25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Μάνα… μ’ακούς Εδώ Καμπούλ! (βίντεο)

από fimotro

Γράφει ο Κ.Π.

([email protected])

«Μισεύεις για την ξενιτιά και μένω μοναχή μου
σύρε παιδί μου στο καλό και σύρε στην ευχή μου»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΕΜΗΣ

Με αυτούς τους απλοϊκούς στίχους από το «ποίημα του, «ο αποχαιρετισμός της μάνας», θέλησα να τιμήσω την Ελληνίδα μάνα! Τη μάνα, μητέρα, μαμά, που ανοίγει τις φτερούγες της για να προστατεύσει, να στηρίξει, να ενθαρρύνει, και να εμπνεύσει τα παιδιά της ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Η αναφορά στη μάνα, δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον, εάν στις αρχές της εβδομάδας δεν βρισκόμουν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για μια επείγουσα αποστολή.

Στο Check-in μια «ΜΑΝΑ» δακρυσμένη, αγκαλιά με το γιό της προσπαθούσε να κρύψει τα δάκρια της μέσα στην αγκαλιά του. Δίπλα της 2-3 άλλα παλικάρια να προσπαθούν να την παρηγορήσουν. Είναι μια εικόνα που συχνά βλέπει κανείς στο αεροδρόμιο από ανθρώπους του «Νόστου» που έρχονται η φεύγουν για μακρινά ταξίδια. Η εικόνα αυτή δεν θα είχε καμιά σημασία εάν δεν είχε την ιδιαιτερότητα της Ελληνίδας μάνας που αποχωρίζεται το γιό της!

Με κάθε διακριτικότητα προσπάθησα να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει με το δάκρυ της μάνας. Εκεί λοιπόν πληροφορήθηκα ότι το ταξίδι αυτό, δεν ήταν ένα συνηθισμένο ταξίδι του γιού! Ήταν μια επικίνδυνη αποστολή που τρόμαζε τη μάνα!

Την προηγούμενη μέρα πληροφορήθηκε από το γιό της που υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις ότι μαζί με ολιγομελή ομάδα στρατιωτικών(3-4) αναχωρεί για το Αφγανιστάν(της το είχε αποκρύψει μήνες πριν)για να υπηρετήσει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, μια πολυσύνθετη δύναμη, σε μια χώρα που φλέγεται από βία, τρομοκρατία και επιθέσεις των Ταλιμπάν με χιλιάδες νεκρούς!

Πως λοιπόν μια μάνα μπορεί να είναι ήρεμη και χωρίς δάκρυ, όταν ο γιος της πηγαίνει σε μια επικίνδυνη χώρα και καθημερινά διαβάζει:

-Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο σκότωσε έξι ανθρώπους, ανάμεσά τους τρεις στρατιώτες των ΗΠΑ και έναν αφγανό γιατρό, στο νότιο Αφγανιστάν.

-Επτά άτομα τραυματίστηκαν όταν ένας καμικάζι ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχτηκε κοντά σε λεωφορείο του στρατού, στη δυτική Καμπούλ.

-Τουλάχιστον 44 είναι οι νεκροί από την επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα οι Ταλιμπάν σε δικαστήριο της πόλης.

Στα πλαίσια λοιπόν της συμμαχίας του ΝΑΤΟ τα 4 μέλη των Ε.Δ. αναχωρούσαν για μια ταραγμένη περιοχή σε αντικατάσταση άλλων συναδέλφων τους στην φλεγόμενη πόλη Καμπούλ για να ενωθούν με την πολυεθνική δύναμη..

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι μετά τη σταδιακή αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων στα τέλη του 2012 με τη συμμετοχή και του ΝΑΤΟ, η ελληνική συμμετοχή επέστρεψε σχεδόν στο συνολό της στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 3.000 Έλληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί υπηρέτησαν από το 2002 στο τάγμα ειδικής σύνθεσης Αφγανιστάν μέχρι το 2012. Έκτοτε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εναλλάσσεται μια μικρή ομάδα Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών 3-5 ατόμων στα πλαίσια της συνεργασίας με ΝΑΤΟ.

Οι Έλληνες που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν δεν ήταν λίγες οι φορές που είχαν δεχθεί επίθεση. Μια τέτοια επίθεση στο παραλθόν είχε γίνει ανήμερα το Πάσχα από τους Ταλιμπάν, επιλέγοντας ως στόχο τους στην Καμπούλ, τον στρατώνα των Ελλήνων την ώρα που έψηναν τον παραδοσιακό οβελία και είχαν στρώσει το αναστάσιμο τραπέζι!

Αποδείχτηκε, όμως, ότι η ελληνική δύναμη ήταν ετοιμοπόλεμη από τους 100 περίπου Έλληνες στρατιώτες μετά την επίθεση τον Ταλιμπάν και αμέσως έλαβαν θέσεις μάχης στην ταράτσα του κτιρίου και άρχισαν την αντεπίθεση. Αποτέλεσμα οι Tαλιμπάν να τραπούν σε φυγή και ο Τούρκος διοικητής του στρατοπέδου να εκφράσει την ευαρέσκειά του για τον επαγγελματισμό των Ελλήνων!

Να δώσουμε μερικά ακόμα στοιχεία για όσους δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στο Αφγανιστάν.

Ένα μήνα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 οι ΗΠΑ, ξεκίνησαν έναν «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Δεκαέξι χρόνια μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πέφτουν θύματα της βίας στη χώρα.

Η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν διαρκεί περισσότερα χρόνια απ’ όσα στο Βιετνάμ. Το κόστος της έχει ξεπεράσει το 1 τρις δολάρια.

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016 καταγράφηκε ρεκόρ με περισσότερους από 5.100 αμάχους να είναι θύματα βίαιων επεισοδίων, εκ των οποίων οι 1.600 νεκροί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το 2015 είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 11.000 νεκροί και τραυματίες μεταξύ των αμάχων, οι οποίοι πέφτουν θύματα επιθέσεων, ναρκών αλλά και μαχών μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών και δυτικών δυνάμεων.

Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί από τον ΟΗΕ πάνω από 24.000 νεκρούς και 50.000 τραυματίες.

Επισήμως οι αφγανικές δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερους από 5.000 άνδρες το 2015, εκ των οποίων 3.700 αστυνομικοί.

Στο τέλος του 2014 οι απώλειες μεταξύ των Νατοϊκών στρατευμάτων ανέρχονταν σε 3.500 νεκρούς και περισσότερους από 33.000 τραυματίες.

Η παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν έφθασε να έχει περισσότερους από 150.000 άνδρες εκ των οποίων οι 100.000 Αμερικανοί. Η πλειονότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ αποχώρησε στα τέλη του 2014. Σήμερα στο Αφγανιστάν βρίσκονται περίπου 8.500 Αμερικανοί στρατιώτες.

Παρά τα τεράστια ποσά διεθνούς βοήθειας που έχουν δοθεί, η ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν προχωράει με δυσκολίες κα το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 40%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Μέχρι τώρα, 1,2 περίπου εκατομμύριο Αφγανοί είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, με τον αριθμό τους να αυξάνεται εξαιτίας της ανασφάλειας, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Πακιστάν, το οποίο τους ωθεί να φύγουν, καθώς και ένα εκατομμύριο στο Ιράν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, το 70% των κατοίκων των μεγάλων πόλεων συμπεριλαμβανομένης και της Καμπούλ ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς και τρώγλες.

Τέλος να σημειώσουμε ότι το Αφγανιστάν, είναι η πρώτη χώρα παραγωγής «οπίου»στον κόσμο, με τους Ταλιμπάν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής!

Για τη ΜΑΝΑ που αποχαιρέτησε με δάκρυα το γιό της για την Καμπούλ, και σε όλες τις μάνες αφιερώνουμε το παλιό λαϊκό άσμα του Ζαμπέτα με την Πόλυ Πάνου, «Να πας να πεις της μάνας μου» ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΤΑΙ!
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα