19 Απριλίου 2024 / 4:59 πμ
19 Απριλίου 2024 / 4:59 πμ

«Κύμα» επενδύσεων βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας

από fimotro

«Η χώρα βρίσκεται σε μια νέα κατάσταση. Η απόφαση του Eurogroup δίνει ένα καθαρό ορίζοντα εξόδου από μνημόνια, ύφεση και κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

«Δεν είναι το τέλος της κρίσης, αλλά ανοίγει ένα καθαρό διάδρομο», σημείωσε. «Το μόνο που δεν χρειάζεται είναι εφησυχασμός. Τώρα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας».

Ο πρωθυπουργός οριοθέτησε την πολιτική στόχευση σε ορίζοντα διετίας οπότε θα γίνουν οι εκλογές αλλά και μια ακόμα τετραετία που θα κερδηθεί όταν, όπως είπε, συγκρίνουν οι πολίτες τα πεπραγμένα της με τα πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων. Τόνισε δε στους υπουργούς ότι «θα κριθούμε από τα έργα μας».

Τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας
Η συμφωνία αντιστοιχεί στους στόχους που είχαμε θέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τέσσερις λόγους:

* Προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν στη λήξη του προγράμματος.

* Εγινε αποδεκτή η γαλλική πρόταση για συμπερίληψη της ρήτρας ανάπτυξης, κάτι που αποτελούσε πάγια θέση της κυβέρνησης από το 2015. Ετσι καθιστούμε τους εταίρους συνεταίρους.

* Υπάρχει δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα για την ανάπτυξη και κυρίως κάνει δεκτό το πάγιο αίτημα της Αθήνας για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα μπορέσει με μόχλευση υπάρχοντων και νέων κεφαλαίων να κατευθύνει πόρους σε επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια.

* Υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και έμπρακτη στήριξη της χώρας για την έξοδο στις αγορές. Όπως είπε θα πάρει τη μορφή ενός «αποθεματικού» που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παν ενδεχόμενο. Ετσι αίρεται κάθε αβεβαιότητα και γίνεται εφικτή η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης.

Καλώς πήραμε το ρίσκο
«Χωρίς πανηγυρισμούς νομίζω ορθώς δηλώσαμε ότι αισθανόμαστε δικαιωμένοι», δήλωσε. «Πήραμε το ρίσκο και τρεις εβδομάδες πριν δεν δεχτήκαμε μια απόφαση που δεν έδινε προοπτική εξόδου».

«Το αποτέλεσμα που πετύχαμε κρίνεται από τους καθ ύλην αρμόδιους αυτούς που θα κληθούν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα», σημείωσε. Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα είχαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή της κρίσης, με επιτόκιο κοντά στο 5,5%. Αυτό αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο για να δει κανείς αν λένε αλήθεια όσοι στην Ευρώπη μιλούν για απόφαση διεξόδου ή αν λένε αλήθεια όσοι στο εσωτερικό μιλούν για αποτυχία.

Η μείωση των αποδόσεων θα συνεχιστεί ώστε πολύ σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Όχι βεβιασμένα όπως το 2014 αλλά ανοικτά με όρους βιώσιμους και διατηρήσιμους.

Κύμα επενδύσεων
Αυτός είναι ο πρωθυπουργός είναι ένας βραχυπρόθεσμος στόχος αλλά όχι ο κύριος. Το βασικό είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την άρση της αβεβαιότητας υπάρχει ένα «μεγάλο κύμα» επενδύσεων, σημείωσε. Μπορούμε να δούμε το επόμενο διάστημα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ίσως μεγαλύτερους από αυτούς που έχουμε υπολογίσει και δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Θα ξεχάσουμε τις εφιαλτικές αναφορές σε κόφτες», επεσήμανε.

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη η ανάπτυξη να είναι δίκαια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άναρχη ανάπτυξη που δεν θα έχει αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών και δεν θα καρπούνται τα οφέλη οι πολλοί.

Μίλησε για την ανάγκη ενός εθνικού αναπτυξιακού πλάνου και τόνισε ότι θα γίνουν τα 13 περιφερειακά συνέδρια για να καθοριστούν οι προτεραιότητες της κάθε περιοχής σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς. Το επόμενο 15μερο ξεκινά η διαδικασία από τη Δυτική Μακεδονία.

«Προσωπικό ενδιαφέρον» για τους κολλημένους φακέλους
Οι υπουργοί πρέπει να επιδείξουν προσωπικό ενδιαφέρον φάκελοι που είναι εγκλωβισμένοι λόγω γραφειοκρατίας στα συρτάρια να ξεκολλήσουν. Πρέπει να συγκρουστούμε με μικροσυμφέροντα, τόνισε. Παράλληλα πρέπει να είμαστε άτεγκτοι σε περιπτώσεις καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας.
Στάθηκε στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας (230.000) από το 2015 και θύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις.

Nα αξιοποιήσουμε το momentum
Πρέπει να αξιοποιήσουμε το θετικό momentum και τον πολιτικό χρόνο για να δημιουργήσουμε ένα νέο κοινωνικό κράτος και να στηρίξουμε τις υπάρχουσες δομές. «Δεν υπάρχουν καλοκαιρινές διακοπές», ξεκαθάρισε.

Η διαφθορά και το Noor 1
Υπάρχουν πολλές υποθέσεις που διερευνώνται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Από την πλευρά μας είμαστε υποχρεωμένοι, έχουμε δεσμευτεί να μην συγκαλύψουμε τίποτα και να μην υποχωρήσουμε απέναντι στις δυνάμεις που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα, που δωροδόκησαν και δωροδοκήθηκαν, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην υπόθεση Siemens, τη Novartis, το Ερρικος Ντυνάν, τα εξοπλιστικά.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην υπόθεση του Noor 1 λέγοντας ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια με τους δυο τόνους ηρωίνης και μυστηριώδους θανάτους κρίσιμων μαρτύρων. «Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να εξεταστούν αυτές οι υποθέσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα