28 Μαρτίου 2024 / 11:39 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:39 πμ

Άνοδο 1,5% κατέγραψε για πρώτη φορά με Μνημόνιο το ΑΕΠ

από fimotro

Κάτι φαίνεται να κινείται στα δημοσιονομικά της χώρας. Αν και μετά από 5 χρόνια Μνημονίων θα έπρεπε η χώρα να είχε μπει προ πολλού σε τροχιά ανάπτυξης, εν τούτοις  Ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση. Ωστόσο, μεγάλη άνοδο 1,5% σημείωσε το ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο εφέτος, δημιουργώντας τις βάσεις για επάνοδο της οικονομίας σε ανάπτυξη το 2017.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,5% το γ’ τρίμηνο 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι (σημειώνεται ότι το γ’ τρίμηνο 2015 είχε καταγραφεί μείωση 2,2%). Σε μηνιαία βάση (σύγκριση γ’ τριμήνου με β’ τρίμηνο) το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,5%. Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω σε σχέση με τις προηγούμενες ανακοινώσεις το ΑΕΠ για τα δύο πρώτα τρίμηνα εφέτος, καταγράφοντας τώρα μείωση 0,8% (αντί για -1%) το α’ τρίμηνο και πτώση 0,6% (αντί για -0,9%) το β’ τρίμηνο.
Τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο θα ανακοινωθούν στις 29 Νοεμβρίου, με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε (είτε μηνιαία, όπως στοιχεία Σεπτεμβρίου ισοζυγίου πληρωμών, είτε τριμηνιαία, όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 1,2% το γ’ τρίμηνο 2016 σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα