29 Μαρτίου 2024 / 10:32 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 10:32 πμ

«Λιώνει» από τη ζέστη η νότια Ευρώπη – Πυρκαϊές στην Ιταλία, στους 44 ο υδράργυρος στην Ισπανία

από fimotro

Πύρινα μέτωπα μαίνονται σε ολόκληρη τη νότια Ιταλία και τη Σικελία, όπου το θερμότερο χτύπησε «κόκκινο» ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι φωτιές κοντά στο τουριστικό θέρετρο Καλαμπίζο, δυτικά της πρωτεύουσας της Σικελίας, Παλέρμο, ανάγκασαν 700 τουρίστες να απομακρυνθούν άρον άρον με σκάφη.

Περίπου δέκα άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή καπνού, αλλά ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί. Το θέρετρο θα παραμείνει κλειστό το Σαββατοκύριακο.

«Η φωτιά ευτυχώς δεν έφθασε στο χωριό κι όλοι απομακρύνθηκαν εγκαίρως» ανακοίνωσε το γραφείο του δημάρχου της κοντινής κωμόπολης Σαν Βίτο Λο Κάπο.

23 πυρκαϊές μαίνονται στη νότια Ιταλία περιλαμβανομένων και εκείνων στους πρόποδες του Βεζούβιου, κοντά στη Νάπολη, ενώ ένας άνδρας συνελήφθη για εμπρησμό. «Αν έβαλε κάποιος φωτιά στο Βεζούβιο θέλω να πάει φυλακή για 15 χρόνια», δήλωσε οργισμένος ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζιαν Λούκα Γκαλέτι.

Δύο μεγάλες φωτιές ξέσπασαν επίσης σε περιοχή βόρεια της Αίτνας, του ενεργότερου ηφαιστείου της Ευρώπης στην Κατάνη της Σικελίας.

Ενισχυμένες από τις υψηλές θερμοκρασίες, τους δυνατούς ανέμους και την παρατεταμένη ξηρασία οι φωτιές εξαπλώθηκαν γρήγορα στο νησί. Πάνω από 1.500 στρέμματα πευκοδάσους και αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες αποτεφρώθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Σικελία.

Λόγω της ξηρασίας οι αρχές κήρυξαν τις επαρχίες της Πάρμα και της Πιατσέντζα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να απελευθερωθούν έξτρα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ ανάλογα μέτρα ζήτησαν πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όπως ο Μπέπε Γκρίλο, για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Στην Ισπανία, όπου η ξηρασία κατέστρεψε σοδειές σιτηρών και απειλεί τη συγκομιδή στους αμπελώνες και τους ελαιώνες, επτά νότιες επαρχίες τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται στους 44 βαθμούς Κελσίου και να αγγίζει ακόμη και τους 47 στην Κόρντομπα της Ανδαλουσίας.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Aemet της Ισπανίας θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική ευθύνονται για τον καύσωνα, που αναμένεται να υποχωρήσει το Σαββατοκύριακο.

Αν και ο καύσωνας δεν είναι ασυνήθιστος τέτοια εποχή στην Ιβηρική χερσόνησο, οι αρχές λένε ότι οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.

Αστυνομικοί έσωσαν χθες στη Μαδρίτη ένα αφυδατωμένο κοριτσάκι 16 μηνών που το είχαν αφήσει οι γονείς του μέσα σε αυτοκίνητο επί τρεις ολόκληρες ώρες. Έσπασαν ένα από τα τζάμια, έβγαλαν το παιδί και το μετέφεραν σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται με θερμοπληξία. Ο πατέρας της βρέθηκε αργότερα και είπε στην αστυνομία ότι είχε βάλει την κορούλα του στο πίσω κάθισμα, και «ξέχασε» να την πάει στο βρεφονηπιακό σταθμό. Η αστυνομία ερευνά το περιστατικό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα