19 Απριλίου 2024 / 10:05 πμ
19 Απριλίου 2024 / 10:05 πμ

Μήνυμα Τσακαλώτου για πολιτική και κοινωνική σταθερότητα

από fimotro

Καλό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και εκτίμησε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ήταν πολύ πιο φιλόδοξα από αυτά που περίμενε η Αθήνα. Προειδοποίησε όμως πως η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις και τώρα είναι η ώρα να δρέψει καρπούς και πως είναι πολύ σημαντικό για όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, να μη θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο, αυξάνοντας την αβεβαιότητα.
«Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν απαιτήσεις προς την Ελλάδα που δεν λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση» δήλωσε χαρακτηριστικά στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό , υπάρχουν ακόμη τρία με τέσσερα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά. Εκτίμησε όμως πως είναι κοινά αποδεκτό, πια, ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. Έτσι και με φόντο το νέο πακέτο των μέτρων για το χρέος, υποστήριξε πως έχει έλθει η ώρα να αποκομίσουμε τους καρπούς της προσπάθειας που έγινε. Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός αυτή η πρόοδος, «θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Πρέπει να σημειωθεί πως το πλαίσιο που θέτει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, περιπλέκει ουσιαστικά τα πράγματα, αφού, η συμμετοχή του είναι απαράβατος όρος για ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών η Γερμανία και η Ολλανδία. Ήδη την Παρασκευή κυβερνητική πηγή υποστήριζε πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί πακέτο νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ, πόσο δε μάλλον όταν το Ταμείο έχει ήδη φωτογραφίσει παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις, τη δραστική μείωση του αφορολόγητου. Ήδη φέρεται να είχε προταθεί στην ελληνική πλευρά τα νέα μέτρα να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας, κάτι που η ελληνική πλευρά φερόταν να απορρίπτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα