18 Απριλίου 2024 / 5:03 πμ
18 Απριλίου 2024 / 5:03 πμ

Καραμούζης: Οι τράπεζες θα επενδύσουν 1 δισ. στα νέα δίκτυα!

από fimotro

Οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν σημαντικό ύψος επενδύσεων σε υποδομές και τεχνολογία, κυρίως ψηφιακή, τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ για την ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας.

Οπως είπε ο κ. Καραμούζης, την επόμενη τριετία, οι τράπεζες θα επενδύσουν μεταξύ € 800 εκατ. και € 1 δισεκ. σε υποδομές και ψηφιακή τεχνολογία, ενώ σχεδιάζουν σημαντικές αναδιατάξεις και αναδιοργανώσεις στο λειτουργικό και επιχειρησιακό πρότυπο λειτουργίας.

Ραγδαία η άνοδος των εναλλακτικών δικτύων

Ο πρόεδρος της Eurobank εκτίμησε ότι ο ρόλος του καταστήματος περιορίζεται σημαντικά όσον αφορά στις εγχρήματες συναλλαγές, ενώ ο ρόλος των εναλλακτικών δικτύων, κυρίως e/m banking αυξάνεται με υψηλό διψήφιο ποσοστό.

Σημείωσε ότι το 2016 στην Ελλάδα μόνο το 29% των εγχρήματων συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν μέσω καταστημάτων, έναντι 38% το 2014, το 33% πραγματοποιήθηκε μέσω internet ή κινητού τηλεφώνου, έναντι 19% το 2014, ενώ το 32% πραγματοποιήθηκε μέσω ΑΤΜs, έναντι 35% το 2014.

Η Ελλάδα υστερεί ακόμα σημαντικά στη χρήση internet banking και πάρα πολύ στη χρήση mobile banking, αλλά οι χρήστες αυξάνονται ραγδαία, σημείωσε, τονίζοντας ότι οι ενεργοί χρήστες τραπεζικών υπηρεσιών μέσω κινητού τηλεφώνου ανήλθαν σε 604.000 το 2016 από 119.000 το 2013 ενώ μέσω internet εκτινάχθηκαν στους 2 εκατ. χρήστες από 810 χιλ. το 2013.

Πάνω από 400.000 τα εγκατεστημένα POS στα τέλη του έτους

Παράλληλα, υπογράμμισε, εντυπωσιακή είναι η αύξηση της χρήσης POSs στις συναλλαγές, όπου θα προσεγγίσουμε στο τέλος του 2017 πάνω από 400.000 εγκατεστημένα μηχανάκια, έναντι 200.000 δύο χρόνια πριν, αλλά η χρήση τους σε αριθμό συναλλαγών 122 εκατ. το 2015 παραμένει 7 φορές χαμηλότερη των συναλλαγών στην Πορτογαλία και 12 φορές χαμηλότερη του αριθμού συναλλαγών στο Βέλγιο.

Πώς θα μπορούσε να στηριχθεί η μετάβαση στη νέα εποχή

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι η επιτάχυνση της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας στις πληρωμές, τις μεταβιβάσεις και τις συναλλαγές, αλλά και στις εγκριτικές διαδικασίες χορηγήσεων, θα μπορούσε να υποβοηθηθεί αν διαμορφωνόταν ένα περιβάλλον περιοριστικό για τη χρήση μετρητών.

Για παράδειγμα, τόνισε ότι αν μετά από μία μεταβατική περίοδο καταργείτο η χρήση μετρητών από τις επιχειρήσεις και γίνονταν υποχρεωτικά όλα ηλεκτρονικά, οι μισθοδοσίες και οι ασφαλιστικές εισφορές να πληρώνονταν μέσω τραπεζών, κάτι που πρόσφατα επέβαλε η κυβέρνηση, θα έδινε επίσης μεγάλη ώθηση στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των τραπεζών και της οικονομίας.

Αν οι τράπεζες, με άδεια των πελατών, είχαν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση τραπεζικών εργασιών (π.χ. δάνεια, άνοιγμα λογαριασμών), όπως φορολογικές δηλώσεις, κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακείο, ΔΕΗ ΔΕΗ -1,68% κ.ά., θα έδινε μεγάλη ώθηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, επίσης και αν ετίθετο ένα μικρό όριο, π.χ. € 100 για εμπορικές συναλλαγές των ιδιωτών σε μετρητά και όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας δέχονταν μόνο ηλεκτρονική εξόφληση οφειλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα