24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Καψώνι Τουρκίας: Σε δίκη οι Ελληνες στρατιωτικοί, πριν απελευθερωθούν

από fimotro

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Έβρο θα δικαστούν για παράνομη είσοδο στη γείτονα, όπως επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης και κρατήθηκε κρυφό από τα ΜΜΕ μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η περίπολος φέρεται να είχε χάσει τον προσανατολογισμό της λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (έντονο χιόνι) και είχε εισχωρήσει σε τουρκικό έδαφος.

Οι δύο Έλληνες κρατούνται στην Ανδριανούπολη και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο για τον επαναπατρισμό τους.

Σύμφωνα με το CNN Turk για το ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων ο τοπικός κυβερνήτης της Αδριανούπολης ενημέρωσε άμεσα την τουρκική κυβέρνηση στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ σε επαφή βρίσκονται ο ΑΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης  με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι η Τουρκία εμφανίζεται να κωλισιεργεί και να εμμένει στο τυπικό, ενώ στο παρελθόν αντίστοιχα περισταστικά λύνονταν επί τόπου με αμοιβαίες εξηγήσεις.

Πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και έναν οπλίτης 5ετούς υποχρεώσεως (ΕΠΟΠ) με το βαθμό του λοχία, οι οποίοι έκαναν περιπολία το πρωί της Πέμπτης (01.03.2018) στις Καστανιές του Έβρου.

Τζανακόπουλος: Θα γίνει δίκη, αλλά είναι τυπικό

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για το θέμα, είπε ότι θα γίνουν άμεσα όλες οι νομικές και τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία, προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους για την υπόθεση.

Το θέμα «προέκυψε από ένα λάθος τους εξαιτίας καιρικών συνθηκών και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος. Είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, είναι δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα και θα απελαθούν».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «κατασκοπευτικά σενάρια» τα περί ενδεχόμενη ανταλλαγής με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού: 

Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

Κουμουτσάκος: Να επιστρέψουν άμεσα οι δύο στρατιωτικοί

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές», επεσήμανε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:

«Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα.

Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα