28 Μαρτίου 2024 / 3:51 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 3:51 μμ

Μέρκελ: Απαράδεκτες οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αφρίν

από fimotro

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επέκρινε με δριμύτητα σήμερα τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακα Αφρίν, στη βόρεια Συρία, αλλά και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό.

Μιλώντας σε βουλευτές στη Μπούντεσταγκ, η Μέρκελ σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει τα αεροπορικά πλήγματα στην Ανατολική Γούτα “με τον εντονότερο τρόπο”. Επέρριψε ευθύνες στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά και στη Ρωσία που “απλώς παρακολουθεί” τα γεγονότα να εξελίσσονται.

Αναφερόμενη στις μάχες στο Αφρίν η καγκελάριος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας, παρά τις ανησυχίες της για την ασφάλειά της. “Ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αφρίν, όπου χιλιάδες και χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν ή αναγκάζονται να φύγουν”, τόνισε στην ομιλία της, παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο της πολιτικής της στους βουλευτές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 250.000 άμαχοι έφυγαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ενώ δεκάδες άλλοι έχουν σκοτωθεί. Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 1.500 Κούρδοι μαχητές.

Σχεδόν όλος ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, η κουρδική κοινότητα της Γερμανίας επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρώπη γιατί δεν αντιδρούν στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Αφρίν.

Η Γερμανία, που φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκους, διατηρεί περίπλοκες σχέσεις με την Άγκυρα τα τελευταία δύο χρόνια. Φοβάται επίσης μια “εισαγωγή” της τουρκοκουρδικής διένεξης στο έδαφός της. Από τις αρχές του έτους, σχεδόν 30 ιδρύματα (κυρίως θρησκευτικά) της τουρκικής κοινότητας βανδαλίστηκαν ή πυρπολήθηκαν και η γερμανική αστυνομία υποψιάζεται ότι υπεύθυνες για τις επιθέσεις αυτές είναι κουρδικές ή ακροδεξιές οργανώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα