19 Απριλίου 2024 / 5:52 πμ
19 Απριλίου 2024 / 5:52 πμ

Κάτι σαν απολογισμός…

από fimotro

Σχολιάζει ο Πάμπος Σ. Χατζηλαμπής

Ο μ. ο  Μπορίς Νικολάγεβιτς Γέλτσιν , ο πρώτος μετασοβιετικός ηγέτης της Ρωσίας, για κάποιους είναι ο πατέρας της ρωσικής δημοκρατίας. Για άλλους ο νεκροθάφτης της. Είναι ο άνθρωπος που κατήργησε με… διάταγμα τη Σοβιετική Ένωση, έστειλε σπίτι του τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, βομβάρδισε το εξεγερμένο κοινοβούλιο και έστειλε τον ρωσικό στρατό στην Τσετσενία. Έδωσε τη χαριστική βολή στην 74χρονη σοβιετική αυτοκρατορία, συνυπογράφοντας με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας κοινή διακήρυξη για την ίδρυση της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Κατήργησε το κοινοβούλιο, κυβερνούσε με διατάγματα και προκήρυξε παράνομα εκλογές.

Είναι επίσης ο πολιτικός που, πρωτοστάτησε στην «απελευθέρωση» της ρωσικής οικονομίας από τον δημόσιο έλεγχο, διαδικασία που εξελίχθηκε σε ένα χωρίς τέλος ξεπούλημα του ρωσικού δημόσιου πλούτου στην ολιγομελή «Αυλή» του που εξελίχθηκε στην πρώτη γενιά ζάπλουτων «ολιγαρχών».

Η εικόνα ενός εμφανέστατα πιωμένου ανθρώπου που το χνώτο του μύριζε αλκοόλ, με αβέβαια βήματα και στην προσπάθειά του να διατηρηθεί όρθιος τρίκλιζε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην Κέρκυρα έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μου.

Πώς ήταν δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να κρατάει στα χέρια του «το αύριο» των ρώσων και τις μισές πιθανότητες επιβίωσης της ανθρωπότητας… Κι όμως. Αυτή είναι ως σήμερα και η εικόνα της ανατέλλουσας τότε Ρωσίας που παράδερνε…

Πολλοί τις τελευταίες μέρες πιθανόν να αναρωτήθηκαν κάτι παρόμοιο βλέποντας όχι τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά τον «Εξοχότατο» (και κατά δική του αποδοχή, απλό) «ηγέτη» της ελληνοκυπριακής κοινότητας κ. Νίκο Αναστασιάδη να πηγαινοέρχεται στους διαδρόμους και τις αίθουσες της έδρας του ΟΗΕ στη Γενεύη, εμφανώς υπό την επίδραση αλκοόλ.

Η εικόνα του πριν τις «πλαστικές» επεμβάσεις των χειρουργών της επικοινωνίας, τον έδειχνε με ένα βλέμμα χαμένο στο άπειρο, να κοιτά χωρίς να βλέπει, με τους μυς του προσώπου σε πλήρη χαλάρωση και, που και που, να στέλλει σε αόρατους παραλήπτες βεβιασμένα «χαμόγελα», και χαιρετούρες.

Αποκορύφωμα ήταν η έκφραση του πελιδνού του προσώπου με την οποία δεχόταν τις «απόψεις» του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών  Νίκου Κοτζιά για την αξία και τον ρόλο του, στην «διάσκεψη» («ούτε για τα μπάζα δεν κάνεις» φέρεται να του πέταξε στα μούτρα) αλλά και για τον ρόλο «των δικών» του που του απαίτησε να τους «μαζέψει», έστω κι αν εκ των υστέρων αυτό έγινε προσπάθεια να διαψευστεί…

Γιατί, σύμφωνα με τα σχετικά video και audio που διέρρευσαν σε εκτός ελέγχου των ταχυδακτυλουργών της μοντέρνας λογοκρισίας ΜΜΕ,  ο Κοτζιάς του πέταξε κατάμουτρα πως δεν θα τον αφήσει να καταστρέψει την Κύπρο και την Ελλάδα με την ανικανότητα και τις δυσερμήνευτες ενέργειες και  υποχρεώσεις (ίσως) που είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει όπως έμμεσα πλην σαφέστατα υπονοούσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ…

Γύρω του, στο ξενοδοχείο-έδρα της κυπριακής αποστολής, αλλά και στην έδρα του ΟΗΕ, κυκλοφορούσε σαν σμάρι αφρικανικών μελισσών ένας ολόκληρος συρφετός από «εμπειρογνώμονες, συμβούλους» για υπαρκτά και ανύπαρκτα θέματα, από μέλη ενός εργαλείου  δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων αλλά και, παράλληλα, από εξαρτήματα μιας προπαγανδιστικής μηχανής προβολής του μεγάλου «ηγέτη» και των κατορθωμάτων του…

Σε διάφορες «δόσεις» είχαν όλοι αυτοί φτάσει στη Γενεύη, όχι με «καραβιές» αλλά με «αεροπλανιές»,  με αποκορύφωμα την άφιξη των «πολιτικών ηγετών» και των «διαπραγματευτών σημαντικών θεμάτων» με επί κεφαλής (όχι τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας) αλλά τον «Εξοχότατο» αυτόϋποβαθμισθέντα σε εκπρόσωπο (μόνο) της ελληνοκυπριακής κοινότητας  κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Σαν μαθητούδια στην κατά συνήθεια τελική πενθήμερη εκδρομή έμοιαζαν… Άγνωστο παραμένει βέβαια αν στην επιστροφή τραγούδησαν όλοι μαζί το «επεράσαμε όμορφα» αλλά, σίγουρα, είχαν ήδη συμβάλει κι αυτοί στην αποδόμηση της εικόνας ενός σοβαρού Κράτους, «μέλους των Η.Ε. της Ε.Ε. και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών», όπως όλοι κατ’ αντιπαράθεση με το «ψευδοκράτος» (και ορθώς) χαρακτηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Φυσικά, οι όποιες ξένες υπηρεσίες παρακολούθησης και εκτίμησης της κατάστασης και του κλίματος που έχουν διαμορφωθεί στην επικράτεια όπου (ακόμα) αποφασίζουν διατάζοντας ως νεοκαίσαρες ο Ν. Αναστασιάδης και η περί αυτόν «συνοπαρτζιά ημετέρων» δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες ή ειδική αρωγή  στο έργο τους.

Αρκεί να ρίξουν μια ματιά στο διαδίκτυο για να «γραδάρουν» το κύρος του καθεστώτος, από τις αντιδράσεις και τους ισχυρισμούς των «υπηκόων» του και να εκτιμήσουν σοβαρά τις απόψεις και τα συγκεκριμένα βήματα για κίνηση νομικών μηχανισμών εναντίον του Κύπριου (ακόμα) Προέδρου, που άρχισαν κιόλας να δημοσιοποιούνται.

Το μόνο που μένει πια είναι να περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις του πρωταίτιου και δημιουργού αυτής της κατάστασης (μηδέ της παραίτησης αποκλειόμενης) με την ελπίδα να είναι σύντομη η αναγκαία περίοδος για να ξεπεραστούν τα πολιτικο-διπλωματικά και τα τραύματα κύρους ή/και εικόνας που υπέστη τις τελευταίες εβδομάδες η Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Υ.Γ.: Οι ομοιότητες ή συγκρίσεις  Αναστασιάδη-Γιέλτσιν μπορεί να οφείλονται μόνο σε συμπτώσεις που αναδείχτηκαν στις οθόνες των τηλεοράσεων και όταν η περιβόητη διάσκεψη βρισκόταν σε εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα