29 Μαρτίου 2024 / 10:19 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 10:19 πμ

Μαγειρεύουν λύση με το όνομα “Μακεδονία”…

από fimotro

Στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων κάθονται σήμερα οι διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Από την πλευρά του, ο Μάθιου Νίμιτς, λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις, «φωτογράφισε» πρόταση που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ως τμήμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αναμένεται να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με τη θέση της σύνθετης ονομασίας, ενιαίας σε όλες τις χρήσεις της, ο κ. Νίμιτς, όπως ανέφερε, προσανατολίζεται σε λύση με τον όρο «Μακεδονία».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Νίμιτς σημείωσε πως «εάν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο» ενώ ερωτηθείς αν η πρόταση που θα καταθέσει για το ονοματολογικό θα είναι νέα, σημειώνει:

«Είναι μια νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία και κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια. Είπα σε μια συνέντευξή πριν μερικές εβδομάδες ότι δεν υπάρχει μαγική λύση εδώ. Ουδείς πρόκειται να ανακαλύψει κάτι απολύτως νέο. Αν υπήρχε κάτι απολύτως νέο θα το είχαμε ανακαλύψει τα τελευταία 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Οπότε είναι ένας συνδυασμός. Αλλά νομίζω ότι στις παρούσες συνθήκες, θα αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις με έναν νέο τρόπο. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω»

Και ο κ. Νίμιτς προσθέτει: «Πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν το κράτος ως “Ρεπούμπλικα Μακεντόνια”, οπότε έχει τον όρο “Μακεδονία” στο όνομα για τις περισσότερες χώρες, οπότε το όνομα “Μακεδονία” είναι συνδεδεμένο με αυτή τη χώρα και νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα πληροί τις ελληνικές προϋποθέσεις και επίσης θα ικανοποιεί το λαό στον βόρειο γείτονα».

«Θεωρώ ότι στην Ελλάδα υπάρχει το σκεπτικό ότι η χώρα πρέπει να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό τον ρόλο. Ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να λύσουν το πρόβλημα με το βόρειο γείτονά τους» συνεχίζει ο κ. Νίμιτς και τονίζει:

«Στα Σκόπια από την άλλη, υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές, ότι ήρθε η ώρα να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και τη βορειοατλαντική πορεία της χώρας. Ελπίζω να μελετήσουν τις ιδέες μου προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος».

Η Ελλάδα, όπως είπε, καλείται να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην ταραγμένη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ η ΠΓΔΜ προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή και βορειοατλαντική πορεία της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κανείς δεν κέρδισε τίποτα τα 25 χρόνια που πέρασαν χωρίς να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση».

Με τη συνέντευξή του, ο κ. Νίμιτς ουσιαστικά κηρύσσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό. Η συνάντηση της Τετάρτης, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ -πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι- αναμένεται να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τη διαδικασία, καθώς τότε θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς.

Στα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα βρίσκεται στα Σκόπια την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο επίκεντρο των συναντήσεων του Στόλτενμπεργκ θα βρεθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν τα Σκόπια, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική του, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο Π. Καμμένος στηρίζει «Βαρντάσκα»

Λίγες ώρες, πριν από την έναρξη των διπαραγματεύσεων με τον Νίμιτς, ο Πάνος Καμμένος έδειχνε την προτίμησή του στην σλαβική ονομασία «Βαρντάσκα», αναρτώντας προπολεμικό χάρτη της Γιουγκοσλαβίας.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος των Aνεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξη στο Α’ πρόγραμμα της ΕΡΤ, επανέλαβε την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ στον υπουργό Εξωτερικών.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η στάση του κόμματός της είναι σαφής: «Μετά το πρόσφατο μίνι υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Καμμένος έθεσε υπόψη για μια ακόμη φορά την απόφαση του 1992 και θύμισε το βέτο στο Βουκουρέστι, την απόφαση να μην ενταχθεί το γειτονικό κράτος στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε. αν δεν έχει λυθεί το θέμα του ονόματος και να υπάρξει λύση erga omnes, για όλες τις χρήσεις. Για το Σκοπιανό υπάρχει μια εθνική θέση, αυτή του 1992 και μια «κόκκινη» γραμμή που τέθηκε στο Βουκουρέστι. Όπως έχει πει ο πρόεδρός μας, για να υπάρξει αλλαγή της εθνικής θέσης, θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών» σημείωσε.

Επιμένει στο «βέτο» στον όρο «Μακεδονία» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Στη θέση του περί καμίας χρήσης του όρου «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε λύση στο Σκοπιανό, επέμεινε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνάντησή του με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένο.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι «αυτή αποτυπώνεται στο γράμμα που έστειλε η Ιερά Σύνοδος στον πρωθυπουργό, όπως επίσης η θέση του απεικονίζεται στο γράμμα που έστειλε προς εμένα ο κ. Τσίπρας. Επομένως, έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας, αλλά είμαστε σε επαγρύπνηση και παρακολουθούμε με πολλή προσοχή και ανησυχία. Αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα