16 Απριλίου 2024 / 7:20 μμ
16 Απριλίου 2024 / 7:20 μμ

Καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

από fimotro

Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης προκάλεσε συσσώρευση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) στην Ελλάδα, ενώ την ίδια περίοδο στην υπόλοιπη Ευρώπη καταγραφόταν σημαντική αποκλιμάκωση.

Αυτό αναφέρει έκθεση για τα ΜΕΔ που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν, η οποία την άνοιξη θα προτείνει δέσμη μέτρων με στόχο την αποφυγή στο μέλλον νέας συσσώρευσης ΜΕΔ στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το δεύτερο τρίμηνο του 2017 τα ΜΕΔ στην Ελλάδα αντιπροσώπευαν το 46,9% του συνόλου των δανείων, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν μόλις 4,6%. Μάλιστα η μείωση των ΜΕΔ σε σχέση με δεύτερο τρίμηνο του 2016 ήταν ασήμαντη αφού δεν ξεπέρασε το 0,3% (από 47,2% σε 46,9%), ενώ στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από 5,6% σε 4,6%).

«Χάσμα»

Τεράστια ήταν και η απόκλιση της Ελλάδας από τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Στην αμέσως επόμενη χώρα, την Κύπρο, το ποσοστό των ΜΕΔ επί του συνόλου των δανείων ήταν 33,4% έναντι 37,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Στην Πορτογαλία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία και τη Σλοβενία, που ακολουθούν με τις χειρότερες επιδόσεις, τα ΜΕΔ κινήθηκαν μεταξύ 11,4% και 15,5%.

Ερωτηθείς σχετικά χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο απέδωσε στη διάρκεια και τη σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας που ξεκίνησε τα ΜΕΔ θα αρχίσουν να μειώνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Ωστόσο, στο κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα, ο αυξημένος αριθμός των ΜΕΔ συνδέεται και με την καθυστερημένη εφαρμογή των απαιτήσεων του προγράμματος, καθώς και τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Μέσω διαγραφών

Σύμφωνα με την έκθεση, οι διαγραφές παραμένουν το κύριο εργαλείο για την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων, ενώ συνολικά οι τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής εκπληρώσει τους στόχους ονομαστικής μείωσης.
Η έκθεση επισημαίνει ότι οι αρχές έχουν εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα με στόχο να προσφέρουν στις τράπεζες αποτελεσματικά εργαλεία προκειμένου να διαχειριστούν τα προβληματικά δάνεια. Στα μέτρα αυτά αναφέρεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης χρεών. Πάντως, σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός τέθηκε σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2017 μόνο ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων έχουν ολοκληρωθεί.

Γίνεται επίσης αναφορά στο πρόβλημα που υπήρχε με τους πλειστηριασμούς και την επιφυλακτική στάση των συμβολαιογράφων.

Τέλος, τονίζεται ότι η απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης αδειών για εταιρίες παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης χρέους έφερε έναν ανταγωνισμό στον κλάδο.

Στην Ε.Ε.

Για το σύνολο της Ε.Ε., από την έκθεση της Κομισιόν προκύπτουν οι εξής διαπιστώσεις:

* Τα ποσοστά των ΜΕΔ σημειώνουν πτώση σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη, παρόλο που η κατάσταση διαφέρει σημαντικά από μια χώρα σε άλλη. Μάλιστα, κατά μέσο όρο η μείωση φτάνει στο ένα τρίτο σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

* Η μείωση των κινδύνων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι εμφανής και συμβάλλει στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης, που αναμένεται να επιτευχθεί με παράλληλα μέτρα μείωσης και επιμερισμού των κινδύνων.

* Η Ε.Ε. βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την εφαρμογή του σχεδίου δράσης του Συμβουλίου.

Μέτρα αντιμετώπισης

Την άνοιξη, η Επιτροπή θα προτείνει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη μείωση του επιπέδου των υφιστάμενων ΜΕΔ και την αποτροπή της μελλοντικής συσσώρευσης ΜΕΔ. Η δέσμη αυτή θα επικεντρωθεί σε τέσσερις τομείς:

1) εποπτικά μέτρα,
2) μεταρρύθμιση των πλαισίων αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και είσπραξης οφειλών,
3) ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για επισφαλή περιουσιακά στοιχεία και
4) προώθηση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος. Οι δράσεις σε αυτούς τους τομείς πρέπει να αναλαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο και, όπου απαιτείται, σε επίπεδο Ε.Ε.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα