20 Απριλίου 2024 / 6:53 πμ
20 Απριλίου 2024 / 6:53 πμ

Μας παρακαλάνε να τελειώνουμε για να πάρουμε τη… δόση!

από fimotro

Αυτά που συμβαίνουν μεταξύ Αθήνας και Δανειστών πραγματικά δεν έχουν προηγούμενο. Στις εκκρεμότητες που σχετίζονται με την απαλλαγή των τριών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ. για τους οποίους εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα από τον Αρειο Πάγο) αλλά και την υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ στέκεται η ανακοίνωση του Ταμείου, με την οποία γνωστοποιείται ότι εγκρίθηκε το αναθεωρημένο μνημόνιο μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να επιλύσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με το ΔΝΤ.

Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι ανακοινώθηκε πως η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία θα ασχολείτο με το θέμα της δόσης, μετατέθηκε για την Παρασκευή στις 7 Ιουλίου.

Τσακαλώτος: Θα εγκριθεί την Παρασκευή
«Είμαι 100% σίγουρος ότι θα εγκριθεί την Παρασκευή η εκταμίευση της δόσης. Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς για το ποια είναι τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την εκταμίευση της δόσης ανέφερε ότι «είναι δύο υπουργικές αποφάσεις και όχι πολιτικές αλλά με τεχνικά ζητήματα, τις οποίες κοιτάμε τώρα. Η μία αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και η άλλη στους μηχανικούς (απελευθέρωση επαγγέλματος). Το θέμα των καταστημάτων τις Κυριακές έχει λυθεί και το θέμα του ΝΣΚ (σ.σ. βεβαίωση ότι δεν είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις) δεν είναι για τώρα και δεν το ζητεί το ΔΝΤ».

Επίσης ανέφερε ότι σήμερα ή αύριο θα σταλεί πίσω στο ΔΝΤ το Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΔΝΤ (MEFP ).

Το μήνυμα του ESM
Οπως ανακοίνωσε ο ESM, «το Συμβούλιο των Διοικητών (σ.σ. μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental MoU) με την Ελλάδα, σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό ακολουθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα. Το Συμπληρωματικό MoU είναι ένα έγγραφο το οποίο επικαιροποιεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό MoU που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015.

Οι διοικητές του ESM συζήτησαν επίσης ορισμένα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που επηρεάζουν ειδικούς του ΤΑΙΠΕΔ και αξιωματούχους της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και την πορεία των prior actions του ΔΝΤ. Οι διοικητές ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα, ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.

Ο γενικός διευθυντής του ESM επαναπρογραμμάτισε τη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου, που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο για σήμερα, για την Παρασκευή 7 Ιουλίου».

Μέχρι στιγμής, ο ESM και ο EFSF μαζί έχουν εκταμιεύσει 173,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης μακράν τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας, σημειώνει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα