28 Μαρτίου 2024 / 10:29 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 10:29 μμ

Ντάισελμπλουμ: “Έχουμε συμφωνία, στην Αθήνα οι Θεσμοί”

από fimotro

Στιγμιότυπο 2017-04-07, 13.05.37Ευχάριστες οι εξελίξεις για την Ελληνική Οικονομία. “Τα νεα που σας κομίζω είναι ότι έχουμε συμφωνία και τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια το ταχύτερο δυνατόν. Υπάρχει 2% πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Το 1% το 2019 και αφορά τις συντάξεις και το υπόλοιπο το 2020 και θα αφορά το αφορολόγητο”, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Ο Ντάισελμπλουμ είπε ακόμα ότι η συνολική συμφωνία είναι σημαντική για την Ελλάδα. Τα μεγάλα ζητήματα έχουν επιλυθεί. Μένουν μικρές λεπτομέρειες και θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα.

Την επίτευξη συμφωνίας στα «βασικά στοιχεία» του πακέτου μεταρρυμίσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βαλέτα της Μάλτας. Οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα θα επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατό», προκειμένου να επιτύχουν μια «ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία» σημείωσε.

Πετύχαμε μεγάλη πρόοδο, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπουμ μετά τη ολοκλήρωση του Eurogroup στη Μάλτα. Αλλάξαμε στρατηγική, εντατικοποιήσαμε τις διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

«Υπάρχει συμφωνία στα βασικά θέματα των μεταρρυθμίσεων… Η συμφωνία για την Ελλάδα περιλαμβάνει μέτρα 1% ΑΕΠ μέτρα από το ασφαλιστικό το 2019 και 1% του ΑΕΠ, κυρίως από το αφορολόγητο το 2020» σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις και τα κλιμάκια θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα» είπε.

«Θα υπάρξουν διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά… Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να δουλεύουν για να φτάσουν στ SLA το ταχύτερο δυνατόν».

«Τα μεγάλα ζητήματα έχουν επιλυθεί, μένουν μικρές λεπτομέρειες» κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ κάλεσε του θεσμούς να δουλέψουν με την κυβέρνηση για να τελειώσουν με τις λεπτομέρειες το συντομότερο δυνατόν. « Θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα από εδώ και πέρα».

Όταν υπάρξει SLA, δήλωσε, οι υπουργοί οικονομικών θα επανέλθουν για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και το θέμα του χρέους, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαϊου.

«Εχουμε καταρχήν συμφωνία για την Ελλάδα. Οι συνθήκες θα επιτρέψουν στα κλιμάκια να επιστρέψουν γρήγορα στην Αθήνα. Περιμένουμε το SLA» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποιησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία» σημείωσε ο Μπενουά Κερέ. Επί αυτή τη βάση της τεχνικής συμφωνίας θα ξεκινήσουμε συζητήσεις σε σχέση με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα προαπαιτούμενα. Η συνεχής αβεβαιότητα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και στον τραπεζικό κλάδο. Να διανύσουμε το τελικό μίλι και να φτάσουμε στον στόχο.

«Συνεχίζουμε να διευθρύνουμε το πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Μακροπρόθεσμα οι επενδύσεις είναι χαμηλές. Θα πρέπει να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο φιλικό για επενδύσεις το περιβάλλον. Από το 2016 υπάρχουν εκθέσεις. Εχει υπάρξει πρόοδος» σημείωσε.

Αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα για την Ελλάδα το 2016 θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα σημείωσε ο Κλ. Ρέγκλινγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα