29 Μαρτίου 2024 / 1:51 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:51 μμ

Ματωμένη Πρωτοχρονιά στην Τουρκία: 39 νεκροί σε χτύπημα αλά Μπατακλάν

από fimotro

Ματωμένη Πρωτοχρονιά, με ένα τρομοκρατικό χτύπημα που θυμίζει Μπατακλάν, ζει η Τουρκία.

Η επίθεση στο κλαμπ του Βοσπόρου Reina, ένα από τα πιο διάσημα στέκια της Κωνσταντινούπολης, βύθισε τη χώρα στον τρόμο και παρέσυρε στον θάνατο 39 ανθρώπους. Ακόμα 69 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, πολλά εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δράστης ή οι δράστες (δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν ήταν ένας ή δύο) εισέβαλαν στο κλαμπ 15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς με στολή Άγιου Βασίλη, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

Πριν μπουν πυροβόλησαν έναν αστυνομικό και έναν πολίτη και μέσα άνοιξαν πυρ αδιακρίτως (βίντεο εδώ). Από τους 39 νεκρούς, 16 είναι ξένοι, από Βέλγιο, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Μαρόκο, Λίβανο και Λιβύη, ενώ ο δράστης της επίθεσης εξακολουθεί να διαφεύγει. Μέσα στο κλαμπ, την ώρα της επίθεσης, βρίσκονταν τουλάχιστον 700 άνθρωποι και κάποιοι πήδησαν στον Βόσπορο για να σωθούν από τα πυρά. Η εφημερίδα “Hurriyet” επικαλείται μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες, οι επιτιθέμενοι στο νυκτερινό κλαμπ Reina, μιλούσαν αραβικά, καθώς πυροβολούσαν, ενώ οι τουρκικές αρχές «βλέπουν» ISIS πίσω από το χτύπημα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι αρχίζουν να συγκεντρώνονται στοιχεία, αναφορικά για το ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση στο κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο σχετικά με την ανάληψη ευθύνης.

Δείτε εδώ συγκλονιστικά βίντεο από την επίθεση

Ενα πανέμορφο κορίτσι από το Ισραήλ στα θύματα

Αγνοούνταν για ώρες και δυστυχώς οι χειρότεροι φόβοι ήρθαν να επιβεβαιωθούν. Ο λόγος για την Lian Nasser, ένα πανέμορφο 18χρονο κορίτσι από το Ισραήλ που βγήκε στο κλαμπ Reina για να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά και κατέληξε νεκρή, θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

Η Lian Nasser

Η οικογένεια της έχει ήδη ενημερωθεί, ενώ μία φίλη της νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης. Η Nasser ήταν μέσα στο κλαμπ μαζί με τρεις φίλες της.

Η θεία της μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή: «Η Lian ταξίδευε με γκρουπ στην Τουρκία για τις γιορτές. Για χθες το βράδυ είχαν αποφασίσει να πάνε στο κλαμπ Ρέινα. Ειχαμε μιλήσει μαζί της λίγα λεπτά πριν την επίθεση και μας έλεγε πόσο χαρούμενη είναι και τι ωραία που τα περνάει!».

Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, δεν έχασαν τη ζωή τους μόνο όσοι διασκέδαζαν αλλά και άτομα που εργάζονταν στο Ρέινα. Ένα από αυτά είναι και ένας σερβιτόρος, ονόματι Κενάν Κουτλούκ ο οποίος λίγα λεπτά πριν την επίθεση, όταν τίποτα δεν προμήνυε την «ωμή» δολοφονία αθώων ανθρώπων, κατάφερε να φωτογραφηθεί δίπλα σε έναν πασίγνωστο Τούρκο ποδοσφαιριστή, τον Μεσούτ Οζίλ. Δυστυχώς για αυτόν έμελλε να είναι η τελευταία του…

Αριστερά το θύμα

Ανάμεσα στα θύματα του μακελειού είναι και ο Μουσταφά Σεζγκίν Σεϊμέν ο οποίος θα παντρεύονταν σύντομα με την αγαπημένη του. Είχαν αρραβωνιαστεί τον μήνα Μάιο και χθες το βράδυ η χαρά για αυτούς ήταν διπλή. Μαζί με τον ερχομό του νέου έτους γιόρταζαν και τον γάμο που θα πραγματοποιούσαν άμεσα.

«Ζει η αδερφή μου»; 

Η Σινέμ Ουγιάνικ είναι ένα από τα άτομα που διασκέδαζαν στο κλαμπ Ρέινα μαζί με τον άντρα της και την παρέα τους, όταν είδαν δυο άτομα, όπως ισχυρίζεται η ίδια, να πυροβολούν προς τον κόσμο.  Εκείνη κατάφερε να γλιτώσει από τα πυρά των ενόπλων, όχι όμως και ο άντρας της που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο έχοντας χτυπηθεί σε τρία σημεία, όπως λέει η ίδια. «Ήμασταν εκεί και διασκεδάζαμε. Ξαφνικά οι άνθρωποι που ήταν πίσω μου ξεκίνησαν να τρέχουν ο ένας πάνω στον άλλο. Ηρέμησε, μην φοβηθείς, μου είπε ο άντρας μου  και έπεσε πάνω μου. Φοβήθηκα πολύ. Μύριζε παντού μπαρούτι. Μετά λιποθύμησα. Ο άντρας μου χτυπήθηκε σε τρία σημεία. Έτρεχε αίμα», λέει στους δημοσιογράφους η Σινέμ Ουγιάνικ από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε ο σύζυγος της.


«Λίγο αργότερα ακούγονταν οι σειρήνες από τα ασθενοφόρα και τις αστυνομικές δυνάμεις που κατέφτασαν στην περιοχή. Όταν ήρθε η αστυνομία στο κλαμπ μας είπε: “Ακίνητοι. Μην τυχόν και κουνηθείτε. Γιατί θα γίνετε όλοι θύματα”. Κανένας μας δεν κουνήθηκε.  Αμέσως μετά μπήκε μέσα μια ειδική ομάδα από την αστυνομία. “Τοποθετήστε τα χέρια σας στο κεφάλι” μας είπε η αστυνομία και σιγά σιγά ξεκινήσαμε με εντολή τους να βγαίνουμε προς τα έξω».

Συγκλονιστική είναι άλλη μια από τις δεκάδες περιγραφές των ατόμων που βρέθηκαν  στο σημείο που έγινε η επίθεση. Πρόκειται για μια τραυματισμένη γυναίκα την οποία μεταφέρουν άντρες έξω από το μαγαζί για να οδηγηθεί σε κάποιο νοσοκομείο. Εκείνα τα λεπτά και παρά τα τραύματα που είχε στο σώμα της εκείνη ήθελε να μάθει μόνο ένα πράγμα: Εάν ζούσε η αδερφή της. «Ζει η αδερφή μου;» ρώταγε όποιον έβλεπε, την ώρα που μεταφερόταν στο ασθενοφόρο.

«Ποδοπατούσαμε ο ένας τον άλλον για να ξεφύγουμε από τις σφαίρες»

Επρόκειτο να είναι μια νύκτα ανέμελη, μακριά από τα τραύματα του 2016. Όμως δέκα λεπτά αφότου έφθασε στη Reina, την πιο διάσημη από τις ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης, ο Σεφά Μποϊντάς βρέθηκε να προσπαθεί να ξεφύγει από το χάος και τον θάνατο που έσπερνε ένας ένοπλος που ήταν μεταμφιεσμένος σε Άγιο Βασίλη και είχε ανοίξει πυρ με το όπλο του.

«Ακριβώς τη στιγμή που ετοιμαζόμουν να καθίσω κοντά στην είσοδο, σηκώθηκε πολλή σκόνη και καπνός. Πυροβολισμοί ξέσπασαν», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της μικρής ομάδας Beylerbeyi της Κωνσταντινούπολης.

Είναι 01:15 της Κυριακής (00:15 ώρα Ελλάδας) και ένας άνδρας ανοίγει πυρ εναντίον των εκατοντάδων ανθρώπων που γιόρταζαν την έλευση του Νέου Έτους στο νυκερινό κέντρο, αφού είχε προηγουμένως σκοτώσει μπροστά στην είσοδο έναν αστυνομικό κι έναν πολίτη. Σύμφωνα με τις αρχές, 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 16 ξένοι.

«Υπάρχουν πιθανόν περισσότερα θύματα, επειδή καθώς προχωρούσα, άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους», περιγράφει ο Σεφά Μποϊντάς, ο οποίος είχε πάει στην ντισκοτέκ Reina μαζί με δύο φίλες του.

Η σκηνή που αφηγείται φανερώνει τον πανικό που κατέλαβε τους θαμώνες, πολλοί από τους οποίους έπεσαν στον Βόσπορο για να ξεφύγουν από τις σφαίρες.

«Ακούγοντας τους θορύβους αυτούς, πολλές γυναίκες λιποθύμησαν», λέει. Αυτό συνέβη στη μία από τις φίλες του. «Την σήκωσα στην πλάτη μου και βάλθηκα αμέσως να τρέχω».

«Δεν ξέρω πώς κατάφερα να διαφύγω», λέει. «Σε τέτοιες στιγμές, δεν περιμένεις. Ακούγαμε πυροβολισμούς αριστερά, έτσι τρέξαμε προς τα δεξιά».

«Περίπου 50 άτομα διέφυγαν πιθανόν μ’ αυτόν τον τρόπο», προσθέτει ενώ είναι φανερό πως βρίσκεται ακόμα σε σοκ.

Η αστυνομία έφθασε γρήγορα μετά τους πυροβολισμούς. «Έφθασαν πολύ γρήγορα, αλλά δεν κατάφεραν να ελέγξουν αμέσως την κατάσταση, δεν ήξεραν ποιος ήταν ο δράστης. Μας υποψιάζονταν όλους», λέει.

Οι αρχές κάνουν λόγο για έναν «τρομοκράτη», όμως πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης μίλησαν για «τουλάχιστον έναν» δράστη μεταμφιεσμένο σε Άγιο Βασίλη. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, «ο τρομοκράτης» εξακολουθεί να διαφεύγει.

Η ειρωνεία είναι πως ο ποδοσφαιριστής αφηγείται ότι αρχικά δεν ήθελε να πάει στη Reina, φοβούμενος «κάποια συμπλοκή, κάτι, μια βόμβα». Η Τουρκία επλήγη πέρυσι από πολλές επιθέσεις, μερικές από τις οποίες είχαν στόχο χώρους στους οποίους συχνάζουν οι τουρίστες, όπως αυτό το νυκτερινό κέντρο.

«Δεν μπορεί να συμβεί κάτι σ’ ένα μέρος όπως η Reina!», του είπε όμως ένας φίλος. Κι εκείνος πείστηκε. Ωστόσο, προσθέτει, «είχα ένα προαίσθημα… Πήγα εκεί αργά, μετά την αλλαγή του χρόνου. Και όλο αυτό συνέβη 10 λεπτά αφότου είχα φθάσει».

Μπιναλί Γιλντιρίμ: Δεν ξέρουμε ακόμα ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση

Οι τουρκικές αρχές έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν στοιχεία σχετικά με την ένοπλη επίθεση σε κλαμπ της Κωνσταντινούπολης, που στοίχισε τη ζωή 39 ανθρώπων, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Μερικές λεπτομέρειες έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές, ενώ οι αρχές εργάζονται προς την κατεύθυνση συγκεκριμένου αποτελέσματος», απάντησε ο Γιλντιρίμ στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για το ποιος μπορεί να είναι πίσω από την επίθεση.

«Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφάλειας θα μοιραστούν τις πληροφορίες καθώς αυτές, γίνονται γνωστές από την έρευνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα