19 Απριλίου 2024 / 2:27 πμ
19 Απριλίου 2024 / 2:27 πμ

Κομισιόν για Ελλάδα: Ζωτικής σημασίας η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων – Στο 2,5% η ανάπτυξη το 2018

από fimotro

Η Ελλάδα αναπτύσσεται ξανά και το ΑΕΠ εκτιμάται ότι κινήθηκε στο 1,6% το 2017, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν που βάζουν τον πήχη για το 2018 στο 2,5% του ΑΕΠ, ποσοστό που διατηρείται και το 2019.

Όπως σημειώνει η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει περαιτέρω στήριξη της απασχόλησης. Τονίζει δε ότι η διαρκής δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένει ζωτικής σημασίας για την επέκταση της οικονομίας.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2017 (τριμηνιαία μέτρηση) και αυτό αντιστοιχεί σε άνοδο του ΑΕΠ 1,1% σε ετήσια βάση τα τρία πρώτα τρίμηνα. Είναι δε η πρώτη χρονιά που η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για τρία συνεχή τρίμηνα.

Ενας από τους κύριους οδηγούς ήταν οι εξαγωγές το 2ο και το 3ο τρίμηνο σηματοδοτώντας ότι η χώρα επωφελείται και από την ευρύτερη ανάκαμψη της Ευρώπης αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που επετεύχθη με τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν σταθερή τα πρώτα τρία τρίμηνα κάτι που μείωσε κάπως το κενό αποταμίευσης. Η μείωση των επενδύσεων ήταν πιθανά συνδεδεμένη με τις αρνητικές συνέπειες που προκάλεσε η καθυστέρηση στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.

Για φέτος και το 2019 το ΑΕΠ αναμένεται να βελτιωθεί κατά 2,5%. Η βελτίωση της αγοράς εργασίας αλλά και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αναμένεται να τροφοδοτήσει την ιδιωτική κατανάλωση. Το επιχειρηματικό κλίμα επίσης αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω αν και οι συνθήκες χρηματοδότησης θα αμβλυνθούν σταδιακά, κάτι που θα οδηγήσει σε μέτρια αύξηση των επενδύσεων.

Το 2019 οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο δυναμικά και αναμένεται να γίνουν σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη. Η εύρωστη διεθνής ζήτηση εκτιμάται ότι προσφέρει τόνωση στις καθαρές εξαγωγές που αναμένεται να γίνουν σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης το 2018 στηρίζοντας την στροφή της οικονομίας σε εμπορεύσιμα αγαθά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα