29 Μαρτίου 2024 / 12:07 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:07 πμ

Κατρούγκαλος για Σκοπιανό: Είναι… ακραίοι όσοι διαφωνούν με τον όρο Μακεδονία!

από fimotro

«Εμείς θα επιδιώξουμε παρά το πολιτικό κόστος να φέρουμε λύση στο ονοματολογικό, αν συμβάλει κι η άλλη πλευρά, γιατί το τάγκο θέλει δύο» ξεκαθάρισε την Τετάρτη στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας είπε:  «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε τελευταία συνέντευξή του στον Παύλο Τσίμα είπε ότι «ήταν σύμφωνος με το σύνθετο όνομα».. άλλα όταν φούντωσε το θέμα, έγινε στροφή 180 μοιρών και είπε ‘’όχι Μακεδονία’’ ο Καραμανλής… Ήξεραν πώς να το λύσουν, αλλά δεν ήξεραν πώς να επανέλθουν εξουσία αν έκαναν το σωστό… εμείς είμαστε διατεθειμένοι για λύση».

«Το μείζον ζήτημα των ημερών είναι το Μακεδονικό. Μια είναι η θέση της κυβέρνησης επι της οποίας διαπραγματεύεται το υπουργείο Εξωτερικών. Έχουν εκφραστεί αιτιάσεις και διαφορετικές απόψεις από τους ΑΝΕΛ όμως έχει ρητά δοθεί από τον κ. Καμμένο πλήρης εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά να διεξάγει την διαπραγματευτική προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος για να συνεχίσει με επίθεση κατά της ΝΔ: «Ποια είναι η διαπραγματευτική θέση της ΝΔ; Ο κ. Μητσοτάκης στην συζήτηση της Βουλής για το Κυπριακό είπε προκειμένου να επικρίνει τον κ. Λεβέντη ότι η εθνική αντιπροσωπεία έχει επίσημη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Μετά άρχισε την στροφή. Έχω ακούσει συγκρουόμενα πράγματα. Ο κ. Κουμουτσάκος θεωρεί και ορθά την σύνθετη ονομασία ως τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Έχω ακούσει όμως και ακραίες – εθνικιστικές απόψεις που δεν επιθυμούν να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία ή παράγωγά της». Στην προσπάθειά του δε να ταυτίσει τις «ακραίες και εθνικιστικές θέσεις» με συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα λίγο έλειψε να συμπεριλάβει και τους ΑΝΕΛ. «Αυτά είναι ακραία που τα ακούω από την Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους… Συγγνώμη όχι τους ανεξάρτητους, την Ένωση Κεντρώων ήθελα να πω και από ορισμένους της ΝΔ. Θα ήθελα να ξέρω την θέση της ΝΔ».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, και ειδικά της ΝΔ, για μυστική διπλωματία, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για υποκριτικές καταγγελίε:.« Είναι διττός ο τρόπος διαπραγμάτευσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά και με εντατικοποίηση του διαλόγου ενεργοποιώντας και διακυβερνητικούς διαύλους, με τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ εντός της ημέρας να γίνεται στο ανώτατο επίπεδο.  Εχουν γίνει έξι κύκλοι υπηρεσιακών συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, και δεν έχει ζητηθεί από κανένα αρχηγό περαιτέρω ενημέρωση από τον πρωθυπουργό».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έδωσε έμφαση και από την απάλειψη του αλυτρωτικού στοιχείου από μια ενδεχόμενη συμφωνία. «Θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά με την πλέον συμφέρουσα για χώρα λύση με συνολική σφαιρική λύση όχι μόνο με σύνθετο όνομα έναντι όλων. Κάνω έκκληση στον πατριωτισμό σας. Αλλά προσέξτε, άλλο πατριωτισμός κι άλλο πατριδοκαπηλία… Άλλο να είναι κανείς πατριώτης κι άλλο να έχει τον πατριωτισμό ως επάγγελμα».

«Στα συλλαλητήρια πήγαν Έλληνες πατριώτες, όμως έγινε προσπάθεια να κατευθυνθούν σε διαφορετική γραμμή από την εθνική» τόνισε ο υπουργός σε άλλη σημείο για να υποστηρίξει πως «όσα ακούστηκαν στο συλλαλητήριο είναι αναληθή. Δεν υπάρχουν 700.000 Έλληνες στα Σκόπια. Δεν έβαλε βέτο η Γαλλία».

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Τζαβάρας είπε πως «χάσατε την ευκαιρία να ενημερώσετε την εθνική αντιπροσωπεία έστω και τώρα για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την επίλυση του εθνικού θέματος. Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του και εσείς συνεχίζετε την στείρα και άγονη αντιπαράθεση. Μας εγκαλείτε ότι δεν συμβάλουμε στην επίλυση. Να αντιληφθείτε ότι η τακτική σας βλάπτει και διχάζει τον ελληνικό λαό. Δεν προσφέρετε τίποτα. Βλάπτετε. Με ποιο τρόπο διαπραγματεύεστε την επίλυση του συνολικού ζητήματος και των αλυτρωτικών βλέψεων των Σκοπίων; Πως θα απαλειφτούν οι αναφορές στο Σύνταγμα; Πως θα αντιμετωπίζετε το ζήτημα της εθνικότητας, των βιβλίων των αγαλμάτων; Αυτά τα αφήνετε στο περιθώριο και διχάζετε. Όποιοι έχουν άλλη άποψη τους θεωρείτε εθνικιστές και εσείς δήθεν είστε οι πατριώτες».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέφερε «ποιο το επίπεδο της ωριμότητας των διαπραγματεύσεων-συνομιλιών; Θα συζητηθεί το θέμα στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ; Αντί να μας απαντήσει ο κ. Κατρούγκαλος απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ο χειρισμός του θέματος γίνεται για λόγους εσωτερικού εντυπωσιασμού. Μας σηκώνει το δάχτυλο. Μας κατηγορούσατε πριν μια εβδομάδα ότι διαστρέφουμε τα λόγια του Νίμιτς και μια ημέρα μετά μίλησε για «Μακεδόνες» και σας εξέθεσε. Είστε η επιτομή της διαστρέβλωσης. Όταν συναντήθηκε Δημητρόφ-Κοτζιάς ζητήσαμε εθνικό συμβούλιο και δεν ανταποκριθήκατε. Παρέμεινε ένα κενό. Δεν σας κάναμε κριτική που δεν μας ενημερώσατε και έρχεστε σήμερα να μας πείτε ότι υπάρχει ενημέρωση και εμείς δεν την ζητάμε. Πάτε καλά; Μας λέτε ότι κληρονομήσατε το θέμα. Δηλαδή τι να πουμε; Να κατηγορήσουμε τους προγόνους μας για το τουρκικό ή το κυπριακό; Εμφανίζεστε ως οι καλοί λύτες και όλοι οι υπόλοιποι είναι κακοί. Τι είναι αυτά που κάνετε; Το να μας βρίζετε δηλώνει ότι η αλαζονεία σας φτάνει στο επίπεδο να θεωρείτε ότι όταν κάποιος πολίτης εκφράζει διαφορετική γνώμη σας αντιμιλάει. Γιατί κάνατε την εμπρηστική ομιλία σήμερα;».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ως στόχο την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και «την περικύκλωση της Ρωσίας».

Τέλος ο Νίκος Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι «από τις ταραχές προκύπτουν πάντα καλύτεροι δρόμοι» ωστόσο κάλεσε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μην αφήσουν περιθώριο πολιτικού κανιβαλισμού στην Χρυσή Αυγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα