25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Μέχρι τον Άγιο Κοσμά “απλώθηκε” η πετρελαιοκηλίδα!

από fimotro

Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει η μόλυνση του ευρύτερου θαλάσσιου μετώπου της Αττικής από το μαζούτ που βγήκε από το δεξαμενόπλοιο που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στα ανατολικά της Σαλαμίνας, αφού σήμερα μετά από την Πειραϊκή, εντοπίστηκε πετρελαιοκηλίδα 400 τ.μ. και στον Άγιο Κοσμά, πολύ κοντά στην ακτή.

Στην περιοχή επιχειρεί αντιρρυπαντικό σκάφος και σκάφος του Λιμενικού, ενώ παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση κομματιών πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα στη Σαλαμίνα, αλλά και σε Φρεαττύδα και Πειραϊκή.

Μάλιστα σήμερα με επιστολή του, ο Βουλευτής Χίου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νότης Μηταράκης ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για το θέμα.

«Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής μας και προκειμένου να εκτιμήσουμε το μέγεθος της καταστροφής, τυχόν ευθύνες αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε βραχύ και μακρύτερο ορίζοντα, σας καλώ να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με πρόσκληση σε αυτή των συναρμόδιων Υπουργείων, την Περιφέρεια, τους όμορους Δήμους που έχουν πληγεί, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες με εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο θέμα», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μηταράκης.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και εντός της ημέρας αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες απάντλησης καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο, καθώς στις δεξαμενές του βρίσκονται 2.570 τόνοι καύσιμα.

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι παραμένει θεατής στο οικολογικό έγκλημα που συντελείται στον Σαρωνικό» και παριστάνει ότι έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες».

Την ίδια στιγμή, με μελανά χρώματα περιγράφει στο newpost.gr την κατάσταση ο ερευνητής κ. Θ. Τσιμπίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας ”Αρχιπέλαγος”, τονίζοντας ότι επίκειται κίνδυνος μόλυνσης μεγάλου μέρους του Αργοσαρωνικού, αν δεν λάβουν χώρα ταχύτατες ενέργειες βαθέος καθαρισμού.

”Στην ουσία αυτό που έγινε είναι ένα καμπανάκι κινδύνου για όσα μπορούν να γίνουν στις ελληνικές θάλασσες, όπου κυκλοφορούν καθημερινά 80 πλοία, γιαυτό είναι πολύ σημαντική η έννοια του traffic control” εκτιμά ο κ. Τσιμπίδης.

”Στην προκειμένη περίπτωση, φαινομενικά η βλάβη δεν είναι τόσο σοβαρή, ωστόσο, αν δεν δράσουν σύντομα οι αρχές, αλλάξει ο καιρός και αρχίσουν να πνέουν δυνατοί άνεμοι, η κηλίδα μπορεί να μεταφερθεί στον Σαρωνικό. Αυτό που σώζει την κατάσταση είναι ότι ακόμα υπάρχει ζέστη και άπνοια” συμπληρώνει.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσιμπίδης μιλά για πρόσθετη καταστροφή σε περίπτωση που για τον καθαρισμό της περιοχής χρησιμοποιηθούν χημικά: ”Προς το παρόν θεωρώ ότι με ήπια μέσα, νερό και υφάσματα, μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αν αργοπορήσουν, ωστόσο, περαιτέρω θα χρειαστούν χημικά, τα οποία θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το σημείο”, ενώ προειδοποιεί ότι αν δεν γίνουν εις βάθος ενέργειες και για τον καθαρισμό του βυθού, η περιοχή θα αποκαθαριστεί πλήρως μετά από 20 χρόνια….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα