29 Μαρτίου 2024 / 10:14 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 10:14 πμ

Και ο Τόμσεν επιβεβαιώνει ότι δεν ζητήθηκαν νέα μέτρα…

από fimotro

Δεν έχουμε πρόθεση να προσθέσουμε επιπλέον πολιτικές. Δεν ζητούμε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Το δικό μας πρόγραμμα έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και η ενημέρωση που έχω είναι ότι η Ελλάδα θα το πετύχει ή θα το υπερβεί, τόνισε ο Πολ Τόμσεν κατά την παρουσίαση του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου.

Οπως είπε έχουμε εγκρίνει ένα πρόγραμμα που θεωρούμε καλό, χρειάζεται να στείλουμε ξανά την αποστολή για να ελέγξουμε αυτό το πρόγραμμα, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω πολλά θέματα.

Ευελπιστώ ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα αρχίσουν σύντομα ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες σχολίασε ότι έχουν υψηλά «κόκκινα δάνεια» (NPLs) και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι τη στρατηγική αντιμετώπισης. Υπό αυτό το πρίσμα η ΕΚΤ εισηγήθηκε ότι με τα stress test θα κάνουν την δουλειά χωρίς να χρειαστεί AQR. Το θεωρήσαμε εποικοδομητικό και δουλεύουμε με την εκτίμηση ότι θα μπορέσουμε να εκτιμήσουν ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική πριν λήξει το πρόγραμμα.

Σε ότι αφορά τους μισθούς παραδέχτηκε ότι είναι μικροί. Το κρίσιμο είναι να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσειςπου θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν δουλειές που θα φέρουν και καλύτερες αμοιβές.

Καλό νέο είναι ότι από η Ελλάδα αφήνει πίσω το κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η ευρωζώνη

Σε γενικές γραμμές η ευρωζώνη πηγαίνει καλά, καθώς όλες οι χώρες αναπτύσσονται, τόνισε ο Πολ Τόμσεν. Το μήνυμά μας είναι αυτό που στέλνουμε σε όλο τον κόσμο: μην χάνετε την ευκαιρία και αξιοποιείστε την συγκυρία για δομικές μεταρρυθμίσεις, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.

Σημείωσε ότι τα καλύτερα νέα απ’ όλα ίσως είναι ότι η ανάκαμψη μοιράζεται αναλογικά σε όλες τις χώρες.

Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική κάλεσε τις χώρες που έχουν περιθώριο να το αξιοποιήσουν για να τονώσουν την ανάπτυξη. Αντίθετα σε κράτη με χρέος κοντά ή πάνω από το 100% του ΑΕΠ πρέπει να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη. Χρειάζεται ωστόσο καλή ισορροπία προκειμένου να μειώνεται το χρέος χωρίς να πνίγεται η ανάκαμψη.

Για τις τράπεζες δήλωσε υποστηρικτής των πολιτικών που έχει επιβάλει ο SSM για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε ότι αφορά ειδικά την ευρωζώνη σημείωσε ότι η υποστήριξη του ευρώ είναι η υψηλότερη εδώ τα τελευταία δέκα χρόνια, κάτι που είναι καλό νέο δεδομένου ότι πριν από λίγα χρόνια υπήρξε υπαρξιακή κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα