24 Απριλίου 2024 / 8:33 πμ
24 Απριλίου 2024 / 8:33 πμ

Κρίσιμο τετ α τετ Κατρούγκαλου – Θεσμών για τα εργασιακά

από fimotro

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Αντικείμενο της συνάντησης είναι τα εργασιακά και η πορεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον σταθμό Alpha 989 ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «το ΔΝΤ δεν είναι ευχαριστημένο, ήθελε αίμα και δεν του το δώσαμε. Ό,τι κάναμε στην μεταρρύθμιση ήταν με αριστερό πρόσημο και αριστερή ευαισθησία» και συμπλήρωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «δεν κινείται σε ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, αλλά θα απομονωθεί».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «οι ακραίοι ζητούν ακραία πράγματα και επιμένουν» και πρόσθεσε:
Η εμπειρία του πρώτου εξαμήνου της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι όσο και να ματώσουμε σε εθνικό επίπεδο, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Η κυβέρνηση προσπαθεί σε εθνικό επίπεδο να περνάει κοινωνικά μέτρα. Στο ασφαλιστικό π.χ. πετύχαμε αυτό, να αποφύγουμε την περικοπή του ΕΚΑΣ, να εξουδετερώσουμε τα κακά που υπήρχαν ως δεδομένα, μέσω της εθνικής σύνταξης και των άλλων μέτρων που πήραμε.
Για τις επικουρικές συντάξεις:
Ο αρμόδιος Υπουργός εξήγησε πως κατανοεί την αγανάκτηση και πως «αν δεν προχωρούσαμε σε αναπροσαρμογή, δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε συντάξεις» αναφέροντας: «Έχουμε ελλείμματα και χρειάστηκε να αναπροσαρμόσουμε τις υψηλές συντάξεις. Επειδή είχαμε τόσο μεγάλα ελλείμματα, ακριβώς επειδή κληρονομήσαμε χάος, έπρεπε να κάνουμε αναπροσαρμογή. Είναι άδικο να δεχόμαστε κριτική, για τη χαοτική κατάσταση που κληρονομήσαμε».
Για τους μισθούς:
«Στόχος είναι η βελτίωση του μισθού μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι μισθοί έχουν πέσει σε επίπεδο που ελάχιστα εξασφαλίζει στους ανθρώπους και μοιραία παρασύρουν και τις συντάξεις, πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Εγγυηθήκαμε ότι κανείς δεν θα πέσει κάτω των 1.300 μεικτών αλλά υπάρχουν πολύ χειρότερες καταστάσεις, τίθεται θέμα επιβίωσης όταν εργαζόμενοι παίρνουν 100 ευρώ το μήνα. Σκοπός μας είναι τα 100 ευρώ να γίνουν αξιοπρεπής μισθός» είπε και εν συνεχεία απέκλεισε κατηγορηματικά περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου, ενώ αναφερόμενος στον ΕΔΟΕΑΠ διαβεβαίωσε «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον κρατήσουμε ζωντανό».
Στο τέλος της συνέντευξης του ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε στο αν θα παραμείνει στη θέση του στον υπουργείο Εργασίας μετά τον ανασχηματισμό λέγοντας «αυτό είναι δουλειά του Πρωθυπουργού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα