25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Κοτζιάς στον Αλ. Παπαχελά: Δεν θα υπάρξει λύση στο Σκοπιανό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο

από fimotro

Την πεποίθηση πως δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο Σκοπιανό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες» στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει πως «σε περίπτωση μη λύσης, δεν θα φταίει η Ελλάδα», ενώ στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων αποκλείει τα περί ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών με τους 8 τούρκους αξιωματικούς.

Για το Σκοπιανό

Ο υπουργός των Εξωτερικών επιμένει στην πάγια θέση της Αθήνας, ότι δεν θα συναινέσει σε λύση, εάν η πλευρά των Σκοπίων δεν αποδεχθεί το «erga omnes», αν και παραδέχεται πως θα ήταν «μια τολμηρή απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ». Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει πως είναι λάθος η αντίληψη περί μη αποδοχής της χρήσης μίας ονομασίας «έναντι όλων», ενώ τονίζει πως σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη η ελληνική πλευρά. «Εμείς σωστά το ανοίξαμε, μπορέσαμε να καθοδηγήσουμε την διαπραγμάτευση, κατά συνέπεια να είμαστε κοντά, για πρώτη φορά τόσο κοντά σε μια συμφωνία. Αλλά κι αν δεν υπάρξει συμφωνία δε θα φταίμε εμείς, και το ξέρει το σύμπαν αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξηγεί παράλληλα, για ποιον λόγο χρειάζεται να προχωρήσει η γειτονική χώρα σε αλλαγή του Συντάγματος, αλλά και γιατί δεν αρκεί μονάχα να επικυρωθεί ένα διεθνές σύμφωνο που θα περιλαμβάνει τα όσα έχουν αποφασιστεί στη διαπραγμάτευση. «Δεν έχουν την ίδια ανάγκη μιας πραγματικής συμφωνίας, κατανοούν την ελληνική θέση, είμαι ευτυχής που έγινε σαφώς και στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ», σημειώνει.

Πάντως αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει υπόγεια συνεννόηση ώστε να λάβει η ΠΓΔΜ αίτημα ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ερήμην της Ελλάδας, λέγοντας πως έχουν γίνει κατανοητές οι θέσεις της Αθήνας από την κυβέρνηση των Σκοπίων. «Εμείς σωστά το ανοίξαμε, μπορέσαμε να καθοδηγήσουμε την διαπραγμάτευση, κατά συνέπεια να είμαστε κοντά, για πρώτη φορά τόσο κοντά σε μια συμφωνία. Αλλά κι αν δεν υπάρξει συμφωνία δε θα φταίμε εμείς, και το ξέρει το σύμπαν αυτό», σημειώνει και συνεχίζει:

«Η λύση του ονόματος, θα συνοδευτεί από μία συμφωνία πώς θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας από κυβέρνηση προς κυβέρνηση, μέχρι τεχνολογικά πάρκα, τεχνολογικά ιδρύματα, δηλαδή σε όλη την γκάμα: Εκπαίδευση, πολιτισμό, ασφάλεια».

Τονίζει επίσης, πως ο Μάθιου Νίμιτς έχει προτείνει πέντε ονομασίες, ότι έχει συμφωνηθεί το γεγονός ότι ο όνομα θα είναι σύνθετο με γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ εκφράζει την πεποίθηση πως δεν επαρκεί ο χρόνος για μια λύση και την επικύρωσή της μέσω δημοψηφίσματος μέχρι τον Ιούνιο.

Για τα ελληνοτουρκικά

Σε σχέση με τις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Σμύρνη, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως τις αντιλαμβάνεται ως μέρος της προεκλογικής εκστρατείας. Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι επιλογή του είναι να μην απαντά στις τουρκικές προκλητικές δηλώσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία για να στείλει το μήνυμα ότι θα πρέπει κι αυτοί να σοβαρευτούν όπως λέει όταν ξεφεύγουν από τα όρια.

Ως προς το θέμα των δύο στρατιωτικών, αφήνει αιχμές κατά όσων «σκέφτονται» πως η Τουρκία θα μπορούσε να τους διαπραγματευτεί ως αντάλλαγμα με τους 8 αξιωματικούς, ενώ σημειώνει πως η Άγκυρα δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση: «Οι «οχτώ» ήρθαν στην Ελλάδα να ζητήσουν άσυλο, ενώ τους δύο τους συλλάβανε εκείνοι. Εμείς δεν συλλάβαμε τους «οχτώ» και να τους επιστρέψουμε γιατί ήρθαν εδώ παρά την θέλησή τους. Άρα η σύλληψη των δυο Ελλήνων αξιωματικών είναι παρά την θέληση των ιδίων και του Κράτους στο οποίο υπηρετούν».

Πάντως απέφυγε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις σχετικά με τον χρόνο επιστροφής των δύο στρατιωτικών πίσω στην Ελλάδα, καθώς όπως ανέφερε δεν υπάρχει ανακοίνωση καταγγελίας, ή απαγγελία κατηγορητηρίου. «Έχουμε και ένα πρόβλημα νομικού πολιτισμού. Στην Ελλάδα εάν συλληφθείς ακόμη και αυτόφωρο, πρέπει ο εισαγγελέας ή κάποιος, ο ανακριτής, να σου αποδώσει κατηγορίες. Στην Τουρκία έχουμε φτάσει σχεδόν τους δύο μήνες τώρα και δεν έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο. Ίσως δεν είναι σε θέση να απαγγείλουν αλλά δεν τους δεσμεύει ο Νόμος τους να το κάνουν».

Σχετικά με το περιστατικό με τις σημαίες στις βραχονησίδες, ο κ. Κοτζιάς απορρίπτει εκ νέου τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι αυτές κατέβηκαν από τούρκους κομάντος. Υπογραμμίζει ωστόσο τέτοιες ενέργειες, «δεν ωφελούν τη χώρα».

Για το περιστατικό με το ελικόπτερο στη Ρω, αναφέρει πως η ελληνική πλευρά έδειξε αποφασιστικότητα, ωστόσο υποστήριξε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την ακριβή θέση του τουρκικού ελικοπτέρου και εάν αυτό πετούσε σε ελληνικό ή τούρκικο εναέριο χώρο.

Παράλληλα αποκαλύπτει ότι με το περιστατικό του εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού «Γαύδος» η Άγκυρα πλησίασε πολύ κοντά στο να παραβιάσει τις «κόκκινες» γραμμές της Ελλάδας. «Η μία φορά που πήγαν να παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, ήταν ο εμβολισμός του σκάφους του λιμενικού. Εάν δεν υπήρχε η ηρεμία και η ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά, κανείς δεν ξέρει που θα οδηγούσε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφήνει παράλληλα αιχμές για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, και τη θέση που διατυπώνει περί μη παρέμβασης του Συμφώνου στην ελληνοτουρκική διαμάχη. «Εντάξει θέλει να το παίξει Πόντιος Πιλάτος, αλλά δε μπορείς να το παίζεις παθητικός Πόντιος Πιλάτος. Πρέπει να παράγεις πολιτική και ιδέες», αναφέρει.

Για ΑΟΖ – Κύπρο

Ως προς το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο υπουργός Εξωτερικών αποκαλύπτει πως η Ελλάδα έχει συζητήσεις για οριοθέτηση με τρεις χώρες: Την Αίγυπτο, την Αλβανία και την Ιταλία. Πάντως ανέφερε πως θα ήταν πολύ δύσκολο να κηρύξει η Ελλάδα μονομερώς την ΑΟΖ, χωρίς πρότερη συζήτηση με την Τουρκία καθώς οι σχέσεις με τη γειτονική χώρα περνούν περίοδο έντασης και θα ήταν πιθανό ένα «θερμό επεισόδιο». «αν έχεις μία ένταση χωρίς συζήτηση δεν ξέρεις ποτέ αν θα σου προκύψει ένα «ατύχημα» και αν δε μπορέσεις να συζητήσεις εκείνη τη στιγμή, να εξηγήσεις ότι είναι «ατύχημα», ή να σου εξηγήσουν αν η ανταπόδοση αυτού του «ατυχήματος» δεν οδηγήσει σε «θερμό» επεισόδιο. Άρα η δική μας πολιτική είναι υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου, διαμόρφωση των κατάλληλων συμμαχιών και προσπάθεια να εκλογικευθεί θα έλεγα, σε εισαγωγικά, όχι ότι είναι παράλογη πάντα, -προς Θεού- να εκλογικευθεί η Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα