18 Απριλίου 2024 / 7:11 μμ
18 Απριλίου 2024 / 7:11 μμ

Μεγάλες ανατροπές από την πώληση των θυγατρικών της MIG

από fimotro
Αποτελεί κοινό μυστικό πως βρισκόμαστε σε περίοδο τεράστιων επιχειρηματικών ανατροπών. Οι αναδιαρθρώσεις δανείων, η πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων και οι διάφορες ρυθμίσεις χρεωμένων ή υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, συνθέτων τον οδικό χάρτη που θα διαμορφώσει το νέο επιχειρηματικό τοπίο.
Ενας πολύ μεγάλος παίκτης, ο οποίος θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, την πορεία ολόκληρων κλάδων της οικονομίας είναι η Marfin Investment Group (MIG).
Κομίζει γλαύκας εις Αθήνας όποιος πει ότι ως εταιρεία συμμετοχών αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το ίδιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί και άλλες εταιρείες holding. Εχει δηλαδή μηδενικά έσοδα, αφού οι θυγατρικές της δεν αποδίδουν μερίσματα και επομένως κάθε χρόνο συσσωρεύει ζημιές.
Κι΄ αυτό συμβαίνει όταν έχει αναλάβει δάνεια περίπου 700 εκατ. ευρώ (600 μακροπρόθεσμα και 100 βραχυπρόθεσμα) για λογαριασμό των θυγατρικών της, τα οποία όταν λήξει η περίοδος χάριτος το πιθανότερο είναι πως δεν θα μπορεί να τα εξυπηρετήσει
Η λύση στο πρόβλημα είναι αυτή που έχει χαράξει η διοίκηση της MIG, η οποία με τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας Πειραιώς δρομολογεί τις εξελίξεις για την πώληση των θυγατρικών της (Vivartia, Attica Συμμετοχών και Θεραπευτήριο Υγεία), το ειδικό βάρος των οποίων θα προκαλέσει καραμπόλες σε ολόκληρους κλάδους της οικονομίας και θα διαμορφώσει τουλάχιστον σε τρεις σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, ένα νέο και πολύ διαφορετικό τοπίο, για τις ίδιες τις εταιρείες, αλλά και για τους ανταγωνιστές τους.
Δανειστές της MIG είναι με περίπου 550 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι ο βασικός της μέτοχος με ποσοστό 31,19% και το αμερικανικό fund Fortress με άλλα 150 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε εξαγοράσει ομολογιακό δάνειο από τη Eurobank στο τέλος του 2016.
Τον περασμένο Ιούλιο η συνέλευση της MIG ενέκρινε την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου ύψους 460 εκατ. ευρώ, διάρκειας 4 ετών, για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με την Τράπεζα Πειραιώς. «Η έκδοση  θα οδηγήσει σε επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων υποχρεώσεων και θα συμβάλει στην άμεση επίτευξη των στόχων του ομίλου για μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους» αναφερόταν σε ανακοίνωση της εταιρείας. Η Πειραιώς έχει όμως και μεγάλη έκθεση στον δανεισμό του ομίλου της MIG, που ανέρχεται συνολικά στα 1,7 δισ. ευρώ. Η νέα διοίκηση της τράπεζας υπό τον Χρήστου Μεγάλου μετά την πώληση των Νηρέα και Σελόντα, έχει θέσει πλέον ως προτεραιότητα την πώληση των θυγατρικών της MIG, ώστε να λάβει πίσω όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια από αυτά που έχει χορηγήσει σε μητρική και όμιλο.
Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι οι εταιρείες Vivartia (γάλα, εστίαση, κατεψυγμένα), Αttica Συμμετοχών (HSW, Blue Star Ferries, Superfast) και θεραπευτήριο Υγεία θα βγουν προς πώληση, με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ήδη να έχουν πάρει θέση στην αφετηρία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος της Chipita του Θεοδωρόπουλου θα ενδιαφερθεί για τη Vivartia, η Fortress για την Αttica Συμμετοχών – σήμερα είναι δανειστής της εταιρείας αφού από το 2014 έχει αγοράσει δάνεια και καλύψει ομολογιακή έκδοση 100 εκατ. ευρώ – και το CVC Capital που αγόρασε το Metropolitan αναμένεται να υποβάλει προσφορά για το Υγεία, για το οποίο εσχάτως έδειξε ισχυρό ενδιαφέρον η «Γ. Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε.»  υποβάλλοντας επίσημη δημόσια προαιρετική πρόταση προς τους μετόχους για να αποκτήσει το 30% με premioum της τάξης του 39,3%.
Η οικονομική λογική και τα γεγονότα λένε πως η πώληση των θυγατρικών είναι μονόδρομος για την Πειραιώς αλλά και για την ίδια την MIG, αφού μόνο έτσι η πρώτη θα ανακτήσει δανειακά κεφάλαια και η δεύτερη δεν θα δει τα δάνειά της να καταγγέλλονται καθώς η αδυναμία εξυπηρέτησης θεωρείται δεδομένη. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για την εξασφάλιση του δανείου που εξαγόρασε η Fortress από τη Eurobank και λήγει σε δύο χρόνια έχει ενεχυριαστεί το 50,59% των μετοχών της Attica Συμμετοχών, το 39,84% των μετοχών του Υγεία και το 52,12% των μετοχών της Vivartia Συμμετοχών. Η Πειραιώς δεν θα περιμένει να λήξει το δάνειό της, να γίνει απαιτητό και να ενεργοποιηθούν τα ενέχυρα προσφέροντας στο πιάτο της Fortress τα «φιλέτα» της MIG.
Είναι πολύ λογικό να κινηθεί νωρίτερα, ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερο όφελος από την πώληση των θυγατρικών εταιρειών της MIG.
Πηγή: Eretikos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα