16 Απριλίου 2024 / 6:39 μμ
16 Απριλίου 2024 / 6:39 μμ

Κάλεσμα Μακρόν για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα…

από fimotro

Μετά από επτά χρόνια κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε Ελληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Η Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία», είπε. Δεν έχει υπάρξει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία ωστόσο είχε κοινωνικό κόστος.

Τόνισε μάλιστα ότι ο ίδιος τίθεται επικεφαλής task force, για να διευκολύνει υποθέσεις μεγάλων επενδύσεων.

«Αυτή η εποχή μάς καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό, χωρίς τις ατέλειες του παρελθόντος», σημείωσε. «Το όραμα για επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι όραμα επιστροφής στις συνθήκες που είχαμε πριν από την κρίση, με τις δομικές στρεβλώσεις που μας οδήγησαν εκεί».

Στόχος είναι με μεταρρυθμίσεις να δημιουργήσουμε μια υγιή παραγωγική βάση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η ανεργία έχει μειωθεί στο 21%, όμως είναι πολύ υψηλός αριθμός για χώρα της Ευρώπης και στόχος τώρα είναι να αντιμετωπίσουμε το brain drain.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και να προσελκύσουμε επενδύσεις, δήλωσε.

Παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης, που έχει ως βασικό άξονα «να βγούμε από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο. Γι’ αυτό πήραμε αποφάσεις με πολιτικό κόστος», τόνισε.

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες, είπε ότι η χώρα έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα:

* Η στρατηγική θέση, το κλίμα που μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε στον τουρισμό αλλά και στις ΑΠΕ. Παράλληλα έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε hub στην ενέργεια.

* Μίλησε για το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και όπως είπε, θέλουμε να γίνουμε μια οικονομία «έντασης γνώσης».

* Στάθηκε στα δημοσιονομικά μεγέθη που έχουν διορθωθεί και στο ότι οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται και πιθανόν να έχουμε ανάπτυξη ακόμα και πάνω από 2% του ΑΕΠ.

Παραδέχτηκε ότι πρέπει να λυθούν προβλήματα γραφειοκρατίας, για να δημιουργηθεί ένα καλό επιχειρηματικό περιβάλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε τομές «και θέλουμε να ακούσουμε τους προβληματισμούς σας», είπε στους επιχειρηματίες. Ζήτησε να του πουν αν επένδυσαν στην Ελλάδα, να του αναφέρουν τα προβλήματα και αν δεν επένδυσαν, ποιοι είναι οι λόγοι.

Στάθηκε στη σημασία της δημιουργίας χρηματοδοτικών εργαλείων και ευχαρίστησε τη γαλλική πλευρά για τη συνεργασία στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.Μακρόν υπέρ των ευρωπαϊκών επενδύσεων

Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Στη διάρκεια της κρίσης σπρώξαμε τη χώρα να προωθήσει μη ευρωπαϊκές επενδύσεις και αυτό δεν με χαροποιεί καθόλου.

Αν δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι επενδυτές, αναγκαζόμαστε να επιλέγουμε μη Ευρωπαίους. Γι’ αυτό θέλω να έρθουν επενδυτές από την Ευρώπη.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι γαλλικοί όμιλοι θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια, καθώς η Ελλάδα πέρασε επτά χρόνια σκληρής κρίσης, αλλά οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν εγκατέλειψαν τη χώρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Γαλλία ήταν εδώ, είναι εδώ και θα είναι εδώ» και κάλεσε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν την Ελλάδα.

Τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και παραδέχτηκε ότι έγιναν ήδη πολλές.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στον τουρισμό, στις υποδομές και στην ενέργεια και στη σημασία της καινοτομίας και όπως είπε, οι πιο σημαντικές επιχειρήσεις της χώρας του βρίσκονται στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα