28 Μαρτίου 2024 / 11:56 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:56 πμ

Κλείνει σήμερα-αύριο η συμφωνία, θέμα ημερών η αξιολόγηση…

από fimotro

tsakalotos-velkouleskouΟλοκληρώνεται, εντός των προσεχών ωρών η η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι να κλείσει άμεσα η συμφωνία για να μην υπάρξει νέα ζημιά στην Ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τιες ίδιες πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας που γνωρίζει ότι η διαχείριση της συμφωνίας θα είναι πολύ δύσκολη τόσο σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε στενά εσωκομματικό, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Ήδη το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ έχει δημιουργήσει σκληρές αντιδράσεις, με πρωταγωνιστή τον Πάνο Σκουρλέτη ενώ κανένας δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το εκλογικό σώμα στις επόμενες δημοσκοπήσεις, μόλις η κοινωνία ενημερωθεί για τα σκληρά μέτρα στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση μετά τις σκληρές πιέσεις των δανειστών. Ενδεικτική του κλίματος η σημερινή διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου στις εφημερίδες Καθημερινή και Ειδήσεις μετά τις αιτιάσεις Σκουρλέτη για «κανιβαλισμό της ΔΕΗ» ότι «κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό» προσθέτοντας ότι «αν τη συμφωνία μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο Τσίπρας, τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής».

Στην κυβέρνηση, ως βασικό στόχο βάζουν την 7η Απρίλη. Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη ένδειξη έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ήρθε από τις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι 7η Απριλίου που συνεδριάζει το Eurogroup παραμένει για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ημερομηνία – ορόσημο για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας. Ο Μ. Σχοινάς έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα. Τέλος, υπενθύμισε τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «Όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν υπεύθυνα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό».

Άμεση συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τους δανειστές προβλέπει και κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, απορρίπτοντας, με τη σειρά του, το ενδεχόμενο αποστολής επιστολής δεσμεύσεων στο κουαρτέτο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή τους στην Αθήνα, όπως αποκαλύπτει σε σημερινό του ρεπορτάζ το Euro2day.gr. «Πηγαίνουμε για λύση» αναφέρει, σημειώνοντας ότι υπάρχει διαρκής ανταλλαγή θέσεων, προκειμένου να κλείσουν και τα τελευταία κεφάλαια της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη του Staff Level Agreement. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, το μεγαλύτερο ενεργό «αγκάθι» παραμένουν οι διατυπώσεις αναφορικά με τις αλλαγές στα εργασιακά, ενώ, όπως μαρτυρά ο κύκλος επαφών του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, οι ζυμώσεις για τις επικείμενες αλλαγές στον χώρο της ΔΕΗ ΔΕΗ +2,19% έχουν ήδη αρχίσει. Το κλείσιμο του λεγόμενου «προσύμφωνου» είναι αυτό το οποίο θα ξεμπλοκάρει τις ενστάσεις κυρίως του ΔΝΤ, για την άμεση επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Σ.Σ. Fimotro: Οι εξελίξεις στην οικονομία μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος της αξιολόγησης σίγουρα θα είναι θετικές. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα έχει δύσκολα πράγματα απο εδώ και πέρα μπροστά της. Στην πραγματικότητα τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση. Και το ξέρει αυτό ο πρωθυπουργός…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα