29 Μαρτίου 2024 / 12:26 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:26 μμ

Καθαρή έξοδο από την ΕΕ θα ζητήσει σήμερα η Τερέζα Μέι

από fimotro

Το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά τροφίμων και υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ζητήσει παντελώς νέα εμπορική σχέση με το μπλοκ, αναμένεται να δηλώσει η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, η οποία σήμερα θα γνωστοποιήσει το σχέδιό της για το Brexit.

Η Μέι αναμένεται ότι μέσω της σημερινής της ομιλίας θα δηλώσει ξεκάθαρα πως αναμένει η Βρετανία να φύγει από την ενιαία αγορά και να αναμορφώσει τις σχέσεις της χώρας με την τελωνειακή ένωση, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg, κάτι που θα επιφέρει πλήγμα στις επιχειρηματικές ομάδες που ζητούσαν να διατηρηθούν όσο το δυνατόν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη. Η Μέι δεν ενδιαφέρεται για «μερική» ή «συνεταιριστική» συμμετοχή στην ΕΕ, ή «οτιδήποτε μας αφήνει μέσα κατά το ήμισυ και έξω κατά το ήμισυ», σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο της.

«Επιζητούμε έναν νέο και ισότιμο συνεταιρισμό –μεταξύ μιας ανεξάρτητης, αυτοδιοικούμενης, παγκόσμιας Βρετανίας και των φίλων και συμμάχων μας στην ΕΕ», σύμφωνα με τα αποσπάσματα. «Δεν επιζητούμε να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες. Δεν επιζητούμε να κρατήσουμε τμήματα της συμμετοχής μας καθώς θα αποχωρούμε».

Η αποχώρηση από την ενιαία αγορά των υπηρεσιών θα απογοητεύσει τις τράπεζες, που ίσως αρχίσουν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας και δραστηριότητες από το Λονδίνο προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη πρόσβαση στις άλλες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, θα αυξήσει τις πιέσεις προς την Μέι να διασφαλίσει μια μεταβατική περίοδο μετά το Brexit ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν τράπεζες και εταιρείες εξαγωγής προϊόντων.

Το γραφείο της βρετανίδας πρωθυπουργού αναφέρει πως η σημερινή ομιλία της Μέι θα είναι το ολοκληρωμένο και τελικό σχέδιο για τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης από την ΕΕ.

Μέχρι στιγμής η Μέι προσπαθούσε να αναφέρει όσο το δυνατόν λιγότερα για τη στρατηγική της, υποστηρίζοντας πως η αποκάλυψη της διαπραγματευτικής κατεύθυνσής της πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, θα της «έδενε τα χέρια».

Αυτή η στάση όμως έχει δημιουργήσει προβλήματα, με τους traders να εκφράζουν χθες τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Downing Street δεν αποκαλύπτει καν τι ώρα θα μιλήσει η πρωθυπουργός. Πριν από λίγο, το γραφείο της πρωθυπουργού γνωστοποίησε πως η ομιλία της Μέι θα πραγματοποιηθεί στις 11:45 GMT (13:45 ώρα Ελλάδας)

Σύμφωνα με το Bloomberg, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες στο Λονδίνο αμέσως μετά την ομιλία της Μέι για να προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τράπεζες και αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα