλά και το κόστος. Μεταφέρονται σε ειδικό ψυγειάκι και συνοδεία Αστυνομίας», λέει ο κ. Μπογιόκας.

Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο οι εξετάσεις σε σορούς. «Είναι και οι ζωντανοί. Βιασμοί, ξυλοδαρμοί κ.ά. Στον Πειραιά έχουμε και τις φυλακές. Απαιτείται ένας ιατροδικαστής επιπλέον και τουλάχιστον δύο διοικητικοί υπάλληλοι».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας (ΕΙΕ), Γρηγόρη Λέων, η τελευταία προκήρυξη για ιατροδικαστές έγινε στο μακρινό… 2006. «Με εξαίρεση τη Λέσβο που πήραν πιο πρόσφατα, έχουν να γίνουν προσλήψεις πάνω από δέκα χρόνια. Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπηρετούν 36 μόνιμοι ιατροδικαστές και καμιά δεκαριά επικουρικοί, ενώ στην Πορτογαλία, μια χώρα παρόμοιου μεγέθους…, 150», αναφέρει στον «Ε.Τ.».

Εκτός των πολλαπλών ελλείψεων, το σύστημα είναι άκρως δυσλειτουργικό και ως προς την οργάνωσή του, καθώς πρόκειται για ιατροδικαστές τριών ταχυτήτων: κάποιοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, κάποιοι λίγοι στα νοσοκομεία και κάποιοι στα πανεπιστήμια. «Σκεφτείτε ότι τα νοσοκομεία έχουν νεκροτομεία αλλά δεν έχουν ιατροδικαστές. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, όλες οι νεκροτομές πραγματοποιούνται στο χώρο που είναι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, πλησίον του Λαϊκού Νοσοκομείου, ενώ θα μπορούσαν να γίνονται στα νοσοκομεία, εάν διορίζονταν ιατροδικαστές σε αυτά», λέει ο κ. Λέων.

Το ελληνικό παράδοξο υπάρχει και σε αυτή την περίπτωση, καθώς με πρόσφατη προκήρυξη προβλέπονται δύο θέσεις νεκροτόμων, μία στο Αττικό Νοσοκομείο και μία στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο δεν έχουν αντικείμενο εργασίας χωρίς ιατροδικαστές. «Διορίζονται για να μην έχουν δουλειά στην ουσία», λέει ο κ. Λέων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ολόκληροι νομοί χωρίς ιατροδικαστή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Περιφέρεια Θεσσαλίας που έχει μόλις έναν ιατροδικαστή.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα