19 Απριλίου 2024 / 2:55 μμ
19 Απριλίου 2024 / 2:55 μμ

Κατάληψη στο Πολυτεχνείο – Φόβοι για επεισόδια

από fimotro

Σε κατάληψη του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου, προχώρησαν από χθες το πρωί ομάδες αντιεξουσιαστών προκειμένου – όπως υποστηρίζουν – να «ακυρώσουν το πανηγύρι των κομματικών οργανώσεων» αλλά και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε απεργούς πείνας – μελών του Επαναστατικού Αγώνα.

Το γεγονός έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την Ελληνική Αστυνομία αφού μετά από αυτή την εξέλιξη εκφράζονται φόβοι για επεισόδια που μπορούν να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή και κυρίως αύριο μετά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης πορείας για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου.

Δείτε το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Σύσκεψη στη ΓΑΔΑ

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΓΑΔΑ, στην οποία συμμετείχαν αξιωματικοί από όλη την Αττική, προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα μέτρα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος αξιωματικός, εφέτος θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα τα μέτρα, για την εφαρμογή των οποίων, την Παρασκευή που θα πραγματοποιηθεί η πορεία, θα διατεθούν πάνω από 5.500 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, ενώ όλη η δύναμη της Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Από χθες το πρωί η αστυνομία φρουρεί όλες τις πανεπιστημιακές σχολές του κέντρου της Αθήνας, στις οποίες έκλεισαν οι πόρτες για να εμποδιστούν τυχόν απόπειρες καταλήψεων.

Ακόμα είναι άγνωστο αν και πώς θα πραγματοποιηθούν οι επετειακές εκδηλώσεις, αφού λόγω της κατάληψης για πρώτη φορά, το Πολυτεχνείο παρέμεινε κλειστό την πρώτη ημέρα του τριήμερου εορτασμού και δεν πραγματοποιήθηκε καμία από τις προβλεπόμενες εκδηλώσεις.

Με κείμενο αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου η ομάδα που προχώρησε στην κατάληψη του κτηρίου, υποστηρίζει ότι με αυτή την ενέργεια, «αποφασίσαμε να σπάσουμε την καπηλεία της εξέγερσης και να ακυρώσουμε το πανηγύρι των κομματικών οργανώσεων. Να ακυρώσουμε την διαδικασία που επιτρέπει σε υπουργούς, πρωθυπουργούς και ανθρώπους που προστατεύονται πίσω από τους πάνοπλους φασίστες της ΕΛ.ΑΣ. να καταθέσουν στεφάνια. Άνθρωποι από μια κυβέρνηση που αφου αφομοίωσε και αφόπλισε τεράστια κομμάτια των κινημάτων, μεθοδικά πλέον, προσπαθεί μάταια να διαλύσει τις κοινότητες των εξεγερμένων».

Επιτροπή Εορτασμού και φοιτητικοί Σύλλογοι ΕΜΠ: Να αποχωρήσουν οι καταληψίες

Η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 και οι φοιτητές του ΕΜΠ με ανακοίνωση που εξέδωσαν ζητούν την αποχώρηση των καταληψιών από τους χώρους του Πολυτεχνείου, αλλά και των δυνάμεων καταστολής γύρω από αυτό

Συγκεκριμένα, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ, καταγγέλλουν την παρουσία δυνάμεων καταστολής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω αυτών «προσπαθεί να εμποδίσει και να διαλύσει τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου».

«Αντικειμενικά, η κατάληψη που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στον χώρο του Πολυτεχνείου ενισχύει το σχέδιο αυτό και τους καλούμε να αποχωρήσουν άμεσα» αναφέρουν.

Εξάλλου, η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973, σε απόφασή της, επισημαίνει ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους και στη βάση του νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη και όχι με μέσα καταστολής». Παράλληλα, σημειώνει ότι θεωρεί βασική προϋπόθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου «την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στους χώρους του ΕΜΠ». Ακόμη, υπογραμμίζει ότι ότι ο φυσικός χώρος εορτασμού του Πολυτεχνείου είναι ο ιστορικός χώρος του ΕΜΠ, στον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα του 73 και ότι «κάθε άλλη συζήτηση υποτιμά και υποσκάπτει το νόημα του εορτασμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα