29 Μαρτίου 2024 / 10:22 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 10:22 πμ

Κόντρα υπουργείου Εργασίας και ΝΔ για την αδήλωτη εργασία

από fimotro

Απάντηση στον Τομεάρχη της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μείωσε την αδήλωτη εργασία, έδωσε το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο σημειώνει ότι η αδήλωτη εργασία ήταν στο 19,17% το 2014 και μειώθηκε στο 13,39% το 2016, ενώ ο Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. ανέφερε στη δήλωσή του πως η αδήλωτη εργασία ήταν στο 13,22% τον Δεκέμβριο του 2014.

Η κόντρα ξέσπασε, μετά την τοποθέτηση του κ. Βρούτση ότι τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» εκθέτουν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, «καθώς επιβεβαιώνουν την αδράνεια και την απουσία πολιτικών για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας».

Απαντώντας στην κριτική, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι, για μία ακόμη φορά, τα δεδομένα είναι αποκαλυπτικά για τα ψεύδη της Νέας Δημοκρατίας. «Τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου “ΑΡΤΕΜΙΣ” για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας είναι απολύτως σαφή. Στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως προέκυψε από τους στοχευμένους ελέγχους, το ποσοστό αδήλωτης εργασίας έχει μειωθεί στο 12,48%, το διάστημα Ιανουαρίου–Αυγούστου 2017, από 13,58% το 2016, 16,48% το 2015 και 19,17% το 2014» σημειώνει το υπουργείο.

Παράλληλα, τονίζει ότι η επιλεκτική και αποσπασματική παρουσίαση μηνιαίων στοιχείων από τη ΝΔ, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. «Κανείς δεν ξεχνά ότι, επί των ημερών της ΝΔ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας υποβαθμίστηκε και καταργήθηκαν 209 οργανικές θέσεις και ένα σύνολο τμημάτων, μεταξύ των οποίων το τμήμα νομικής στήριξης και το τμήμα πληροφοριακών συστημάτων. Αντίθετα, σήμερα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ενισχύεται με προσωπικό, με νέα μέσα και εργαλεία ελέγχου» διευκρίνιζει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Για το σκοπό αυτό»- υπογραμμίζει -«τον περασμένο Σεπτέμβριο, ψήφισε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση απαξίωνε συστηματικά. Για πρώτη φορά, σήμερα, επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες, επί των ημερών της ΝΔ, απολάμβαναν ασυλία».

«Σε όσες στατιστικές αλχημείες και αν καταφύγει η ΝΔ, δεν μπορεί να κρύψει την ταυτοτικά εχθρική της στάση απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Αυτό επιβεβαίωσε, εξάλλου, η πρόσφατη καταψήφιση από την πλευρά της, της διάταξης που δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην καταβολή των δεδουλευμένων μισθών έξι μηνών των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης μίας επιχείρησης» σχολίασε το υπουργείο Εργασίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης δήλωσε: «Ύστερα από τρία χρόνια απραξίας και συνειδητής παραπληροφόρησης, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του συστήματος “ΑΡΤΕΜΙΣ” για την καταγραφή της αδήλωτης εργασίας. Σύμφωνα με αυτά, τον Φεβρουάριο του 2013, η αδήλωτη εργασία ήταν στο 40,47%, ενώ, τον Αύγουστο του 2014, υποχώρησε στο 12%. Δηλαδή, μέσα σε μόλις δύο χρόνια, με μία δέσμη συνεκτικών, διαρθρωτικών αλλαγών και παρεμβάσεων και με στοχευμένες πολιτικές, επιτεύχθηκε εντυπωσιακή μείωσή της κατά 28,47%.

Έκτοτε, στα επόμενα τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας μειώθηκε μόλις κατά 1,7%. Τα στοιχεία αυτά εκθέτουν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς επιβεβαιώνουν την αδράνεια και την απουσία πολιτικών για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, διαψεύδουν τα όσα είπε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για το θέμα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα “ΑΡΤΕΜΙΣ” δημιουργήθηκε το 2013, με σκοπό την παρακολούθηση και τη συστηματική καταγραφή της αδήλωτης εργασίας σε μηνιαία βάση, δίνοντας έμφαση στους κλάδους που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα. Δυστυχώς, από την 1/1/2015, η δημοσιοποίηση των εν λόγω στοιχείων διακόπηκε, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.

Τα στοιχεία αυτά εκθέτουν το ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έκανε τίποτα το ουσιαστικό για την προάσπιση των εργαζομένων, καθώς και για την περαιτέρω καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα