29 Μαρτίου 2024 / 9:14 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 9:14 πμ

Κομισιόν: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία

από fimotro

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμο» εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Για την Επιτροπή και για τον πρόεδρο Γιούνκερ όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία» είπε και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνουμε ότι νομικά η θέση αυτής της Επιτροπής αλλά και των προκατόχων της είναι ότι εάν ένα δημοψήφισμα που έχει οργανωθεί σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα κατέληγε σε κάποια εδαφική αποχώρηση, τα εδάφη αυτά θα βρίσκονταν εκτός ΕΕ».

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι πέρα από τα νομικά ζητήματα η Επιτροπή πιστεύει ότι «είναι καιροί για ενότητα και σταθερότητα όχι για διαιρέσεις και κατακερματισμούς». Ο ίδιος κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να περάσουν γρήγορα από την αντιπαράθεση στο διάλογο». «Η βία δεν μπορεί να είναι ένα εργαλείο στην πολιτική» ανέφερε και υπογράμμισε ότι η Επιτροπή έχει «εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη διαδικασία με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στο ισπανικό Σύνταγμα».

Τέλος, ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι το γραφείο του προέδρου Γιούνκερ και του πρωθυπουργού της Ισπανίας βρίσκονταν σε επαφή καθ’όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ έχει προγραμματιστεί για σήμερα τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα