29 Μαρτίου 2024 / 12:10 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:10 μμ

Μαρτυρίες για ξέπλυμα μέσω διαφημίσεων και εταιριών!…

από fimotro

Βαλίτσες, δεσμίδες σε σακάκια, ξέπλυμα μέσω διαφημίσεων και εταιριών και ένα πολυπλόκαμο σύστημα δωροδοκιών πολιτικών προσώπων και αξιωματούχων φέρεται να είχε στήσει η Novartis, σύμφωνα με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Τα ραντεβού με πολιτικά πρόσωπα και οι τρόποι διοχέτευσης «μαύρου» χρήματος συμπληρώνονται από εικασίες σχετικά με το ύψος του εκάστοτε «μποναμά», αφού στις περισσότερες καταθέσεις οι μάρτυρες αναφέρουν χαρακτηριστικά κάθε φορά: «Ο τάδε δεν πρέπει να πήρε λιγότερα από τόσα χρήματα».

Ο ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης», περνώντας το εισαγγελικό κατώφλι στις 12 Ιανουαρίου, αναφέρθηκε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Κατά το έτος 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου έτρεχε το πρόγραμμα “Παγκόσμιες ημέρες υγείας”, το οποίο εκπονούσε η εταιρία επικοινωνίας Communication in practices (CIP) συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας. Στο εν λόγω πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Αναστάσιος Γκοτσόπουλος με την έγκριση του διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας Αλέξη Ζορμπά ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρίες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν. Για παράδειγμα, η χορηγία μιας “Παγκόσμιας ημέρας υγείας” έφτανε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρία. (…) Δηλαδή για μια συνέντευξη τύπου αξίας 5.000 ευρώ η εταιρία χορήγησε στην CIP για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας 50.000 ευρώ. Ο Φρουζής, τότε αντιπρόεδρος της Νovartis Ελλάς, επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρίας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξόφληση ευνοϊκής μεταχείρισης της Νovartis από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε υπουργό Υγείας», είπε ο μάρτυρας.

Οι αναφορές του περιελάμβαναν και τα περιβόητα εμβόλια Η1Ν1: «Η Νovartis την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για το H1N1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στη μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή), ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή ο Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος δωροδόκησε: 1) τον Θ. Παπαδημητρίου, 2) τον Αριστείδη Καλογερόπουλο και 3) τον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο».

Για το ξέπλυμα των χρημάτων χρησιμοποιήθηκε ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε κοσμήτορα Ιωάννη Κυριόπουλο, αλλά και μέσω του ομίλου Γριβέα, ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό της ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Νovartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη της εταιρίας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος να έλαβε δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ», κατέληξε ο μάρτυρας.

Το σκάνδαλο με τον μοριακό έλεγχο του αίματος

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά τη γνώμη μου στο χώρο της Υγείας αφορούσε το διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για τον μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV επί υπουργίας Αβραμόπουλου», αναφέρει στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης. «Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διαθέτουν μόνο οι εταιρίες α) Roche και β) Chiron, που ανήκει στον όμιλο Novartis. Σημειώνεται ότι η Novartis κατέχει το 30% των μετοχών της Roche. Συγκεκριμένα η προμήθεια ανατέθηκε για μεν την εταιρία ROCHE σε εταιρία μπροστινού της ROCHE Ασημάκη Κατόπη στο ύψος των 40 ευρώ ανά τεστ, β) για τη δε CHIRON στην εταιρία συμφερόντων Λόντου Διαμαντίδη στο ύψος των 50 ευρώ ανά τεστ. Υπογραμμίζω ότι στις διάφορες χώρες της Ευρώπης τα διαγνωστικά τεστ είχαν ένα εύρος τιμής 5-15 ευρώ ανά τεστ. Σήμερα και στη χώρα μας τα τεστ αυτά κοστολογούνται στα 5 ευρώ. Θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ. Τη μίζα τότε τη μοιράστηκαν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Αριστείδης Καλογερόπουλος και ο τότε γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θόδωρος Παπαδημητρίου.

Το Harvard Project

Οι αποκαλύψεις του Σαράφη συνεχίστηκαν δύο ημέρες αργότερα στις 17 Ιανουαρίου, όπου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μητρικής της Novartis, το αποκαλούμενο Harvard Project. «Είναι ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε από τη μητρική Novartis (περιφέρεια Ευρώπης) τον Μάρτιο του 2013 ειδικά για την Ελλάδα με σκοπό η εταιρία να επηρεάσει κρατικούς αξιωματούχους έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα Υγείας στην Ελλάδα ευνοϊκό για τη Novartis», εξήγησε ο μάρτυρας, που στη συνέχεια αποκάλυψε τα στελέχη της εταιρίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αλλά και εκείνα που θεωρεί ότι είχαν γνώση. «Στόχος της εταιρίας, όπως προκύπτει από το σχέδιο παρουσίασης, ήταν να πάρει από το Ελληνικό Δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 140 εκατ. ευρώ και παράλληλα να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά νέα φαρμακευτικά προϊόντα. Η εταιρία ήθελε να δεσμεύσει (engage) φορείς και παράγοντες της ελληνικής αγοράς. Το Harvard, υπό την ακαδημαϊκή αιγίδα του οποίου έγινε το πρόγραμμα, επιλέχθηκε επειδή έχει σχέσεις με πολιτικούς αρχηγούς.

Η δέσμευση θα επιτυγχανόταν με δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων, υπουργών και πρωθυπουργού. Αυτό συνάγεται και από το ύψος προϋπολογισμού του προγράμματος, το οποίο υπολογίζω τουλάχιστον στο 1.000.000 ευρώ», αναφέρει ο μάρτυρας. Μάλιστα, εξηγεί ότι η προεδρία του Φρουζή στο ΣΦΕΕ και η εμπλοκή της Novartis σε αρμόδια επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, η οποία προσδιορίζεται ως «Prime minister think tank», έφεραν την εταιρία σε ηγετική θέση στο ελληνικό περιβάλλον. Ο Σαράφης επεσήμανε και τη σχέση του Αντώνη Σαμαρά με το Harvard αλλά και τις συναντήσεις του με τον Φρουζή.

Μαυρίκος, Βενιζέλος και Λιντζέρης

Την επόμενη ημέρα στις 18 Ιανουαρίου, ο μάρτυρας αποκάλυψε και άλλες περιπτώσεις φαρμάκων που είτε υπερτιμολογήθηκαν είτε προστατεύθηκαν ως «ορφανά» φάρμακα από μειώσεις τιμών, αλλά μίλησε και για «κόψιμο» από την αγορά γενόσημων φαρμάκων. Τις όποιες ενστάσεις επί των ζητημάτων αυτών που κατέθεταν άλλες εταιρίες αναλάμβανε να «κάμψει», κατά το μάρτυρα, ο τότε πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης.

«Ο Φρουζής ανά διαστήματα ζητούσε και εκταμίευε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Novartis Ελλάς, προκειμένου, όπως έλεγε, να δωροδοκήσει τον Λιντζέρη. Πιθανολογώ ότι το ξέπλυμα χρημάτων για τις δωροδοκίες προς τον Λιντζέρη γινόταν από εταιρίες του Μαυρίκου (ο οποίος αντικατέστησε στο ξέπλυμα τον Βουλκίδη), στις οποίες η Novartis ανέθετε διαφημίσεις εν μέρει με εικονικό τίμημα, το οποίο εν πολλοίς κάλυπτε τα ποσά των δωροδοκιών. Σχετικά με τον Λιντζέρη, ο Φρουζής ανέφερε ότι ήταν έμπιστος του Ευάγγελου Βενιζέλου και γι’ αυτό τοποθετήθηκε στον ΕΟΦ. Στην αγορά κυκλοφορούσε ότι ο Λιντζέρης ήταν ταμίας του Βενιζέλου στα θέματα του υπουργείου Υγείας», εξήγησε ο Σαράφης και απέκλεισε να έχει λάβει λιγότερα από 200.000 ευρώ ως «δώρο» για τις εξυπηρετήσεις του ο Λιντζέρης.

«Τα e-mails με τον Φρουζή και η τιμολόγηση φαρμάκων»

Στις 15 Ιανουαρίου ο Μάξιμος Σαράφης περνά και πάλι την πόρτα του γραφείου της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη προκειμένου να συνεχίσει την κατάθεση. «Σε συνέχεια της προηγούμενης κατάθεσής μου σας γνωρίζω ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι Κωνσταντίνος Φρουζής είχαν απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους μέσω των προσωπικών τους e-mails. Από τη στιγμή που είχαν τέτοια επικοινωνία στα προσωπικά τους e-mails, αυτό μεταφράζεται στο ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολουθούσε την επίσημη υπηρεσιακή οδό. Είχαν τακτική επαφή και διά ζώσης. Χαρακτηριστική περίπτωση διακριτικής μεταχείρισης της Novartis Ελλάς ήταν η εκ μέρους του άνω υπουργού όταν πήγε στο υπουργείο Υγείας έκδοση δελτίου τιμών τον Αύγουστο του 2011, οπότε τιμολογήθηκε το GILENYA και το TASIGNA 150. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε κυκλοφορήσει και δεν είχε τιμολογηθεί κανένα άλλο φάρμακο κατά σύσταση της τρόικας προκειμένου να μην αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Για να επιταχυνθεί η τιμολόγηση των ανωτέρω φαρμάκων χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας “ΒΗΜΑ”. Συγκεκριμένα κατόπιν εντολής της Novartis Ελλάς συστάθηκε τον Ιούλιο του έτους 2011 ένα μήνα πριν την έκδοση ΦΕΚ για τα ανωτέρω προϊόντα η εταιρία PRESTIGE με αντικείμενο δημόσιες σχέσεις και διαφήμιση. Η συγκεκριμένη εταιρία έλαβε από τη Novartis Ελλάς έργα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ σε διάρκεια μιας διετίας προκειμένου να προωθηθεί σε επίπεδο δημοσιότητας η κατ’ εξαίρεση τιμολόγηση των ανωτέρω προϊόντων μέσα στον Αύγουστο του 2011, καλλιεργηθεί η θετική πολιτική εικόνα του Α. Λοβέρδου, καλλιεργηθεί ομοίως η θετική εικόνα του Κων. Φρουζή ως υποψήφιου για την προεδρία του ΣΦΕΕ (έγινε πρόεδρος τον Μάρτιο 2012)», εξηγεί ο Σαράφης. Αν και το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δεν φαίνεται να περιλαμβάνει αναφορές για χρηματισμό συγκεκριμένων προσώπων, ο μάρτυρας καταλήγει στο συμπέρασμα «ότι ο Λοβέρδος δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ συνολικά».

Σαράφης για Γεωργιάδη: «Πιθανολογώ ότι οι συναντήσεις ήταν για κλείσιμο συμφωνιών»

Στις 2 Φεβρουαρίου ο «Μάξιμος Σαράφης» προσέρχεται και πάλι στην εισαγγελία για να μιλήσει σχετικά με τον Αδωνη Γεωργιάδη και τους συνεργάτες του. «Γνωρίζω ότι άμεση συνεργάτιδα του υπουργού ήταν η κ. Κατραβά με την οποία η Νovartis μέσω του τμήματος market access, του οποίου προΐστατο ο Κων Φρουζής, είχε επίσημη και ανεπίσημη επικοινωνία μέσω e-mails εταιρικών και προσωπικών και μέσω τηλεφωνημάτων», αναφέρει εισαγωγικά ο μάρτυρας για να συνεχίσει λέγοντας ότι «οι επικοινωνίες αυτές γίνονταν προκειμένου η κ. Κατραβά να κανονίζει τις απόρρητες συναντήσεις του Φρουζή εκ μέρους της Νovartis με τον υπουργό. Αντικείμενο αυτών των συναντήσεων πιθανολογώ ότι ήταν το “κλείσιμο” συμφωνιών μεταξύ της εταιρίας και του υπουργού, προκειμένου ο τελευταίος να λαμβάνει ευνοϊκές για την εταιρία πολιτικές αποφάσεις. Αυτό το βασίζω στο γεγονός ότι οι πιο τακτικές επικοινωνίες γίνονταν μέσω των προσωπικών τους ηλεκτρονικών λογαριασμών και μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων στα προσωπικά τους τηλέφωνα και όχι μέσω των επίσημων υπηρεσιακών λογαριασμών του υπουργείου. Θέλω επίσης να σας καταθέσω ότι, όπως είναι ευρέως γνωστό, ο υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από τη Νovartis εκδοτικές του δραστηριότητες, καθώς και υπηρεσίες προβολής μέσω τηλεπωλήσεων και διοργάνωσης εκδηλώσεων σχετικά με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ανάλυση της αρχαιοελληνικής γραμματείας. Με δεδομένο ωστόσο ότι η επένδυση της τηλεπώλησης των βιβλίων ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το μέγεθος της επιχείρησής του, συμπεραίνω ότι τα έσοδα από τις πιο πάνω δραστηριότητες είναι προφανώς εικονικά και συνδέονται με το ξέπλυμα παράνομων χρημάτων».

 

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με δωροδοκίες αξιωματούχων τον Μάρτιο του οικονομικού έτους 2012, ο μάρτυρας εξήγησε πως τις δωροδοκίες έκανε προσωπικά ο Φρουζής, ενώ «οι τρόποι χρηματισμού των κρατικών αξιωματούχων αφορούσαν αδιαφανείς συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, ταξίδια στο εξωτερικό και απευθείας χρήματα από τα μαύρα ταμεία της εταιρίας». Μάλιστα, μιλά για χρηματισμό του Γιάννη Στουρνάρα ως διευθυντή του ΙΟΒΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα