16 Απριλίου 2024 / 11:43 πμ
16 Απριλίου 2024 / 11:43 πμ

Μεγάλου: Επίσπευση στις πωλήσεις κόκκινων δανείων

από fimotro

Αυξημένα υποστηρικτικό» ήταν το οικονομικό περιβάλλον τους τελευταίους μήνες, όπως είπε ο Χρήστος Μεγάλου στην τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου, εξέλιξη που συντείνει στην αισιοδοξία για επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης σε ενεργητικό εγχώριας τράπεζας, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η επικείμενη – από την 1η Σεπτεμβρίου- περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και η ενίσχυση των καταθέσεων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιουνίου- Ιουλία, είναι ενδεικτικά γεγονότα της βελτίωσης του κλίματος.

«Στην Πειραιώς παραμένουμε επικεντρωμένοι στην προώθηση της στρατηγικής Agenda 2020», τόνισε και σημείωσε ότι εφαρμόζεται γρήγορα το πλάνο αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τον SSM. Επισήμανε δε ότι τους μήνες που προηγήθηκαν έγινε η αποεπένδυση από AVIS και Hellenic Seaways «με κεφαλαιακά ουδέτερο τρόπο» και έρχονται και άλλες κινήσεις στο κοντινό μέλλον.

Ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs είναι αρνητικός και η τράπεζα βρίσκεται μπροστά από τους στόχους που έχουν τεθεί αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια». Σε ότι αφορά τις διαγραφές σημειώθηκε ότι «η άσκηση προχωρά όπως είχε σχεδιαστεί».

Οι διαγραφές κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου ανήλθαν σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το α’ τρίμηνο (περίπου 700 εκατ. ευρώ). Πριν τον συνυπολογισμό των διαγραφών, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ. Ο ρυθμός δημιουργίας νέων NPEs παραμένει θετικός πλην όμως με φθίνουσα τάση στην Ελλάδα, ενώ στον όμιλο τα NPEs δεν αυξήθηκαν.

Ο αριθμός των αναδιαρθρώσεων μεγαλώνει τρίμηνο με το τρίμηνο καθώς η τράπεζα ασχολείται και με μικρότερες επιχειρήσεις. Όπως είπε ο CEO της Πειραιώς, προσφέρονται «βαθιές λύσεις» αλλά όχι «κουρέματα» αν δεν υπάρξει φρέσκο χρήμα από τους επιχειρηματίες ή σημαντική αύξηση των εξασφαλίσεων.

Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος επιτρέπει, σύμφωνα με τη διοίκηση της Πειραιώς την εξέταση επίσπευσης πωλήσεων χαρτοφυλακίων με «κόκκινα» δάνεια. «Είμαστε σε διαδικασία εξέτασης των επιλογών αναφορικά με το ενδεχόμενο πώλησης πακέτου κόκκινων δανείων. Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή», ξεκαθάρισε ο Χρ. Μεγάλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και ακινήτων που περιήλθαν στην κατοχή της με σύμβουλο την UBS. Ήδη υπογράφηκαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας για το project AMOEBA και εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να δοθεί σε όσους συμμετέχουν το συνοπτικό ενημερωτικό σημείωμα.

Το τρίτο τρίμηνο
Σε ότι αφορά την εικόνα για το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε ότι η τράπεζα αναμένεται να βρεθεί πάνω από τους στόχους της, καθώς το οικονομικό περιβάλλον βελτιώθηκε μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Σε ότι αφορά τα κέρδη του 2017 η διοίκηση αναμένει ότι ο όμιλος θα είναι ελαφρά θετικός.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,2% αυτή τη χρονιά αλλά ελπίζεται ότι μπορεί να υπάρξει θετική έκπληξη δεδομένης και της καλής πορείας της οικονομίας. Σε ότι δε αφορά τη χορήγηση νέων δανείων τονίστηκε ότι υπήρξε μια μικρή αλλά θετική αύξηση στις χορηγήσεις μικρομεσαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα