19 Απριλίου 2024 / 5:21 μμ
19 Απριλίου 2024 / 5:21 μμ

Μάθετε πού οφείλεται η εποχική τριχόπτωση

από fimotro

Η έντονη τριχόπτωση σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου αποτελεί ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, αρκεί να είναι πράγματι εποχική.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι εποχές που οι άνθρωποι βλέπουν πιο συχνά τα μαλλιά τους να πέφτουν σε ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες. Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για την εποχική τριχόπτωση και είναι και οι δύο συνυφασμένοι με τις ορμόνες.

Γιατί συμβαίνει

Ο πρώτος παράγοντας σχετίζεται με την έκθεση στο φως του ηλίου, που είναι εντονότερη όταν ο χειμώνας περνάει τη σκυτάλη στην άνοιξη. Όταν το σώμα εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο, ο οργανισμός παράγει λιγότερη μελατονίνη. Πέρα από τον ρυθμό ύπνου, η μελατονίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τριχών και περιορίζουν τον ρυθμό της τριχόπτωσης. Η μελατονίνη έχει ακόμα επουλωτικές ιδιότητες που μπορούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες που έχουν υποστεί τα τριχοθυλάκια. Η παραγωγή λιγότερης μελατονίνης έχει ως αποτέλεσμα τα τριχοθυλάκια να μένουν σε φάση ανάπαυλας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι συνήθως, και επομένως να παρατηρείται εντονότερη τριχόπτωση.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας σχετίζεται με την επίδραση της τεστοστερόνης, τα επίπεδα της οποίας είναι υψηλότερα στον οργανισμό την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αν και η τεστοστερόνη θεωρείται ανδρική ορμόνη, στην πραγματικότητα υπάρχει και στα δύο φύλα. Με τη βοήθεια ενός ενζύμου, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε DHT (διϋδροτεστοστερόνη). Τα τριχοθυλάκια είναι ευαίσθητα στην DHT, κι όταν το σώμα μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DHT, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τριχοθυλακίων και τη λέπτυνση των τριχών, μέχρι που κάποια στιγμή διακόπτεται εντελώς η ανάπτυξη των μαλλιών.

Συν τοις άλλοις, όταν η τριχόπτωση γίνει αντιληπτή, προκαλεί συχνά στρες, το οποίο διαταράσσει περαιτέρω την ισορροπία των ορμονών, επιδεινώνοντας το φαινόμενο.

Πώς θα την αναγνωρίσετε

Η εποχική τριχόπτωση έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά, πέρα από το γεγονός ότι παρατηρείται την άνοιξη και το φθινόπωρο.

  1. Είναι διάχυτη. Παρατηρείται δηλαδή σε όλο το κεφάλι και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο.

  2. Παρατηρείται πιο συχνά στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες.

  3. Η διάρκειά της δεν ξεπερνά τις 6 βδομάδες.

Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η εποχική τριχόπτωση είναι μία αναστρέψιμη κατάσταση. Αν παρατηρήσετε όμως ότι επιμένει πέραν των 6 εβδομάδων, τότε είναι πιθανό να συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των τριχοθυλακίων, όπως η ανεπάρκεια στις αποθήκες σιδήρου, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμίνης D και άλλων βιταμινών.

Στην περίπτωση αυτή, για τη βελτίωση και την αποκατάσταση των μαλλιών σας, θα πρέπει να προηγηθεί λεπτομερής πυκνομέτρηση, τριχοσκόπηση και μελέτη στο τριχωτό της κεφαλής, έτσι ώστε να εντοπιστεί η αληθινή αιτία της τριχόπτωσης και να καθοριστεί το πλάνο θεραπείας της τριχόπτωσης για την ενδυνάμωση και την αύξηση της παραγωγικότητας των υπαρχόντων τριχοθυλακίων. Η πυκνομέτρηση και η πλήρης καταγραφή της παρούσας κατάστασης των μαλλιών θα αποτελεί και ένα αδιάψευστο αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που θα συστηθεί.

Η πλέον κατάλληλη θεραπεία είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία με το Magellan® Tru PRP™,τη μοναδική συσκευή PRP που φέρει την έγκριση του αυστηρού αμερικανικού οργανισμού FDA. Το Magellan® Tru PRP™διεγείρει τη λειτουργία και παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τριχοθυλακίων, ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και συμβάλλει στην αναγέννηση των ιστών, εκμεταλλευόμενο τον φυσικό μηχανισμό επούλωσης του οργανισμού. Με τον τρόπο αυτόν, σταματάει την τριχόπτωση και νέες, πυκνές και δυνατές τρίχες εμφανίζονται στα σημεία της αραίωσης. Το Magellan® Tru PRP™ενδείκνυται και για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών αλωπεκίας (ανδρογενετική, γυροειδής, ουλωτική), ενώ συστήνεται και ως υποστηρικτική θεραπεία στη μεταμόσχευση μαλλιών.

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα