29 Μαρτίου 2024 / 5:56 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 5:56 μμ

Καναδάς: Ο στρατός στήνει αντίσκηνα για πρόσφυγες από τις ΗΠΑ

από fimotro

Τα αντίσκηνα στην περιοχή Saint-Bernard-de-Lacolle της επαρχίας Κεμπέκ -δημοφιλές μεθοριακό πέρασμα τους τελευταίους μήνες καθώς εκατοντάδες άνθρωποι το διαβαίνουν καθημερινά με τα πόδια- μπορούν να φιλοξενήσουν 500 άτομα, ενώ περίπου 100 στρατιώτες έχουν αναλάβει να ετοιμάσουν όλες τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις του καταυλισμού και θα επιστρέψουν στις συνέχεια στις μονάδες τους, δήλωσε ο Ντανιέλ Λε Μπουτιλιέ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξηση της ροής προσφύγων από τις ΗΠΑ προς τον Καναδά καθώς φοβούνται για την τύχη τους λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ. Οι περισσότεροι είναι αιτούντες άσυλο από την Αϊτή κι ο υπουργός Εξωτερικών της πατρίδας τους, Αντόνιο Ροντρίγκε, είχε επισκεφθεί πρόσφατα το Κεμπέκ για να συζητήσει με τις αρχές για τους συμπατριώτες του.

Οι Αϊτινοί απολαμβάνουν ενός προνομιακού καθεστώτος παραμονής στις ΗΠΑ, που είχε χορηγηθεί σε πάνω από 50.000 πρόσφυγες μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 στην πατρίδα τους. Αλλά το καθεστώς αυτό λήγει τον Ιανουάριο του 2018, ενώ τον περασμένο Μάιο το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας είχε καλέσει τους Αϊτινούς που ζουν στις ΗΠΑ να τακτοποιήσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα για να επιστρέψουν στην Αϊτή.

Φόβος για τον Τραμπ

Το καναδικό υπουργείο Μετανάστευσης είχε προειδοποιήσει από τις αρχές Αυγούστου στο λογαριασμό του στο Facebook κατά της παράνομης διέλευσης των συνόρων, ενώ διέψευσε πληροφορίες ότι ο Καναδάς προσκαλεί αιτούντες άσυλο στα εδάφη του. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τους Αϊτινούς που υπέβαλαν πέρυσι αίτηση για χορήγηση ασύλου στον Καναδά, μόνον οι μισοί (50,5%) έγιναν δεκτοί.

Από τις αρχές του χρόνου χιλιάδες αιτούντες άσυλο πέρασαν τα σύνορα από τις ΗΠΑ στον Καναδά λόγω του φόβου για τη σκληρή πολιτική του Τραμπ στο μεταναστευτικό.

Μόνον το πρώτο εξάμηνο ήταν πάνω από 4.300 άνθρωποι. Στο Μόντρεαλ, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της επαρχίας Κεμπέκ, φθάνουν καθημερινά περί τους 200 αιτούντες άσυλο. Στην ομώνυμη πόλη του Κεμπέκ ήδη δημιουργήθηκαν χώροι υποδοχής προσφύγων σ’ ένα στάδιοι, ένα πρώην νοσοκομείο κι ένα σχολείο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα