29 Μαρτίου 2024 / 3:38 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:38 μμ

Μετά την σκανδαλολογία – Διπλή αναβάθμιση, έκπληξη της Ελλάδας!

από fimotro

Να και μια ευχάριστη είδηση που αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας αλλά και την πραγματική οικονομία, μετά το ζοφερό πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τις αποκαλύψεις και την συζήτηση στη βουλή για τη Novartis.  Σε αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου σε Β3 από Caa2 προχώρησε ο οίκος Moody’s διατηρώντας θετικό outlook. Ο οίκος στην έκθεσή του μιλά για ουσιαστική δημοσιονομική πρόοδο και για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης. Στην αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, σε B3 από Caa2 προηγουμένως, προχώρησε η Moody’s διατηρώντας παράλληλα θετικό το outlook. Ο οίκος στην έκθεσή του μιλά για ουσιαστική δημοσιονομική πρόοδο και για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης.

Η Moody’s εξηγεί ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει περαιτέρω την αξιολόγηση εάν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος αποφέρουν αποτελέσματα πιο θετικά από τα αναμενόμενα, οδηγώντας σε σταθερή οικονομική ανάπτυξη και σε ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους στο πλαίσιο ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την Moody’s, οι βασικοί λόγοι που την οδήγησαν σε αυτήν την κίνηση είναι οι εξής:

1) Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση υπό το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Οι βελτιώσεις αυτές με τη σειρά τους θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και τον τραπεζικό τομέα.

2) Ο οίκος θεωρεί ότι η χώρα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και θα επιστρέψει στις αγορές από όπου θα μπορεί να χρηματοδοτείται μόνη της. Η «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα από το ουσιαστικό μαξιλάρι  ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα από την ισχυρή δέσμευση των πιστωτών της ευρωζώνης για πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.

3) Ο κίνδυνος μιας νέας χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης χρέους των ιδιωτών έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Σ.Σ Fimotro: Όσο περισσότερο ασχολείται το πολιτικό σύστημα με ατεκμηρίωτα σκάνδαλα που διαχέοουν μπόχα στην κοινωνία, τόσο το χειρότερο γι αυτούς. Όσο περισσότερο ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας για να κλείσει γρήγορα και η τέταρτη αξιολόγηση, τόσο το καλύτερο για όλους μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα