19 Απριλίου 2024 / 7:09 πμ
19 Απριλίου 2024 / 7:09 πμ

Κομισιόν σε Σπυράκη: Υπό στενή παρακολούθηση η Επιτροπή Ανταγωνισμού σας

από fimotro

Υπό τη στενή παρακολούθηση της Κομισιόν βρίσκεται η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να εξασφαλισθεί η ανεξαρτησία της και η αποτελεσματική επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε., στοιχείο που αναδεικνύει την έλλειψη αξιοπιστίας της Κυβέρνησης και στον έλεγχο της λειτουργίας της ελληνικής αγοράς σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. στον ανταγωνισμό.

Η Επίτροπος Βεστάγκερ, αρμόδια για τον ανταγωνισμό, με απάντηση της σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρίας Μαρίας Σπυράκη αποσαφηνίζει ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα, αλλά και τη διοίκηση που εμπλέκεται στον ανταγωνισμό και ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι «τα μέλη του οργάνου λήψης αποφάσεων της εθνικής Αρχής ανταγωνισμού θα είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν τα υπόλοιπα μέλη αν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, κληθούν να αποφασίσουν για θέμα επί του οποίου έχουν συμφέρον που θα μπορούσε να επηρεάσει την αμεροληψία τους»

Αφορμή για την ερώτηση της κυρίας Σπυράκη στάθηκε ο ορισμός ως Αντιπροέδρου της Ανεξάρτητης Ελληνικής Αρχής, υπαλλήλου η οποία ήταν αποσπασμένη στο γραφείο του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππά.

Η Επίτροπος Βεστάγκερ υπενθυμίζει ότι μετά την τροποποίηση του ελληνικού νόμου περί Ανταγωνισμού στις 29 Ιανουαρίου 2016, η Κομισιόν ξεκίνησε διάλογο με τις ελληνικές Αρχές για να διασφαλίσει ότι η τροπολογία δεν θα παρεμποδίσει την αποτελεσματική επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε. από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Ορισμένες ανησυχίες κρίθηκε ότι αφορούσαν το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, εξετάζονται οριζοντίως. Ο διάλογος της Επιτροπής με τις ελληνικές Αρχές στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται» επισημαίνει η κυρία Βεστάγκερ, επιβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν δυσπιστεί για την απόδοση στην εφαρμογή των κανόνων του ανταγωνισμού και στο πεδίο της διοίκησης.

Η κυρία Βεστάγκερ απαντά επίσης στην κυρία Σπυράκη και για το αν βρίσκεται ακόμη σε διάλογο με τις ελληνικές Αρχές, επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται ο διάλογος, καθώς από το Μάρτιο έχει εκδοθεί και συγκεκριμένη οδηγία ώστε να διασφαλισθεί ότι «τα Κράτη – Μέλη διαθέτουν τις βασικές εγγυήσεις ανεξαρτησίας κατά την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε. σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».

«Σύμφωνα με την πρόταση, τα μέλη του οργάνου λήψης αποφάσεων της εθνικής αρχής ανταγωνισμού θα είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν τα υπόλοιπα μέλη αν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, κληθούν να αποφασίσουν για θέμα επί του οποίου έχουν συμφέρον που θα μπορούσε να επηρεάσει την αμεροληψία τους» τονίζει η κυρία Βεστάγκερ στην απάντησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα