25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Μεγάλο σκάνδαλο στο ΕΑΠ – Έτσι εξαπατούν τους πρόσφυγες

από fimotro

Όλα ξεκίνησαν με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή πρότασης προς Χορήγηση Υποτροφιών (ΑΔΑ: Ω9ΡΕ46ΨΖΣΘ-ΠΑ8) του έργου με τίτλο «Πρόγραμμα Δράσης για την Πρωτοβουλία του ΕΑΠ για την Εκπαίδευση Προσφύγων», ΦΚ 223. Συμφωνά με την πρόσκληση, άτομα προσφυγικής καταγωγής μπορούσαν να κερδίσουν υποτροφία 10.000 ευρώ. Αφού τελείωσε η προθεσμία των αιτήσεων, συντάχθηκε η απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με βάση την οποία ορίζονταν οι επιλεχθέντες για την υποτροφία. Ωστόσο, η απόφαση για χορήγηση υποτροφιών άλλαξε μονομερώς από το ΕΑΠ, ενημερώνοντας πολύ αργότερα τους πρόσφυγες ότι θα πρέπει να παράσχουν κάποιο έργο στα πλαίσια του Project PRESS: Εκπαίδευση και Υποστήριξη Προσφύγων, προκειμένου να λάβουν τα λεφτά της υποτροφίας. Αφού εγκρίθηκαν οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών για διεκπεραίωση ερευνητικού έργου σχετικά με τις ανάγκες των προσφύγων, συνολικού ποσού 10.000 ευρώ, το ΕΑΠ ζήτησε από τους υποτρόφους να υπογράψουν Σύμβαση Έργου που προϋπέθετε να έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος (παρόλο που ορισμένοι είχαν συνεννοηθεί με το ΕΑΠ να πληρωθούν με Τίτλο Κτήσης), καθώς επίσης και μία Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία τους ζητούσαν να δηλώσουν ότι δεν θα έχουν καμία αξίωση από την ακυρωθείσα πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος. Με άλλα λόγια να μη διεκδικήσουν τα χρήματα που προορίζονταν για αυτούς ως Υποτροφία!!!
Ορισμένοι από τους πρόσφυγες εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τον τρόπο και τις ενέργειες από μέρους του ΕΑΠ και ζήτησαν περισσότερες διευκρινήσεις, οι οποίες ή δεν δόθηκαν ποτέ ή δόθηκαν πολύ αργοπορημένα (μετά από δύο μήνες). Λόγω της καθυστέρησης από μέρους του ΕΑΠ, οι ίδιοι αποφάσισαν μονομερώς και χωρίς καμία ενημέρωση να αλλάξουν σε ορισμένους το χρηματικό ποσό που θα έπρεπε να λάβουν, από 10.000 σε 5000 ευρώ. Το θέμα είναι ότι όταν οι πρόσφυγες υπέγραψαν τις συμβάσεις τους, το ΕΑΠ δεν έδωσε κάποιο έργο να εκτελέσουν και πολύ περισσότερο δεν επικοινώνησε καθόλου μαζί τους, παρά τις συνεχείς κρούσεις των προσφύγων.
Έχοντας περάσει ο χρόνος περάτωσης του έργου, το ΕΑΠ επικοινώνησε με τους πρόσφυγες (τέλη Φεβρουαρίου) λέγοντάς τους ότι δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα γιατί δεν εκτέλεσαν το έργο που έπρεπε, μέχρι τις 31/12/2017.
Ορισμένοι πρόσφυγες θα κινηθούν δικαστικά καθώς θεωρούν ότι το ΕΑΠ ενήργησε σαν συμμορία έχοντας ως μοναδικό σκοπό την εξαπάτησή τους και την υπεξαίρεση των χρημάτων τους. Για τη συγκεκριμένη κατάσταση έχει λάβει γνώση και το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν θέλει το σκάνδαλο να βγει στην επιφάνεια και να δώσει τροφή στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα λόγω Novartis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα