25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Μετά την Παιδεία, διαφωνούν σε όλα και στην Υγεία!…

από fimotro

Μια από τα ίδια και στην Υγεία. Μετά την Παιδεία που διαφώνησαν σε όλα, για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης διαφώνησαν σε όλα! Αυτή τη φορά, με φόντο το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οπρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν «πυρά» εκατέρωθεν επί παντός επιστητού, ενώ από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τους σημαιοφόρους, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

«Εμβληματική» χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, επισημαίνοντας πως «η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες με καθολικό τρόπο, δίχως ταξικούς και εισοδηματικούς φραγμούς».

«Το δικό μας όραμα είναι η καθολική πρόσβαση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υπηρετεί με σαφήνεια τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας, της Παιδείας».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πρόχειρο και ανεδαφικό» το νομοσχέδιο για την Υγεία και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Εκφράζει την εμμονή σας να διχάζετε την κοινωνία, φέρνοντας σε αντιπαράθεση τον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα».

«Γνωστή η φάμπρικα η οποία στήνετε στην Υγεία! Σταματήστε να κοροϊδεύετε. Και μετά σας ενοχλεί που σας λένε ψεύτες. Ή ψεύτες είστε ή άσχετοι!», είπε χαρακτηριστικά.

Αλ. Τσίπρας κατά ΝΔ: Δεν ενδιαφερόμαστε για τους πελάτες της ιδιωτικής Υγείας

“Είναι σπάνιο να έρχεται μια μεταρρύθμιση που να βρίσκεται έξω από το αυστηρό πλαίσιο της επιτροπείας και το πλαίσιο του καταναγκασμού και να ανοίγει παράθυρο διαλόγου. Ψηφίζουμε μια εμβληματική μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας”. Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέτρεξε στο παρελθόν, αφήνοντας αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης: «Στους κοινωνικούς τομείς συνέπεφτε ο πυρήνας των μνημονίων με τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης παράταξης».

«Η καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας για όσους ζουν σε αυτή τη χώρα είναι θεμελιώδης αρχή στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε. Εχουμε αποδείξει, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ότι δίνουμε μάχη, παρά την οικονομική ασφυξία. Δώσαμε προσπάθεια να φέρουμε ποιο κοντά το όραμα της δικαιοσύνης και της ισότητας», τόνισε και συμπλήρωσε: «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις διευκόλυναν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς να ενδιαφέρεστε για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας».

«Επιδιώκουμε μια προσέγγιση που αναβαθμίζει την έγκυρη διάγνωση και πρόληψη», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε μια… παρένθεση στην Υγεία και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, που ψηφίστηκε χθες και στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο ζήτημα της σημαίας: «Γίνεστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού. Για σας αριστεία είναι το εθνικό μας σύμβολο να το κρατάνε παιδάκια με τον καλύτερο βαθμό. Το εθνικό σύμβολο έχουν όλοι το δικαίωμα να το κρατούν. Αριστεία για μας είναι να ανοίγουν τα σχολεία στην ώρα τους, να ανοίγουμε βιβλιοθήκες, να κρατάμε στη χώρα τους επιστήμονες, να δίνουμε στους νέους υποτροφίες και μεταπτυχιακά προγράμματα”.

Επιστρέφοντας στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την Υγεία, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: «Ανάμεσα στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικό πρόσημο και την πολιτική τη ΝΔ με φιλελεύθερο πρόσημο υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Στον χώρο της Υγείας οι διαφορές είναι ακόμη πιο εμφανείς. Παραλάβαμε ένα καθεστώς εσκεμμένης απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων. Τα νοικοκυρέψαμε.» και αναφέρθηκε σε μια σειρά από αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

«Επιχειρούμε μία συνολική αλλαγή στον προσανατολισμό και τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας. Μέσα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση, αποφεύγοντας τις χρόνιες αναμονές. Οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα αυτό εμφανίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και έτσι δημιουργείται η συμφόρηση στα νοσοκομεία. Προχωράμε στη δημιουργία 250 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας. Κάθε μονάδα θα καλύψει τον μεγαλύτερο αριθμό αναγκών κάθε αστικού κέντρου», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Προχωράμε σήμερα στην επέκταση της θητείας των επικουρικών ιατρών και του λοιπού προσωπικού, η οποία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου και για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και γιατί αναγνωρίζουμε το έργο που έχουν προσφέρει για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία της χώρας. Συνάπτουμε πλήρεις συμβάσεις εργασίας για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Δημιουργούμε 465 νέες θέσεις ειδικευμένων ιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσοκομείων».

Για τις σχέσεις εργασίας στον τομές της Υγείας: «Ολες οι σχέσεις εργασίας οφείλουν αν είναι πλήρεις και σταθερές για όλους, για λόγους νομιμότητας και σεβασμού απέναντι σε όσους ασκούν λειτούργημα. Είμαστε η μέρα με τη νύχτα στον τομέα της Υγείας».

“Βρισκόμαστε σε μια ιστορική συγκυρία για τη χώρα. Η ανάκαμψη δεν μετριέται μονάχα στους δείκτες και στις στατιστικές οικονομικών μεγεθών. Μετριέται και στην καθημερινότητα των πολιτών. Η ευημερία των αριθμών θέλουμε να συμβαδίσει με την ευημερία των ανθρώπων”, πρόσθεσε και κατέληξε: “Ενδιαφερόμαστε για τους πολίτες και όχι για τους πελάτες της ιδιωτικής Υγείας”.

Κ. Μητσοτάκης: Γνωστή η φάμπρικα η οποία στήνετε στην Υγεία

Πρόχειρο και ανεδαφικό, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την υγεία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εκφράζει την εμμονή σας να διχάζετε την κοινωνία, φέρνοντας σε αντιπαράθεση τον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα. Τι είναι αυτό που βαφτίζετε μεταρρύθμισης; Η αλόγιστη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, με ένα σύστημα που περιορίζει τις επιλογές του στην πρωτοβάθμια Υγεία;»

«Το σύστημα που είχαμε οικοδομήσει προέβλεπε αρμονική συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το αντικαταστείτε με μια βαριά δομή που για μας είναι περιττή. Ενεργείτε χωρίς καμία αίσθηση δημοσιονομικής ευθύνης. Προσθέτετε βάρη που η χώρα μας δεν μπορεί να τα σηκώσει. Οι πελατειακές πολιτικές έχουν πεθάνει. Η λογική που εισάγετε στο νομοσχέδιο είναι ξεπερασμένη. Σε όλες τις χώρες οι δημόσιες υπηρεσίας δεν παρέχονται από δημόσιους υπαλλήλους. Εχω αμφιβολίες αν οι δομές που δημιουργείτε θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών”, τόνισε και συμπλήρωσε:

“Ο κ. Τσίπρας αν και μηχανικός, με τους αριθμούς δεν τα πηγαίνει καλά. Κάντε την πρόσθεση και σκεφτείτε πόσες προσλήψεις θα χρειαστούν, γιατί εκεί είναι η ταμπακιέρα. Οι ευρωπακοί πόροι δεν είναι για το πελατειακό κράτος που προσπαθεί να φτιάξει άρον-άρον ο Τσίπρας. Γνωστή η φάμπρικα η οποία στήνετε στην Υγεία! Σταματήστε να κοροϊδεύετε. Και μετά σας ενοχλεί που σας λένε ψεύτες. Ή ψεύτες είστε ή άσχετοι!”

“Κλείνετε τα μάτια σε κάθε είδους διαφθορά και προωθείτε επιχειρηματίες που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου σε βάρος των Ταμείων. Τι γραμμάτια ξεπληρώνετε και σε ποιους;” τόνισε και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, που ήταν απών, να απαντήσει.

Για τη σημαία: «Είχαμε μια μεγάλη συζήτηση για την Παιδεία. Τίποτα δεν μάθατε. Πάτε τη χώρα στο πουθενά. Εκεί που δεν υπάρχουν κίνητρα για να γίνει κανείς καλύτερος. Δεν θα είναι σημαιοφόροι οι αριστούχοι, σύμφωνα με την εκπαιδευτική παράδοση της χώρας. Θα επιλέγετε με κλήρωση. Το ότι σαν ενοχλούν οι καλοί μαθητές το ξέραμε. Σας ενοχλούν αυτοί που τα καταφέρνουν. Ότι υπάρχουν νέα παιδιά με στόχους και όνειρα. Η σημαία δεν είναι κίνητρο, είναι επιβράβευση για την προσπάθεια που έχει κάνει. Αλήθεια, οι ΑΝΕΛ τι λένε για όλα αυτά;».

“Γιατί δεν καταδικάζετε κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσα γίνονται στηΒενεζουέλα, πραξικόπημα δεν λέγεται αυτο; Αλλά ο Μαδούρο ήταν αυτός που θα σας βοηθούσε να βγούμε από την Ευρωζώνη; Φοβάστε να πάτε κόντρα για να μη βγουν και πουν δημόσια αυτά που είχατε συμφωνήσει; Αλλα θα τα μάθουμε όλα αυτά στην Εξεταστική που θα γίνει, όχι μόνο για το 2015, αλλα και για το 2013”, συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα