25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Μαχητές του ISIS που επιστρέφουν στην Ευρώπη θέλουν να μετατρέψουν τις φυλακές σε εκκολαπτήρια τζιχαντιστών

από fimotro

Και επισημαίνουν τον κίνδυνο μετά την ήττα του «χαλιφάτου» στη Μέση Ανατολή να αναγεννηθεί το ISIS από τις στάχτες του με μια νέα ονομασία κι έναν νέο στρατό εξτρεμιστών, που θα έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου.

Μετά τις 51 επιθέσεις τζιχαντιστών σε Ευρώπη και ΗΠΑ την τελευταία τριετία, δύο χωριστές μελέτες επεσήμαναν ότι τρεις στους τέσσερις τρομοκράτες ήταν γηγενείς κι ότι το ISIS τα τελευταία χρόνια δεν έδινε προτεραιότητα στη στρατολόγηση νέων μαχητών από τη Δύση, αλλά στην παρότρυνση εξτρεμιστών να εξαπολύουν επιθέσεις στις ίδιες τους τις χώρες.

Σε έκθεσή του για την πολιτική ασφάλειας στην Ευρώπη, που δημοσίευσε η δεξαμενή σκέψης Royal Institute for International Relations, γνωστή και ως Egmont Institute, με έδρα τις Βρυξέλλες, ο Thomas Renard υποστηρίζει ότι το σύγχρονο τζιχαντιστικό κίνημα στην Ευρώπη είναι εγχώριο και ακέφαλο. «Οι μαχητές που επιστρέφουν [από το Ιράκ και τη Συρία] πιθανώς να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση του νέου κύματος τζιχαντιστών», λέει. «Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη στενής παρακολούθησής τους, όπως και ο περιορισμός της επιρροής τους στο μέγιστο δυνατό. Κι αυτή η δράση ξεκινά πρωτίστως στη φυλακή, όπου κρατείται ήδη ένας αριθμός αυτών των μαχητών ή οδεύουν προς τα εκεί.»

Κατηγορούμενοι ως μέλη του ISIS σε φυλακή στη Μοσούλη

Οι φυλακές λειτουργούσαν ανέκαθεν ως εκκολαπτήρια βίας και εξτρεμισμού, αλλά πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το πρόβλημα ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

«Ορισμένοι στρατολόγοι φαίνεται ότι θεωρούν τις φυλακές ως πανεπιστήμια τζιχαντιστών, καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς τα προγράμματα “αποριζοσπαστικοποίησης” των κρατουμένων».

Ο Renard λέει ότι αυξάνει ο αριθμός των μαχητών που στρέφουν τις πλάτες στο «Ισλαμικό Κράτος» μετά την απώλεια της Μοσούλης και την επικείμενη πτώση της Ράκα κι ότι αρκετοί απ’ αυτούς θα επιδιώξουν την επανένταξή τους στις δυτικές κοινωνίες. Προβλέπει όμως ότι πολλοί θα κυλήσουν και πάλι στο βίαιο εξτρεμισμό μετά από μερικά χρόνια ενισχύοντας την απειλή της εγχώριας τρομοκρατίας.

Ο «ιερός πόλεμος» στη Συρία δεν ασκεί πλέον την ίδια γοητεία στους εξτρεμιστές καθώς πολλά ηγετικά στελέχη του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν σκοτωθεί και η τρομοκρατική οργάνωση χάνει διαρκώς εδάφη. Αντίθετα στρέφουν την προσοχή τους στη Δύση, θέλοντας να μεταφέρουν εκεί το τζιχάντ.
Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα ευρωπαϊκά σύνορα έχουν μετατρέψει την Ευρώπη σε απαγορευμένο καρπό για κάποιους τζιχαντιστές που θέλουν να σκορπίσουν τρόμο και θάνατο. Αλλά πολλοί ξεφεύγουν από το δίχτυ ασφαλείας.

«Από το 2012 οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες φοβόντουσαν ότι νεαροί Ευρωπαίοι που πήγαιναν να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ, θα επέστρεφαν κάποια στιγμή συνιστώντας απειλή για τη δημόσια ασφάλεια» λέει ο Ρενάρ. Και συμπληρώνει: «Τώρα οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας παραδέχονται ότι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας τους είναι οι άγνωστοι εγχώριοι εξτρεμιστές, που θα εξαπολύσουν δολοφονικές επιθέσεις με μαχαίρια, αυτοκίνητα ή ακόμη και αυτοσχέδιες βόμβες.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα