19 Απριλίου 2024 / 8:30 πμ
19 Απριλίου 2024 / 8:30 πμ

Κάποιοι δε βλέπουν έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ!

από fimotro

Πολλοί την έχουν αποκαλέσει «τελειωμένη», αλλά η Τερέζα Μέι προσπαθεί να αποδείξει πως όχι μόνο είναι ακόμη ακμαία, αλλά ότι το ίδιο ακμαίες είναι και οι διαπραγματεύσεις για το Brexit που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου.

Μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης εβδομάδας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσπαθεί μανιωδώς να δείξει πως το έλαβε το μήνυμα. Αποδέσμευσε τους αμφιλεγόμενους επιτελάρχες της, επανέφερε τον Μάικλ Γκόουβ στο υπουργικό συμβούλιο για να τονώσει τη θέση της και να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Και συμβουλεύεται Συντηρητικούς βουλευτές καθώς παλεύει να ενώσει το κόμμα της με το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Θέλουμε μια χώρα που θα δουλεύει για όλους, ενώνοντας ταλέντα για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να φέρουμε ένα επιτυχημένο Brexit», δήλωσε η πρωθυπουργός.

Η συζήτηση πλέον έχει μετατοπιστεί στο τι είδους Brexit θα είναι αυτό: σκληρό, ήπιο ή μια λεγόμενη «συμφωνία τύπου Νορβηγίας» που θα προσφέρει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ώστε να διατηρήσει ο βρετανικός χρηματοοικονομικός τομέας το passporting στην Ευρώπη.

«Δεν πιστεύω ότι αυτό σημαίνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί σε απόλυτα απελπιστική κατάσταση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», εκτίμησε ο Matt Beech, διευθυντής στο Κέντρο Βρετανικής Πολιτικής (Centre for British Politics) στο Πανεπιστήμιο του Χαλ.

«Επειδή η κ. Μέι είναι σε αυτό το χάλι, δεν πιστεύω ότι αυτό σημαίνει απαραίτητα πως το Συντηρητικό Κόμμα δεν έχει ισχυρή επιχειρηματολογία να παρουσιάσει στην ΕΕ, απλά επειδή προσωπικά πιστεύω ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσει το εμπόριο χωρίς δασμούς με τη Βρετανία, όπως είναι και προς το συμφέρον της Βρετανίας», πρόσθεσε.

Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι πως το Brexit πραγματικά θα γίνει.

«Το Brexit είναι τελειωμένο. Μέσα σε έξι μήνες η Τερέζα Μέι θα έχει φύγει. Είναι απόλυτα μη δημοφιλής», τόνισε ο Andrew Freris, CEO στην Ecognosis Advisory. «Δεν θα έχουμε hard ή soft Brexit. Δεν θα έχουμε καθόλου Brexit.

Ο Freris δήλωσε πως αυτό θα οδηγήσει σε αισιοδοξία για τη στερλίνα και τον FTSE 100 σε περίπου έξι μήνες, αλλά και σε «κολοσσιαία αισιοδοξία» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την αποτυχία της Βρετανίας να φύγει ως προειδοποίηση για άλλα κράτη που σκέφτονται να αποχωρήσουν.

Ουσιαστικά, ο διευθύνων σύμβουλος υποστηρίζει ότι το «φιλί του θανάτου» για τη διαδικασία του Brexit είναι ο συνασπισμός που φαίνεται πως ίσως κυβερνήσει τη Βρετανία, τώρα που η Τερέζα Μέι έχασε την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο.

«Όπως κοιτάει τα πράγματα ένας τρίτος από μακριά, η ιδέα πως το πιθανό γεγονός του αιώνα για τη Βρετανία θα εξαρτηθεί από 10 βουλευτές από τη Βόρεια Ιρλανδία, είναι το λιγότερο γελοίο. Είναι ολοκληρωτικά ανεύθυνο και παράλογο και γι’ αυτό το λόγο δεν πρόκειται να συμβεί», εκτίμησε.

Και σε όλο αυτό το πανδαιμόνιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένουν δεύτερες εκλογές φέτος: «Πιστεύω ότι το εκλογικό σώμα είναι κάπως χαμένο, η χώρα είναι κατά κύριο λόγο διχασμένη μεταξύ υπέρ και κατά του Brexit», τόνισε ο Philippe Le Corre, επισκέπτης ερευνητής στο Center on the United States and Europe του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς. «Θα έδινα 80% πιθανότητα να υπάρξουν κι άλλες εκλογές αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου χρόνου», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα