19 Απριλίου 2024 / 8:59 μμ
19 Απριλίου 2024 / 8:59 μμ

Έγιναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Αττική…

από fimotro

Μάχη για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα που καίει την Ανατολική Αττική, δίνουν όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα.

Τα δύο κύρια μέτωπα είναι πλέον στην περιοχή Μετόχι και στο Σέσι Γραμματικού, ενώ υπάρχει αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στον Κάλαμο.

Παράλληλα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Η απόφαση ελήφθη για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, υπάρχουν εστίες σε μέτωπο 25 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο νωρίτερα εκκενώθηκαν δυο στρατόπεδα στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα καθώς και δυο κατασκηνώσεων. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει ο δήμος Μαραθώνα, με όλα τα οχήματα που διαθέτει (υδροφόρες, εκσκαπτικά κ.α).

 

Εν τω μεταξύ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα στο ρεύμα προς παραλία.  Ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου δήλωσε στον Σκάι ότι στο σημείο της φωτιάς – αρχικά – δεν υπήρχαν πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά μόνο εθελοντές. 

Με το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποίησαν δύο αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και πέντε ελικόπτερα.

Στην περιοχή επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 15 εθελοντικά οχήματα, 13 οχήματα Δήμων και Περιφερειών, συν διάφορα οχήματα της ΕΥΔΑΠ και χωματουργικά.

Είναι τεράστιο το μέτωπο, το θέμα είναι να μαζευτεί λίγο, είναι πολύ δύσκολη μέρα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννα Τσούπρα.

Γ.Γ. Πολιτικής προστασίας: «Γραμμή άμυνας» το Μικροχώρι και το Μετόχι

Το Μικροχώρι και το Μετόχι, είναι η «γραμμή άμυνας» των δυνάμεων πυρόσβεσης, που δίνουν τιτάνια μάχη για να εμποδίσουν περαιτέρω επέκταση της μεγάλης πυρκαγιάς και να αποτρέψουν έναν πραγματικό όλεθρο για την Αττική.

«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα- δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς από χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.

«Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».

Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.

Διάσπαρτα μέτωπα στον Βαρνάβα

Στον Βαρνάβα, υπάρχουν διάσπαρτα μέτωπα κοντά στην κοινότητα που αναζωπυρώνονται και εξαπλώνονται, ενώ λίγο μετά τις 13:00 αποτράπηκε η εξάπλωση της φωτιάς σε σπίτι, όπως δήλωσαν κάτοικοι στον ΣΚΑΪ.

Η κοινοτάρχης Χαραλαμπία Ασημακοπούλου έχει απευθύνει έκκληση για αποστολή υδροφόρων, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη νερού, με συνέπεια να συρρικνώνεται η αποτελεσματικότητα των επίγειων δυνάμεων.

Όπως είπε η κ. Ασημακοπούλου, τα αντλιοστάσια έχουν καταστραφεί και οι κρουνοί είτε έχουν στερέψει είτε βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση για να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά.

Νωρίτερα, απηύθηνε έκκληση να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης ιδιώτες, ενώ δήλωσε στον Σκάι ότι «η φωτιά πέρασε διπλά από το στρατόπεδο και κατευθύνεται προς την παραλία όπου υπάρχουν σπίτια», και συγκεκριμένα περίπου 20 κατοικίες. Πρόσθεσε ότι απειλεί τις οικίες που βρίσκονται κοντά στην παραλία και συγκεκριμένα στην οδό των Βορείων Ανέμων. «Τα πράγματα έχουν πάρει δραματική τροπή, η φωτιά είναι στον Βαρνάβα και απειλούνται σπίτια, τηλεφωνώ σε κατοίκους και έχω πει σε αρκετούς να εκκενώσουν στα σπίτια τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ένας άνδρας, μόνιμος κάτοικος Βαρνάβα, αγνοείτο για λίγες ώρες. Επρόκειτο για τον κύριο β, ο οποίος είχε εξαφανιστεί και δεν απαντούσε στο κινητό του τηλέφωνο, αλλά τελικά επέστρεψε στην οικία του.

Δύο υδροφόρες από τον Δ. Αθηναίων για την πυρκαγιά στον Βαρνάβα

Δύο υδροφόρα οχήματα για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων της πυροσβεστικής υπηρεσίας έθεσε στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Αθηναίων.

Ο δήμος συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς σε Κάλαμο και Βαρνάβα.

Μ. Ντάσης: Μεγάλη καθυστέρηση στα εναέρια μέσα

Ο Μιχάλης Ντάσης, κοινοτάρχης Καπανδριτίου, μιλώντας στο ΣΚΑΪ τόνισε πως δεν είναι βελτιωμένη η κατάσταση στην περιοχή καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς το χωρίο Μικροχώρι. Ανάμεσα στις φλόγες και το χωρίο υπάρχει πυκνή δασώδης έκταση που όπως αναγνώρισε ο κ. Ντάσης δεν έχει επαρκείς αντιπυρικές ζώνες.

«Ευτυχώς καταλάγιασε ο άνεμος», τόνισε ο κ. Ντάσης και τόνισε πως είναι ώρα να το εκμεταλευτούν από αέρος οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου μίλησε για μεγάλη καθυστέρηση στα εναέρια μέσα ενώ υπογράμμισε πως η ζημιά είναι τεράστια καθώς κάηκε ένα δάσος 20 ετών. Τέλος, σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες εκκένωσης σπιτιών.

Εκκενώθηκε μοναστήρι στο Καπανδρίτι

Εφιαλτικό ήταν το σκηνικό και στο Καπανδρίτι, όπου κινδύνεψε το μοναστήρι, στην περιοχή Μετόχι, καθώς οι φλόγες μπήκαν στον προαύλιο χώρο. Ευτυχώς, εκκενώθηκε εγκαίρως και δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί κάτω από το μοναστήρι, σε μια πευκόφυτη περιοχή, όπου υπάρχουν σπίτια. Ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου, Μιχάλης Ντάσης, έκανε λόγο για «πολύ δύσκολη» και «τραγική» κατάσταση. Ρίψεις από αέρος επιχειρούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.ττ

Αναζωπύρωση στον Κάλαμο

Τον εφιάλτη της αναζωπύρωσης ζουν οι κάτοικοι του Καλαμου, όπου το σκηνικό είναι εφιαλτικό. Έχουν καταστραφεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Οι φλόγες απείλησαν σπίτια, ενώ κάηκε ένα αυτοκίνητο. Η μεγάλη έκταση του μετώπου δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης, ενώ το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες που εύκολα αναζωπυρώνονται σημαίνει πως η μάχη θα συνεχιστεί για αρκετή ώρα.

Τα μέτωπα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, είναι δύο το πρώτο που είναι και το μεγαλύτερο εντοπίζεται στους Αγίους Αποστόλους και κινείται προς το Μετόχι ενώ το δεύτερο είναι στο Σέσι προς το Γραμματικό. Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 4 ελικόπτερα, τα δύο τύπου “Έρικσον” και ένα Canadair.

Στο σημείο όπου έχει ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο βρέθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης αφού παρακολούθησε το έργο κατάσβεσης που καταβάλλεται από εθελοντές και πυροσβέστες δήλωσε στο ΑΠΕ «γίνεται μία υπεράνθρωπη προσπάθεια από τους εθελοντές, την Αυτοδιοίκηση και τους πυροσβέστες και νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε σε όλους συγχαρητήρια. Βεβαίως θα πρέπει να αναζητηθούν και οι ευθύνες, που δεν είναι της παρούσης κι εμείς ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, εδώ παρακολουθούμε τις εξελίξεις και φυσικά βοηθούμε με αλληλέγγυο τρόπο όλους τους κατοίκους».

Πυροσβεστική: Οι λόγοι εξάπλωσης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο

Στην μεταβλητότητα που παρουσίαζε η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, στο είδος της βλάστησης, στην ποσότητα της καύσιμης ύλης και στο ανάγλυφο της περιοχής αποδίδει η Πυροσβεστική τους λόγους που δεν κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο η πυρκαγιά στον Κάλαμο.

Όπως αναφέρει αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά ενισχύθηκαν και αυτή τη στιγμή στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 68 οχήματα με 150 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, 50 άτομα και τέσσερα μηχανήματα από τις ένοπλες δυνάμεις.

Επίσης, με το πρώτο φως της ημέρας οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με εναέρια μέσα.

Εκτιμά ότι πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε μικτή ζώνη κατοικιών και δασικών εκτάσεων. Προτεραιότητα είναι πέραν του περιορισμού των μετώπων η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Τέλος απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας που βρίσκονται κοντά στην πληγείσα περιοχή να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ωρωπός

Τη νύχτα ο δήμος Ωρωπού, με έκτακτη ανακοίνωσή του, κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκόλυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

«Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ωρωπού, Κωνσταντίνος Δέδες, δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ ότι συνεχίζονται και γίνονται ρίψεις νερού από ένα ελικόπτερο Σινούκ για την αποφυγή αναζωπυρώσεων, ενώ σ΄αυτό έχει επικεντρωθεί και η προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης που εξακολουθούν και βρίσκονται στην περιοχή. Το έργο τους συνδράμει εξαρχής ο Δήμος με οχήματα και εθελοντές πυροσβέστες.

Όλο το μέτωπο της Ανατολικής Αττικής έχει πληγεί, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ωρωπού. «Η φωτιά στον Κάλαμο εκδηλώθηκε χθες, στις 16.10, ήταν σε περιπολία το κλιμάκιο της πυροσβεστικής στην περιοχή αλλά ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στο να έρθουν τα εναέρια μέσα και στο να φθάσουν οι υδροφόρες από την Περιφέρεια, επίσης κόπηκε στην περιοχή το ρεύμα και δεν υπήρχε ρεύμα στα αντλιοστάσια για να λειτουργήσουν οι κρουνοί» ανέφερε ο κ. Δέδες.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «κάηκαν πολλά σπίτια, υπάρχουν βλάβες σε αντλιοστάσια, κάηκαν μετασχηματιστές της ΔΕΗ και καλώδια, υπάρχουν αυτή την ώρα συνεργεία της ΔΕΗ για αποκατάσταση των ζημιών».

«Υπήρχαν πολλές φωτιές που τις προλάβαμε, τη χθεσινή φωτιά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να την προλάβουμε και από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές» σημείωσε ο κ. Δέδες και πρόσθεσε πως «όλα τα συνεργεία του δήμου εργάζονται από χθες για αποκατάσταση των ζημιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα